Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trapas na inauguraci Čaputové cupuje i Špaček. Co prezidentka prozradila tělem?

  • Autor: peb - 
    16. 6. 2019
    10:25

    Navzdory tomu, že se sobotní velký den nové prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové pečlivě připravoval několik týdnů, nevyhnul se mu jeden výrazný trapas i několik dílčích nepříjemností včetně nedodržení oficiálního protokolu. Akci sledovala i odbornice na neverbální komunikaci Monika Stehlíková, která pro web plus 7 dní rozebrala řeč těla nové slovenské hlavy státu.

  • 1.Slováci byli sedm minut bez prezidenta

    Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko inauguraci hlavy státu využil k tomu, aby na ní přednesl své několikaminutové vystoupení. „Projev vůbec nebyl na místě. Časový plán se musí dodržovat na minutu přesně. Pokud chtěl mít projev, mohl tu schůzi svolat o 20 minut dříve,“ zkritizoval předsedu parlamentu odborník na etiketu Ladislav Špaček pro deník Čas.

    Čaputová měla podle ústavy složit slib přesně ve dvanáct hodin. Kvůli Dankovi ho ale pronesla o sedm minut později a Slovensko tak na několik minut oficiálně nemělo hlavu státu. O Dankově dlouhé řeči předem nevěděla ani poradkyně Čaputové Katarína Diková Stryčková. „Nečekala jsem, že tam bude takovýto projev,“ řekla televizi Markíza. 

    Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko při projevu na inauguraci Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko při projevu na inauguraci Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) | profimedia

  • 2.„Hanba!“ křičeli odpůrci

    Čaputovou přišla přivítat i nevelká skupina nespokojenců. Někteří byli oblečeni ve žlutých vestách a pokřikovali na prezidentku „hanba“. Aktivisté o sobě dali vědět už před několika týdny, kdy v Pezinku zablokovali ulici, ve které Čaputová bydlí. „Jediné, co můžu udělat, je to, že jsem tu pro ně,“ řekla v reakci na protest prezidentka. 

    Forma protestu je možná i neúčast předsedy Smeru a expremiéra Roberta Fica. Ten prezidentce poblahopřál a oznámil, že v době inaugurace bude na svatbě mimo Bratislavu. 

    Zuzana Čaputová se na Slovensku ujala prezidentského úřadu (15. 6. 2019) Zuzana Čaputová se na Slovensku ujala prezidentského úřadu (15. 6. 2019) | ČTK

  • 3.Kiska předběhl protokola

    Ještě než akce začala, porušili slavnostní protokol nejvyšší ústavní činitelé Slovenska. Při příchodu na schůzi by totiž měli dodržovat pořadí. Jako první dorazil podle plánu premiér Peter Pellegrini, za ním měl jít šéf parlamentu Danko. Jenže místo něj vešel dřív bývalý prezident Andrej Kiska a Danko se objevil až za ním. 

    Slovenský premiér Peter Pellegrini (vlevo) na inauguraci Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) Slovenský premiér Peter Pellegrini (vlevo) na inauguraci Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) | profimedia

  • 4.Vážná tvář a smutné oči

    Čaputová absolvovala většinu akce s vážnou tváří, často skláněla pohled dolů a místy působila až smutně. Patrně se ještě zcela nesžila s velkou mírou pozornosti, která je emocionálně náročná, řekla expertka. „Její projev byl velmi důstojný. Když je zamyšlená, její výraz vyznívá trochu smutně, což je pro ni typické. Je to projev soustředěnosti,“ dodala Monika Stehlíková.

    Inaugurace nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) Inaugurace nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) | profimedia

  • 5.Pevně stisknuté rty i srdečnost

    Na začátku akce byla prezidentka zjevně nervózní. „Mohli jsme pozorovat stisknuté rty. Je to způsob jak uvolnit naakumulované napětí,“ uvedla Stehlíková. Po skončení oficiálně části přišla uvolněnost. Při setkání s lidmi z Čaputové spadlo břemeno vážnosti ceremoniálu, působila srdečně a suverénně. „Byla příjemná a lidská,“ zhodnotila její chování odbornice. 

    Inaugurace nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) Inaugurace nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové (15. 6. 2019) | profimedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ntrpetr ( 17. června 2019 16:07 )

-----Naajítt nahe zeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

slovan1954 ( 17. června 2019 12:56 )

iljusi!! Ty si si zase nevzal léky po obědě,že?? Šup,šup pro ně aby tvá palice neplodila takové kydy!!!

jujpetr ( 17. června 2019 10:28 )

----Naajítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : ito.mx/zeny

snehulak ( 17. června 2019 09:13 )

Cupovali Zemana, teď se na rozděleném Slovensku, ale i u nás různí blbečci dají do Čaputové. O čem by jinak bulvár mohl psát? S pašeračkou Terezou, kterou jeden den propustí a další ne a jednou dostane milost, ale podruhé tam shnije, si nevystačí!

kajineknahrad ( 17. června 2019 08:44 )

Kajínek je první na řadě, už z kriminálu vylezl, Babiš je teprve na cestě do něj a kdovíjak to ještě v té naší zemankorupční justici dopadne.

Zobrazit celou diskusi