Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová v Česku: Přivítá ji Zeman bez Ivany? Špaček promluvil o absenci „prvního frajera“

Autor: Jakub Kopřiva, Vera Renovica - 
19. června 2019
05:02

Ještě se ani nerozkoukala doma a už letí novopečená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (45) do Česka. V Praze ji zítra se vší parádou přivítá hradní pán Miloš Zeman (74). A má pro ni přichystaný i dárek, ovšem nechce říct jaký. Bude to snad šperk s granáty, nebo křišťál?

I když Čaputová mluví o změnách, rozhodla se některé tradice dodržet. Třeba tu, že její první oficiální cesta vede do Česka, podobně jako první zahraniční návštěva našeho prezidenta směřuje do Bratislavy. Co ve čtvrtek slovenskou hlavu státu čeká, přiblížil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „V půl jedenácté bude návštěva zahájena přivítáním na 1. nádvoří s vojenskými poctami,“ řekl Blesku s tím, že pak budou jednání delegací, tiskovka a oběd skládající se z českých jídel. „Pan prezident se na to velmi těší. Konečně budou moci pohovořit v klidu a poznat se,“ dodal.

Prezidentka přiletí sama

Hradní protokol ale čeká menší oříšek, jelikož Čaputová nechá podle slovenských médií doma svého „prvního frajera“ Petera Konečného (52), jejichž vztah skřípe. Jak netradiční situaci zvládnout popsal někdejší hradní mluvčí Ladislav Špaček. „Jestli přijede slovenská prezidentka bez partnera, bude stát před manželi Zemanovými patrně sama. Asi takto to bude uspořádáno. Druhá varianta je, že se prezident Zeman rozhodne, že tam bude také sám, aby nevznikla asymetrie,“ uvedl pro Blesk. Na dalších akcích, jako je společný oběd prezidentů, už by měla být ale přítomná i česká první dáma Ivana Zemanová (54).

Křišťál je šlágr, Zeman šperkem podarovává často

Zeman má pro svého hosta připravený také dárek, nechce ale prozradit jaký. Podle Špačka se většinou dává takový dar, co reprezentuje stát. „Nejčastěji se vybírá české sklo, to je velký šlágr všude ve světě a všichni státníci si ho považují. Nebo třeba komplet sada nahrávek s hudbou českých klasiků. „Český granát je pochopitelně takový typický produkt nebo to může být něco, o čem se dozví protokol, že má ráda,“ vyjmenoval možnosti. Že by to mohl být šperk s granátem, napovídají i smlouvy, které Hrad zveřejňuje, a položky s tímto kamenem se v něm hojně vyskytují.

Navíc Zeman přivezl brož s granáty anglické královně Alžbětě II. (93), tak proč s ní nepodarovat i slovenskou prezidentku. Broží podaroval i chorvatskou hlavu sátu Kolindu Kitarovičovou (51). Ta sice nebyla s granáty, zato měla tvar lípy – našeho národního stromu.

Koncert na Kampě

Kromě oficiálního programu by měla slovenská prezidentka Čaputová navštívit i koncert na pražské Kampě Zuzana není sama doma. Organizátoři akce na sociálních sítích potvrdili, že Čaputová už svoji účast přislíbila, což Blesku potvrdil i dobře informovaný zdroj.

juvpetr ( 19. června 2019 20:21 )

---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : wedo.love/nahe

Actimol ( 19. června 2019 16:23 )

Ivanka nevyvětrá róbu s potiskem motýle?Asi je nedopne.

Actimol ( 19. června 2019 16:20 )

Holý fakt.

Actimol ( 19. června 2019 16:18 )

Miloši dnes u Klause moc nechlandej!

Pohybovenadany ( 19. června 2019 13:59 )

Vypadá prostě, jako prodavačka třeba ....

Zobrazit celou diskusi