Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová složila slib a je první slovenskou prezidentkou. Co řekla národu?

Aktualizováno -
15. června 2019
19:40
Autor: ČTK, kal, blv - 
15. června 2019
08:30

Slovensko má od soboty poprvé v historii ve svém čele ženu. Právnička Zuzana Čaputová (45), která vyhrála březnové přímé prezidentské volby, složila krátce po poledni slib a ujala se funkce. Zatímco i pro některé Čechy představuje Čaputová naději pro lepší Slovensko a na setkání s ní se těší i prezident Miloš Zeman, v institutu jeho předchůdce Václava Klause po jejím zvolení sepsali velmi kritickou reakci - i za to, že je v politice nováčkem. Slib složila Čaputová do rukou šéfa ústavní soudu během slavnostní schůze parlamentu v prostorách Slovenské filharmonie v centru Bratislavy.

Složení prezidentského slibu bylo na programu slavnostní schůze sněmovny, která začala krátce před polednem, v 11:45. Poté Čaputová vystoupila s prvním projevem v nové funkci.

„Budu sloužit blahu slovenského národa,“ uvedla Čaputová, aby dodala: „Službu vnímám jako zodpovědnost… Chci svým přístupem přispět ke konstruktivní spolupráci.“

Čaputová zdůraznila, že po složení  slibu se stala prezidentkou všech občanů Slovenska, ale zatím jen formálně, což je podle jích slov málo: „Nabízím odbornost, nabízím cit, nabízím aktivistický zájem. Nabízím tedy rozum, srdce a ruce. Složením ústavního slibu přebírám všechny závazky a povinnosti veřejné služby. Nepřišla jsem vládnout, přišla jsem sloužit občanům, obyvatelům a Slovensku.“

Inaugurace se neobešla bez protokolárního škobrtnutí: byť slovenská ústava předepisuje složení slibu v pravé poledne, Čaputová tak na slavnostní schůzi sněmovny učinila o několika minut později. Důvodem byl delší projev předsedy parlamentu.

Několik zajímavých podrobností se objevilo na instagramu Čaputové. Například video z okamžiku, kdy se před příchodem do sálu hodně zhluboka nadechla. Nebo menu, která čeká ji i seniory na společném obědě: mezi chody je silný slepičí vývar a grilované kuřecí prsíčko Supreme.

Lidé tleskali, ale křičeli i hanba

Ceremoniálu se kromě poslanců, členů vlády, bývalých prezidentů zúčastnili diplomaté a další hosté. Stejně jako v minulosti ani tentokrát nebyli na inauguraci pozváni zahraniční státníci. Při příjezdu Čaputové k budově Reduty, kde se ceremoniál konal, část přítomné veřejnosti tleskala, ozvaly se ale také výkřiky „hanba“.

 

Video  Poštovní známka se slovenskou prezidentkou se tiskla v Česku  - TV Markíza
Video se připravuje ...

Čaputová v prezidentském úřadu střídá Andreje Kisku, který se o znovuzvolení na další pětileté funkční období neucházel. Před volbami hlavy státu Kiska podpořil právě Čaputovou, jež v rozhodujícím kole hlasování porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče.

Pohoštění pro seniory i kytice pro prezidenta

Necelé tři hodiny po složení slibu Čaputová symbolicky převzala Grassalkovichův palác v centru Bratislavy, sídlo hlavy slovenského státu. Atmosféra byla už uvolněnější než při polední slavnostní inauguraci. Čaputová pro slavnostní den, kdy rtuť teploměrů v Bratislavě překročila 30 stupňů Celsia, zvolila šaty bleděmodré barvy od slovenského návrháře Borise Hanečky.

Čestná stráž nastoupila na počest první nejvyšší velitelky v historii Slovenska Čestná stráž nastoupila na počest první nejvyšší velitelky v historii Slovenska | ČTK

Na nádvoří prezidentského paláce Čaputovou přivítal její předchůdce ve funkci Andrej Kiska s chotí Martinou. O několika minut později již nová prezidentka sama absolvovala přehlídku čestné prezidentské stráže po rozvinutém červeném koberci. Vojáci na pozdrav nové hlavy státu odpověděli sborově "Svoboda a sláva, paní prezidentko". Poprvé v historii země tak použili ženský rod, protože Slovensko dosud ženu v nejvyšší státní funkci nemělo.

Ve svém novém působišti Čaputová odpoledne přivítala několik desítek seniorů, které pozvala na slavnostní oběd. Navázala tak na Kisku, jenž v den své inaugurace před pěti lety pozval do prezidentského paláce bezdomovce, seniory a lidi, kteří vyrůstali v dětských domovech.

Čaputová bude v pořadí pátou hlavou slovenského státu od jeho vzniku v roce 1993. Oficiální program inaugurace zakončí večer slavnostní recepce.

Čaputová se v minulosti úspěšně angažovala proti plánům na vybudování nové skládky odpadů ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. V roce 2017 vstoupila do neparlamentní strany Progresivní Slovensko (PS) a loni se stala její místopředsedkyní. Po vítězství v březnových přímých prezidentských volbách se vzdala členství v PS, které v koalici s další neparlamentní stranou Spolu letos v květnu vyhrálo na Slovensku evropské volby.

Video  Čaputová chce zůstat mámou. První cestu v roli prezidentky podnikne do Česka  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Ifigenie ( 16. června 2019 18:23 )

Rozdělit národ a pak na Slovensku provést barevnou revoluci je taktika "filantropa" Soroše.
Tak tohle se Sorosovi povedlo. Majstrštyk! Vedoucí jedné jeho neziskovky, se stala bez jakýchkoliv politických zkušeností hned prezidentkou. Tohle nebyly zbytečně vyhozené peníze, jako ty za kampaň Drahoše. Co a koho chce Čaputová spojovat je jasné už teď, chce spojovat multikulturní společnost a ne "jakýsi" slovenský národ!! Tak si EU prosadila eurohujerku-kléraktivistku /hnus kombinace/ a slušným Slovákům jen zbývá nakoupit žluté vesty. A nebo přitáhnout do Čech. Havel, ten se zase spojoval jen s milenkami. Naši republiku totálně rozvrátil.

joudajoudovy ( 16. června 2019 09:29 )

caputova? pouze jeden VELKY PODVOD, mezinarodni ostuda slovenska a nedodrzovani ustavniho prava!!!! - http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=c1xp­fi3h2RM

oltec ( 16. června 2019 06:21 )

oltec ( 16. června 2019 06:18 )

ten hnůj tam nastoupil hned v roce 89 včetně červeného srdce co zářilo nad hradem hulváte

martam ( 16. června 2019 01:01 )

To se srovná. Od voleb přibrala. To jsou ty vydatné pracovní obědy a večeře. Než si Zeman rozhodil trávení tak nabral 3 brady, shodil je až nemocmi. Všichni po nástupu do funkcí nabírají, zpětně je najdeš. Schillerova byla jako sud, snaží se hubnout.

Zobrazit celou diskusi