Trojice Rumunů oslovila ve čtvrtek penzistu (85) u jeho zahradního domu. „Nabídli mu opravu střechy za 12 tisíc korun. Senior to odmítl. Oni na to ale nebrali zřetel a zahájili přípravné práce,“ uvedla mluvčí břeclavských strážníků Lenka Rigó.

Byli vulgární

Jenže v té době už po nich pátrali strážníci. „Na šmejdy nás upozornil jiný občan, který jejich nabídku na opravu střechy odmítl o chvíli dřív. Vulgárně mu za to nadávali,“ dodala mluvčí strážníků.

Řemeslníky obklíčila a zadržela cizinecká policie, Policie ČR a strážníci. Nestačili tak seniora okrást. Půjdou proto jen před správní řízení. „Hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun,“ dodala Rigó.

Několik part

Případ není zdaleka ojedinělý. Na Hodonínsku v červnu 2018 nabídli jiní podvodníci stařence výměnu okapů za dva tisíce korun. Později chtěli 65 tisíc! V prosinci téhož roku v Břeclavi podvedli šmejdi ženu (62) u opravy chodníku. „V těchto případech hrozí podvodníkům až dva roky vězení,“ upozornil mluvčí policie Petr Zámečník.

Řádí v celé republice

Policisté upozorňují, že v České republice řádí hned několik podvodných skupin řemeslníků. Vesměs se jedná o cizince, kteří mluví slovensky nebo špatně česky.

Falešní řemeslníci se zaměřují takřka výhradně na seniory. Pokud vás osloví s navenek lákavou nabídkou oprav střech, okapů či chodníků, volejte hned 156 či 158.

VIDEO: Blesk proti šmejdům dlouhodobě bojuje. Takto například před několika lety rozehnal jejich předváděcí akci.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak Blesk rozehnal předváděčku šmejdů! redakce Blesk.cz