Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Český generál dobyl Zvolen: „Přivedl 6000 lidožroutů!“ děsili se komunisté a skákali do řeky

Autor: yks - 
15. června 2019
06:00

Všichni vědí, že se Československé legie účastnily bojů během 1. světové války. Mnozí tuší, že nedlouho po ní proběhl pohraniční spor o Těšínsko, který rovněž skončil bojovými operacemi. Jen málokdo ví, že československá armáda zasahovala také na Slovensku. To si jen rok po válce chtělo opět přivlastnit Maďarsko, ovládané v té době komunisty. Zabránit jim v tom měla mezinárodní koalice a mezi nimi československá 2. pěší divize. V jejím čele stanul plukovník francouzských legií a veterán Cizinecké legie Josef Šnejdárek. Nejslavnější bitva celé operace se odehrála přesně před 100 lety. V červnu 1919.

Šnejdárek se dostal do centra dění v situaci, která vůbec nebyla růžová. Musel nejprve zastavit ústup svých zmatených a roztříštěných jednotek. To se mu podařilo zhruba během týdne, ovšem stále čelil nepřátelské přesile a faktu, že neměl k dispozici žádné zálohy. V nouzi vymyslel geniální lest.

Ať si začerní tváře a říkají nesmysly

Nedlouho před útokem si generál zavolal jednoho z důstojníků. Tomu dal rozkaz, aby si skupina vojáků z pražských Vršovic začernila tváře, oblékla se do plátěných uniforem a vyrazila vlakem směrem na Košice. S hlavami zakrytými bílými šátky měli hovořit nahlas „senegalsky“.

 

Důstojní oponoval s tím, že žádný z pražských vojáků nehovoří tímto exotickým jazykem. To ale generál odbyl s tím, že stačí, budou li nesrozumitelně drmolit a občas prohodí jediné srozumitelné slovo, a to „Senegal“. 

Jdou na nás tisíce lidožroutů!

Šnejdárek počítal s tím, že dříve nebo později zaslechnou mluvu vojáků maďarští agenti. Ve snaze o to, aby dostali větší odměnu, nafouknou celkové počty vojáků. A tichá pošta směrem k Budapešti skutečně zafungovala.O dva dny později řešilo velení maďarských vojsk překvapivé a zdrcující hlášení. Podle zpráv rozvědky Šnejdárkovi poslal vrchní velitel spojenecké armády dva pluky Senegalců. To představovalo asi 6000 vojáků!

V řadách maďarského vojka vypukla naprostá panika. Zprávy o afrických lidožroutech ve službách českého generála výrazně oslabily bojeschopnost do té doby odhodlaných Maďarů. Existují zprávy o tom, že vojáci s hrůzou utíkali a vrhali se do řeky, jen aby nepadli kanibalům do rukou.

Během třídenní vojenské operace se následně generálovi podařilo obsadit všechny potřebné kóty a zdecimovat maďarskou obranu. 13. června bylo již rozhodnuto. Do rukou československých vojsk se dostala celá klíčová oblast na středním toku řeky Hron a pozdější generál Šnejdárek slavil triumf. Jeho trik se Senegalci zůstává legendárním úskokem a ukázkou využití dezinformací při válečném tažení.

mikes15 ( 15. června 2019 14:29 )

Úžasné až na to, že než se z něj stal legionář, tak bojoval společně s Maďařskem za společné Rakousko-Uhersko.

europa ( 15. června 2019 06:37 )

Pořádně si to přečti, chytráku, a potom žvaň. Píše se tam, že Komunisté v té době ovládali Maďarsko!

Zobrazit celou diskusi