Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

90 tisíc seniorů má srážky z důchodu a exekuci na krku. Mohou za to i šmejdi

Autor: Tomáš Belica - 
12. května 2019
05:15

Ke konci března sociálka strhávala srážky z důchodu 90 418 lidem. Počty penzistů s exekucí se od loňska zvýšily o skoro 4 tisíce, za posledních 16 let je dokonce nárůst více než čtyřnásobný! Blesk zjišťoval, co za děsivými čísly stojí a také, zda s tím úřady hodlají něco dělat.

Zhruba tři pětiny všech srážek připadly na starobní důchodce. Těm Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vzala každý měsíc z penze v průměru necelých 2,5 tisíce korun a poslala je věřitelům. O peníze kvůli exekucím přicházely další desetitisíce invalidních důchodců a také lidé s vdovskými a vdoveckými důchody. Podtrženo, sečteno, v pořádném maléru bylo přes 90 tisíc lidí. V roce 2003 se přitom exekuce na důchod týkala jen 21,5 tisíce osob.

Více problémů

Odpověď na otázku, čím je tento nárůst dán, hledal Blesk nejen u ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (37, ČSSD). „Počet exekučních srážek z důchodu je v první řadě ovlivněn situací zadluženosti obyvatelstva v České republice obecně,“ sdělila Maláčová. Podle ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy za to může stárnutí populace. Lidé se díky kvalitnější péči dožívají delšího věku. „Jednoznačně příznivý vývoj mívá i své stinné stránky. Tou je v tomto případě nárůst penzistů v exekucích,“ míní.

Tři cesty do pekel

A jak se lidé do problémů nejčastěji dostanou? Jedním důvodem jsou dluhy, které si člověk do důchodu přenáší ještě z produktivního života. „Potom jsou takoví, kteří naletěli šmejdům, to je problém. Častým důvodem také je to, že senioři ručí svou nemovitostí dětem nebo vnukům,“ vysvětluje šéf Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Ten poukazuje na to, že v celkovém kontextu všech exekucí v Česku – loni jich bylo nově zahájeno přes 505 tisíc, je však podíl seniorů na nich nízký.

Řešení na obzoru?

Podle odborníků na dluhovou problematiku by šlo čísla snížit. „Proč ČSSZ osm let posílá peníze úvěrovkám místo našim důchodcům? Kdy se začne něco dít?“ ptal se na twitteru advokát Petr Němec. Pomohlo by prý, kdyby sociálka vyhledávala případy neoprávněných exekucí, tedy těch, u nichž byla při sjednání závazku neplatná rozhodčí doložka, a ty pak sama zastavovala. Podle Maláčové k tomu ale ČSSZ není oprávněná, exekuce mohou zastavovat jen soudy. „Z hlediska odpovědnosti je tedy nutné projednat záměr s ministerstvem spravedlnosti,“ dodala ministryně

Psycholog: Senior v exekuci? Zásadní je přístup rodiny

Také podle Jana Kulhánka z Psychoterapie Anděl může být nárůst exekucí dán tím, že senioři stále neumí příliš dobře pracovat s informacemi a pak sedají na lep různým podvodníkům.

Blesk: O šmejdech a jejich praktikách se mluví už dlouho. To snad jsou důchodci nepoučitelní?

Kulhánek: „To nestačí. Je důležité o tom mluvit a medializovat to, ale pokud dál budou pokračovat tito „obchodníci“ s neetickými, a někdy i zlodějskými, nabídkami, tak na to senioři budou dál a dál naskakovat.“

Blesk: Exekuce musí být nápor na psychiku, u starších lidí asi ještě větší. Jak to snášejí?

Kulhánek: „To je různé. Je to obrovská úzkost, deprese, sebeobviňování. U některých lidí to vede až k myšlenkám na sebevraždu, a někdy dokonce až k ní. Je to vlastně dost špatný konec života. Hodně pak záleží na tom, jak se k tomu postaví příbuzní. Jestli jim to budou vyčítat nebo dají od něj ruce pryč, tak se to mnohonásobně zhoršuje. Když se ale k tomu rodina postaví konstruktivně, tak je velká šance, že to zvládnou.“

petr12 ( 12. května 2019 15:22 )

santas!! je to ostuda české skorumpované televize a rady čt spíš kmotru placených Dvořákem. Jen díky hrdiným rusum možou dneska krás­t,tu­nelo­vat,ch­rochtat v miliardách ODS TOP KDU STAN smažky pirátu nebýt rusu tak jste levnou pracovní silou na plantážích němcu!! A vaše vděčnost žumpo ani jedin film,pořad,k výročí hrdiným rusum!!jste špíny.

obrobr ( 12. května 2019 15:18 )

100% PRAVDA

dostojevskij ( 12. května 2019 12:54 )

Je to moc smutné: 30let od takzvané revoluce!!!!, kdy nemakačenka a baroví povaleči pošpinili poctivé pracující. Ano, na počátku byly teplické matky: ovzduší a ekologie v regionech byla na pokraji zájmů. Po nás potopa!!!! Je to pravda, ale co je dnes: nic nefunguje!!! Pouze Praha a okolí prosperuje!!! Léta zanedbávané pohraničí je dnes na úplném dně!!! Průmys­l,ze­měděl­ství, služby - zdravotnictví - školství, doprava...Kam se podíváte - nepořádek!! Jenom poslanci se ukájí, jak dělají poctivou práci!!!!
Miliardy se vyházely oknem na nepřizpůsobivé, na polích je v lepším případě žluto - v horším: fotov. elektrárna, rozorané meze se nechaly ladem, lesy umřely...., lidé zadlužili (bohužel někdy nesmyslně, ale někdy naletěli),voda se stala luxusem, jídlo hnus, Vietnamci tu vesele prodávají braky...rozkradené eurodotace budeme platit - nic není zdarma!!!
To bylo slibů: nejme jako oni!!!! Byli a jsou mnohem HORŠÍ a vlastenci se musí obracet v hrobě!!!!
Co chtějí v listopadu slavit??? 30LET ČEHO????

agfor ( 12. května 2019 12:20 )

Je jasné svědectví o tom, jak stát, vedený eštébákem a komoušema stará o své živitele.

ja-sara ( 12. května 2019 10:19 )

Tak, nic. Ty si stojíš na vedení, Roko.

Zobrazit celou diskusi