Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konečná na cestě do EU zmínila nemoc i referendum. A rudé naděje v bílých košilích

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek - 
15. května 2019
05:15

Komunisté omlazují tým. Pro volby do Evropského parlamentu sestavili výrazně mladší kandidátku než v roce 2014. Za lídryní Kateřinou Konečnou (38) se seřadili v bílých košilích podobně, jako to dělají v hnutí ANO, kandidáti ve věku 23 a 31 let. Mají být budoucností strany. Konečná obhajuje mandát v Bruselu s vizí zlepšit spolupráci mezi českými a unijními úředníky a také s vidinou referenda o setrvání či odchodu Česka z EU, jak uvedla v předvolebním Epicentru Blesku. 

„Mnohokrát jsem se setkala s tím, že nefunguje kooperace s unijními úředníky. Za těch patnáct let jsme se v tom nenaučili chodit,“ postěžovala si na údajně špatnou práci úředníků na českých ministerstvech Konečná v předvolebním Epicentru ve studiu Blesk Zpráv. Naopak práce byrokratů na Stálém zastoupení Česka v Bruselu si váží. „Jsou nám k dispozici i o půlnoci,“ dodala

Konečná jako europoslankyně obhajuje svůj mandát, je místopředsedkyní KSČM a zastupitelkou v Novém Jičíně. Doma má přitom 3,5letého syna, který už si prý občas stěžuje, že mámu málo vídá.

„Snažím se mít dny na práci a dny na rodinu. Před kampaní jsem se naučila vypnout telefon, když jsem se synem a být opravdu jenom jeho a snažím se být matka na 150 procent,“ reagovala trochu mrzutě Konečná, které s výchovou malého synka pomáhá především manžel. Využívá ale také pomoci babiček nebo švagrových. 

Referendum o czexitu i euru

Konečná také prosazuje referendum jak na evropské úrovni, tak na národní. „Cítím, že občané se o EU chtějí bavit,“ řekla v Epicentru. A byla by i pro to, aby se lidé vyjádřili k zavedení společné měny.

„Jasně tvrdíme, že se euro změnilo natolik, že bychom se lidí měli zeptat, jestli chceme být součástí takové eurozóny jako je teď,“ uvedla. Podobně by chtěla Konečná také hlasování o budoucnosti Česka v Evropské unie. Odkazuje přitom na historicky první a zatím také poslední celonárodní lidové hlasování, ve kterém lidé v červnu 2003 odhlasovali vstup do unie.

Video  Europoslanec v podmínce by Konečné nevadil. KSČM si zaslouží víc než 10 procent, říká  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Pokud lidé dostali šanci rozhodnout o vstupu do EU. A ta se od té doby poněkud změnila a já se nebojím občanů zeptat, zda setrvat v Evropské unii, nebo jestli chtějí odejít. Pokud se rozhodnou pro to potvrdit setrvání v unii, tak proč ne. O vystoupení, o setrvání, o té otázce se můžeme bavit,“ dodala v předvolebním Epicentru Konečná.

Omlazovací kúra

KSČM celkově oproti roku 2014 omladila svou kandidátku. Na druhém místě je za lídryní Kateřinou Konečnou teprve 23letý student Masarykovy univerzity Andrej Bóna a hned za tím podmínečně odsouzený družstevník v sociálním družstvu Arťom Korjagin (31).

Zatímco dosavadní europoslanec Jaromír Kohlíček je na 17. Místě kandidátky těsně před poslancem Zdeňkem Ondráčkem, Jiří Maštálka už prý kandidaturu odmítl i kvůli svému zdraví.

„Jirka Maštálka už nechtěl kandidovat. Prošel si také vážnou nemocí. Zároveň byl v Evropském parlamentu velice pracovitý,“ pochvaluje si svého končícího kolegu Konečná.

O kandidátce prý hlasovalo vedení strany, ale už v minulosti Konečná v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že by chtěla stranu omladit. „Jsou tam především mladí lidé, kteří mají už zkušenosti a chtějí věci měnit,“ zmínila ke složení kandidátky.

Bílé košile jako služba médiím

Všichni kandidáti jsou focení v bílých košilích. Tablo „bílých košil“ bylo přitom v minulosti především doménou vládního hnutí ANO. Podle Konečné je ale podobnost prý čistě náhodná.

„Bílé košile jsou věcí, kterou jsem si prosadila já, protože mi to jinak přijde hrozně chaotické, když vám novinářům dáváme fotky nebo na plakátech pak má každý jinou košili, kterou právě vytáhl ze skříně. Vůbec mě nenapadlo to spojovat s hnutím ANO,“ reagovala.

V roce 2014, tedy při posledních volbách do Evropského parlamentu, získali komunisté 10,98% hlasů, což znamenalo tři europoslanecká křesla. I tentokrát by chtěla mít Konečná dvouciferný výsledek.

Čeští voliči vyberou ve volbách celkem 21 europoslanců. Volební místnosti budou otevřené v pátek 24. 5. od 14 do 22 hodin a v sobotu 25. května od 8 do 14 hodin. Výsledky ale budou známé až v neděli večer po 23. hodině.

oldedek ( 15. května 2019 14:09 )

Ta krasavice Konečná tam nám Čechům asi teda pomůže - připadá mi jako by se tak půl roku nemohla vykakat ...

ivoadler ( 15. května 2019 11:21 )

V diskusi jsou nacistické názory, tvůj patří mezi ně. Není jediný.

Huron ( 15. května 2019 10:03 )

Toto komunistické strašidlo které neumí říci souvislou větu a čerpá z dějin VKSB a rad otce by mělo raději sázet zeleninu na zahrádce a né se cpát do politiky které nerozumí.

bredy ( 15. května 2019 08:35 )

tihle šmejdi měli dávno vychcípat.

asijo ( 15. května 2019 05:31 )

Držíme palce,aby si mandát neobhájila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa