Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajemství šatů Čaputové odhaleno: Návrhář promluvil o potížích i symbolu

Autor: Darina Jíchová - 
17. června 2019
20:50

Novopečená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (45), která jako vůbec první žena v dějinách země v sobotu oficiálně vstoupila do úřadu, dorazila na večerní recepci po inauguraci v dlouhých tmavomodrých šatech z hedvábného sametu. Stylisté se shodují, že tato róba byla výrazně lepší volbou než oděv, který zvolila na inauguraci samotnou a za kterou schytala značnou kritiku, informoval server Pluska.sk. Módní návrhář Boris Hanečka však míní, že šlo o důstojný a symbolický model.

Světle modré šaty, které Čaputová zvolila na svou inauguraci, sklidily kritiku. Model z dílny uznávaného návrháře Borise Hanečka byl sice důstojný, decentní a symbolický, nové prezidentce ale podle stylistů „zkrátka neseděl a nelichotil“. Sám Hanečka přiznal, že s těžkým úkolem vytvořit Čaputové šaty zápasil skoro měsíc. Musely splňovat různé kategorii – nesměly se krčit, musely mít symboliku a být vhodné pro příležitost i pro počasí.

Inspirace u Marie Terezie

Návrhář se podle vlastních slov inspiroval ve slovenské kultuře, v dobách první republiky, ale i časech Marie Terezie. Dlouho se debatovalo také o materiálu a barvě šatů. „Horkým kandidátem byla zelená, protože jí velmi sluší, ale jaká barva jí nesluší,“ prohlásil Hanečka. Nakonec vybrali světle modrý krep, rukávy a lem lodičkového výstřihu zdobila stuha, která měla symbolizovat řeku Dunaj.

„Pouzdrové šaty jí neseděly, vybral bych volnější střih, některé partie bych v jejím případě zakryl,“ komentoval výběr inauguračních šatů český protokolista Ladislav Špaček. Na večer se Čaputová převlékla do večerní tmavomodré róby s látkovými ozdobami ve tvaru kosatců na ramenou.

„Střih šatů byl lepší než u těch, ve kterých byla na inauguraci. Jemně áčková sukně a splývavější materiál byly lepší volbou. Co se výstřihu týče, musíme být nekompromisní, kulatý výstřih se zdobením jí nesedí. Měla by nosit výstřihy véčkové nebo asymetrické. Lodičky by byly vhodnější v tělové barvě, je to estetičtější a dělají lepší siluetu,“ shodují se stylisté.

Martina Kisková zvolila na inauguraci růžové šaty. Martina Kisková zvolila na inauguraci růžové šaty. | ČTK

Výhra bývalé první dámy

Co se týče volby šatů, Čaputovou v obou případech trochu zastínila odcházející první dáma Martina Kisková. Ta na inauguraci přišla v růžových šatech pod kolena lehce lemující její postavu, doplněné o malý klobouček. Večer pak dorazila v ocelově modrých šatech, v obou případech se jedná o modely od Barbory Yurkovičové.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 19. června 2019 10:52 )

ty šaty byly příšerný, dělaly jí zbytečně tlustou, už to, že bylo vidět vše co má pod tím je faupax. Ve všem ostatním nikdy tak tlustá nevypadala, tady vypadala jak mařka z horní lhoty

.tg.bb ( 18. června 2019 16:42 )

Šaty rozhodně neměly být z úpletu. Paní prezidentka by se mohla inspirovat třeba v Anglii. Dnes se tam udělily dva podvazkové řády a při té příležitosti vypadaly dámy nádherně (zejména vévodkyně Kate, královna Máxima, princezna Sophie).

karancita ( 18. června 2019 11:06 )

Neřekla bych, že se šaty na inauguraci nepovedly. Jsou decentní a paní prezidentce moc slušely. Je to asi věc vkusu každého z nás. Ne všechno, co se líbí stilistům, musí se líbit nám.

hchkr ( 18. června 2019 09:15 )

kdyby zvolila elegantní kostýmek, nebylo by to tak trapné. tato látka vypadá jako tenká teplákovina

starena ( 18. června 2019 07:55 )

Šaty na inauguraci byly pěkné a zdůraznily hezkou ženskou postavu, že to není vychrtlá dáma je plus. Barva i střih prezidentce slušely. Kdyby se všechno takto v budoucnu povedlo i v politice.

Zobrazit celou diskusi