Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman vyhlíží Čaputovou na Hradě. A zmiňuje i přátelství a bratrství

Autor: peb, ČTK - 
1. dubna 2019
17:58

Prezident Miloš Zeman v dopise pogratuloval Zuzaně Čaputové k víkendovému vítězství ve slovenských prezidentských volbách. Pozval ji na návštěvu České republiky. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Čaputová ve druhém kole prezidentské volby porazila Maroše Šefčoviče, kterého Zeman před hlasováním podpořil.

„Dovolte mi, abych Vám srdečně pogratuloval k Vašemu vítězství v přímých prezidentských volbách a k Vaší nově získané funkci prezidentky Slovenské republiky,“ napsal Zeman. Poznamenal, že vztahy mezi Českem a Slovenskem byly vždy nadstandardní a výjimečné. „Osobně mě velmi těší, že se nám i nyní, více než pětadvacet let po rozdělení společného státu, daří udržovat a rozvíjet vysokou úroveň přátelství a spolupráce, a to nejen mezi našimi zeměmi, nýbrž také, což je mnohem důležitější, mezi našimi občany,“ uvedl. 

Čaputovou pozval k návštěvě České republiky. „Bude mi potěšením přivítat Vás na Pražském hradě a pevně věřím, že se nám podaří navázat na tradici osobního přátelství mezi českými a slovenskými prezidenty, které je odrazem bratrství Čechů a Slováků,“ doplnil. Zároveň Čaputové popřál pevné zdraví, štěstí, úspěch a trpělivost při výkonu prezidentské funkce.

První cesta povede do Česka

Čaputová již po zvolení řekla, že krátce po inauguraci v polovině června pojede do ČR na první zahraniční návštěvu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK v neděli sdělil, že termín návštěvy není ještě stanoven. „Nejprve musí proběhnout inaugurace paní prezidentky,“ uvedl.

Zeman v neděli 24. března, tedy necelý týden před druhým kolem prezidentských voleb, přijal v Lánech Šefčoviče. Protikandidátu Čaputové popřál úspěch ve volbách a ocenil jeho odborné vlastnosti a znalosti. Místopředseda Evropské komise Šefčovič po schůzce řekl, že Zeman má obavy o soudržnost a budoucí spolupráci zemí visegrádské čtyřky (V4) a Šefčoviče prý pokládá za jediného garanta, že tato spolupráce bude fungovat. Šefčovič se sešel také s předsedou ČSSD a místopředsedou vlády Janem Hamáčkem.

oldedek ( 25. května 2019 19:05 )

Ten náš chromajzl při tom vyhlížení vypadá jako Hurvajz ...

oldedek ( 3. dubna 2019 14:21 )

Zeman vyhlíží Čaputovou na Hradě. Ani si neumíte představit jak velké přátelství a bratrství náš děda cítí k Vám paní Čaputová - dyť on tomu Šefčovičovi schválně říkal ty svoje rady aby ho nezvolili - opravdu, fakt opravdu ....

avitka ( 2. dubna 2019 05:24 )

...ubohé...

avitka ( 2. dubna 2019 05:19 )

...doufám, že v příštích prezidentských volbách budete kandidovat jako velké prase Pepa...potřebujeme na hradě konečně někoho na úrovni...

turbina ( 1. dubna 2019 21:53 )

jardo87: Běž se vysráááát a nezapomeň se spláchnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa