Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausovi lidé plivli na Čaputovou: Vyhrála zoufalost a skromňoučká kvalifikace

Autor: Veronika Šmídová, ČTK - 
1. dubna 2019
12:15

Slováci rozhodli v sobotu jednoznačně, když si za prezidentku zvolili právničku Zuzanu Čaputovou, první ženu v této roli. Z většiny evropských států i od českých politiků míří do Bratislavy gratulace. Ale Institut Václava Klause Slovákům vzkázal, že mají prý smůlu. Nová prezidentka má údajně „skromňoučkou kvalifikaci“, nic nedokázala a nikdo neví, kdo ji platí. „Její zvolení je smutným vysvědčením zoufalosti slovenské politiky a stavu tamější demokracie,“ píše Jiří Weigl, výkonný ředitel institutu.

„Slovensko má smůlu. Už podruhé země, která se stále potýká s absencí delší tradice vlastní státnosti, vystavila bianco šek zcela neznámé osobě, aby jí stála v čele. (...) Zuzana Čaputová, nová prezidentka Slovenské republiky, má jedinou známou přednost a výhodu, kromě toho, že je žena – dosud nic nevykonala, nikdo ji nezná, a tak o ní nelze nic říci. Ani v dobrém, ani ve špatném,“ stojí v úvodu prohlášení Institutu Václava Klause, pod které se podepsal za celý exprezidentův tým výkonný ředitel Jiří Weigl. 

Weigl dodává, že účast Čaputové ve sporu o skládku v Pezinku, který ji proslavil, je „marginální komunální příběh, který nepřesáhl hranice jejího bydliště“. „Pak prý ještě sbírala podpisy pro zrušení Mečiarovy dávné amnestie. Vskutku skromňoučká kvalifikace pro nejvyšší politiku, a to hned pro její absolutní vrchol,“ uvádí Weigl. 

Proti Čaputové se postavil v minulosti i Miloš Zeman, který podpořil jejího protikandidáta Maroše Šefčoviče.

Spor s údajným vrahem Kuciaka

Zuzana Čaputová, která v druhém kolem slovenských voleb získala 58,4 procenta hlasů, se poprvé do povědomí veřejnosti skutečně dostala čtrnáctiletým sporem o skládku. Ta se měla rozkládat na území velkém jako dvanáct fotbalových hřišť a měla začínat 300 metrů od obytných domů.

Případem se později zabývaly nejvyšší soudní instance na Slovensku i v Evropské unii, právnička se svým týmem ve sporu nakonec zvítězila, za což později získala takzvanou Goldmanovu cenu, někdy nazývanou Nobelova cena v oblasti ochrany životního prostředí. Právě při této příležitosti se dostala do sporu s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem, jenž zastupoval firmu, která chtěla novou skládku v Pezinku založit. Kočner je aktuálně obviněný z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. 

Weigl: Zoufalost politiky

Institut exprezidenta Klause varuje dále i před tím, že všechno, co Čaputová říkala a dělala po vstupu do předvolební kampaně, je čistý marketing. „Její slova, sliby a priority nelze ničím verifikovat, její dosavadní životní dráha a skutky nemohou být žádným vodítkem. Její zvolení je smutným vysvědčením zoufalosti slovenské politiky a stavu tamější demokracie – vyhrává anonym. Rozhoduje pohlaví, vlasy, šaty, prázdná slova a fráze – slušnost, spojit národ a boj proti zlu. Tak málo stačí pro dosažení vrcholu,“ tvrdí Weigl. 

Podle něj je nejhorší, že prý nikdo pořádně neví pozadí celého projektu kolem Čaputové. „Kdo za ním stojí, kdo ho platí, co za to chce? Proč dostala přednost před osvědčeným matadorem evropské unijní politiky Marošem Ševčovičem, když oba říkali v zásadě totéž?“ ptá se dále bývalý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky z éry Václava Klause.

Čaputová se nepozdává ani aktuální hlavě Česka Miloši Zemanovi. Ten před druhým kolem voleb popřál štěstí jejímu protikandidátovi Šefčovičovi. Oceňuje prý jeho odborné schopnosti a znalosti. Po zvolení Čaputové ale i od něj přišla do Bratislavy gratulace, stejně jako od tuzemského premiéra Andreje Babiše nebo dalších evropských státníků.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Čaputová: Hledejme, co nás spojuje

„Možná jsme si mysleli, že slušnost v politice začíná být projevem slabosti, a dnes vidíme, že to může být i naše síla,“ řekla Čaputová v prvním projevu poté, co její soupeř Šefčovič uznal porážku. „Hledejme, co nás spojuje. Povyšme spolupráci na lepším Slovensku nad boje o osobní zásluhy, apelovala. Voličům poděkovala nejen slovensky, ale i v jazycích menšin včetně češtiny a romštiny.

Proevropsky orientovaná Čaputová bez zkušeností ve velké politice uspěla v prezidentských volbách s nekonfrontační kampaní. Na katolickém Slovensku se netajila ani svými liberálními názory na možnost adopcí dětí homosexuálními páry a ani s tím, že jako rozvedená matka dvou dcer žije s přítelem.

V kampani se Čaputová označila za symbol změny a volání po spravedlivém a férovém Slovensku, což po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně žádali účastníci největších demonstrací od pádu komunismu.

Vítězství Čaputové znamená také další neúspěch nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, která podporovala Šefčoviče. Směr-SD výrazně ztratil již v parlamentních volbách v roce 2016 a v pozdějších krajských a komunálních volbách. Loni Fico v zájmu řešení politické krize po Kuciakově vraždě odstoupil z funkce premiéra. 

oldedek ( 15. června 2019 12:30 )

Náš blbý a hodně mentálně pokřivený Venca zase na svojí těžce nemocnou hlavu "zaperlil" - rozhodně ale rozhodně už svým hnojným charakterm ho Čapuová nemá šanci ani za třicet let překonat. To, co blbej Venca dokázal je i nad síly strašně blbého člověka !!!

Wi68 ( 2. dubna 2019 18:03 )

Volba prezidenta by rozhodně neměla být loterií. Buď to vyjde, nebo to zkusíme zase příště. Ale je zřejmé, že fanatičtí fandové si svého oblíbence vždycky obhájí.

Elkatelka ( 2. dubna 2019 13:22 )

Dobrý den, kritizujte paní Čaputovou až budou či nebudou výsledky v její funkci, odepisovat člověka při jejím zvolení je přinejmenším slabost ducha, každý má svuj osobní život, do kterého nikomu nic není, každý ať začne sám od sebe, myslíte všichni, co urážíte, že jste právě tím vhodným kandidátem? To by jste museli získat tolik hlasu co ona. Zkuste to, zapojte se a potom mužete kritizovat. Dnes má každý šanci.

.tg.bb ( 2. dubna 2019 13:13 )

Jasně, je taký rozvedený!

tokarev ( 2. dubna 2019 12:34 )

A ty si myslíš kdyby bylo referendum,že by se československá republika nerozdělila na Českou Republiku a Slovenskou?To jsi teda pěkně najivní.Referendum by dopadlo tak že by se stejně Slováci trhli.Ti na rozdělení republiky a založení Slovenské Republiky čekali jak na příchod mesiáše.Slavní bratříčci co nám nadávalí do Čehůnů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa