Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Velká prasárna.“ 3,5 tisíce dětí v exekuci štve i vládu, kývla na návrh poslanců

Aktualizováno -
6. května 2019
17:21
Autor: Nikola Forejtová - 
6. května 2019
06:01

V ČR bylo loni 3 476 dětí v exekuci, z toho 2213 z nich nebylo ještě ani 15 let. Smutná čísla se snaží poslanci změnit novelou zákona, která se řešila i v pondělí na vládě. Shoda ohledně dětských dluhů panuje především v návrhu, aby za dluhy platili rodiče či zákonní zástupci. Některá ministerstva měla k návrhu výhrady, ministři ale změnili přímo na vládě názor, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), který v souvislosti s dětskými exekucemi mluví o „velké prasárně“.

„Co se týká exekucí na dětí, tak to je velká prasárna, co se tady děje a člověk se nestačí divit, kde jsme se to dostali. Tam si myslím, že všichni potom změnili ten názor. I když resorty měly nějaké jiné stanovisko, tak ministři potom přímo na vládě ten názor změnili,“ reagoval po pondělním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

K návrhu poslanců, pod kterým jsou podpisy poslanců Kateřiny Valachové (ČSSD), Patrika Nachera (ANO), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Lukáše Koláříka (Piráti) dnes vláda vydala kladné stanovisko.

Maláčová tleská

A to navzdory tomu, že měly některé resorty výhrady. „V rámci debaty na vládě ministři změnili názor. Já neustále kritizuji ministry v tom, že oni, když přichází nějaký dobrý návrh zákona, nebo který byl i s naším vědomím připraven, tak ty resorty, ti jejich podřízení dávají vesměs různá negativní stanoviska (...) Z hlediska názoru jako takového, my na to samozřejmě máme pozitivní názor,“ uvedl Babiš a návrh k dětským exekucím tak nepřímo podpořil i on.

Pochvalně se k návrhu vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Dobrá zpráva pro 3,5 tisíce dětských dlužníků! Vláda právě podpořila souhlasným stanoviskem návrh Kateřiny Valachové na ochranu dětí před dluhy! Bylo již na čase,“ uvedla Maláčová a Valachové gratulovala a zatleskala.

Budou platit za dluhy rodiče?

Novela zákona počítá s tím, že by se dětským dluhům, především pak u dětí do 15 let, dalo předcházet tím, že budou za dluhy zodpovědní zákonní zástupci - tedy rodič, pěstoun nebo i samotný stát.

Jak Bartošek, tak Nacher zastávají názor, že by se dluhy měly přenést na rodiče, problémem je návrh o odpuštění nákladů exekuce a úroků. Patrik Nacher zastává názor, že by se platit měla jenom jistina, Bartošek je ale přesvědčený, že by měl rodič s dítětem řešit celý dluh, a to i s následky. „Má to i výchovný účinek s tím, že se prostě dluhy nedělají. V tomto ohledu jsem zastáncem toho, že dluhy by měli platit rodiče,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL pro Blesk Zprávy. 

Předkladatelé se shodují, že dětské dluhy nejsou normální. „Já pevně věřím, že Poslanecká sněmovna a Senát to bere jako prioritu, a že tam bude naprostá shoda a vyřešíme to," doufá Bartošek. Oba poslanci připomínají, že je v novele striktně odlišeno, jestli je dluh způsobený vlastním trestním jednáním dítěte - například že posprejuje dům, za což rodiče či pěstouni nemohou, či jestli nezaplatí jízdenku. „Dětský dluh není normální. Není to o výchově k nezodpovědnosti těch dětí, ale o tom, popasovat se obecně s tímhle systémem nadměrných exekucí,“ upozorňuje Nacher.

Výhrady měla spravedlnost

S výhradami přišlo třeba ministerstvo spravedlnosti. „Byť je cíl, kterým je zlepšení pozice nezletilých v soukromém právu, možné považovat za chválihodný, má konkrétní zpracování potenciál vyvolat množství nechtěných vedlejších důsledků. Návrh může vést například k neodpovědnému jednání nezletilých s vědomím, že riziko vždy ponese zákonný zástupce,“ varovalo ve své připomínce.

Výchovná složka by ale podle podporovatelů problémem nebyla, spíše naopak. „Když zjistíte, že dítě udělalo dluh, je tam výchovný prvek, že musíte s tím dítětem doma pracovat tak a vychovávat ho tak, že se dluhy nedělají,“ míní Bartošek. 

Podle Nachera by převádění dluhu na rodiče také omezilo jeho růst. „Je to normální, protože za dítě nese zodpovědnost rodič. Je absurdní, že u banality, jako je omluvenka, u rodiče je zodpovědný rodič, ale u dluhů ne. Kdyby přišel požadavek na rodiče, tak by zaplatili těch 500 korun a bylo by po problému. Nevýchovné by bylo, kdybych chtěl odpustit samotnou jistinu. Původní dluh by zůstal, ale nechci, aby z 500 nebylo 20 tisíc,“ dodává předkladatel novely.

Národ dlužníků

Dětští dlužníci se pro řadu politiků i občanů jeví jako nebezpečný trend, se kterým je zapotřebí něco udělat. První zmínky o novelizaci současného zákona ohledně systému exekucí zazněly už v březnu, kdy exministryně školství Valachová svolala veřejnou diskuzi na téma exekucí – i zde se dotkla tématu dětských dlužníků. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Nechápu, jak jim to můžete udělat. I já jsem se párkrát v mládí projel na černo. Děti nemají právnický přehled, nevědí, že můžou mít průšvih, když dopis od exekutora schovají. Vychováváte stát dlužníků,“ bouřil se advokát Vladimír Koula, který se s dětskými exekucemi setkává denně. „Vím o dětech, co mají půlmilionovou exekuci,“ dodal.

Slova o půlmilionových dluzích nebyla vůbec přehnaná, jak Blesk Zprávám potvrdil i Nacher. „Dítě nezaplatí pokutu 500, a než nabude plnoletosti, je to najednou 20 tisíc a dluh roste,“ míní Nacher, který kromě samotných dětských dlužníků naráží i na ty dlužníky, jenž si dluh z nerozvážnosti mládí nesou do dospělosti.

Valachová rovněž uvedla, že je nemyslitelné, aby mladí lidé vstupovali do života s dluhem přes 200 tisíc, které jim znemožní normální start do života. S dluhovým stigmatem souhlasí i Bartošek. „Je to pro ně obrovský problém, když začínají žít a ještě se ani nerozkoukali a už musí splácet dluhy. Chceme to tou zákonnou úpravou narovnat, aby ty děti měly šanci na normální vstup do života,“ dodal pro Blesk Zprávy.

 

Jan Bartošek při kandidátském projevu na předsedu KDU-ČSL Jan Bartošek při kandidátském projevu na předsedu KDU-ČSL | Blesk:TONDA TRAN

e.lesanova ( 6. května 2019 19:44 )

Dítě nemůže "vyhodit" dopis od exekutora z jednoduchého důvodu, nemá
ještě ani občanku, aby mu ho někdo vydal...to, že se zastaví tyto
lichvářské metody je pozdě, ale aspoň takto...ale jak budou
"postiženi"/potrestáni.. ti, kteří si tento způsob vymáhání dluhu
"vymysleli" /převody mimo ČR/, záměrné letité neupozornění na nějaký
dluh, tisícinásobky původních dlužných částek, které většinou úplně
prapůvodně vznikly z desetikorunových částek za lístek MHD, stačilo
"ukrást" identitu jakéhokoliv jedince, dítěte, aniž by vůbec kdy co
"spáchalo", kolik z vymožených částek šlo nějakým způsobem zpět
státu a ne jen do kapes vykutálenců z řad advokátů, exekutorů,
vymahačů...netrestejme za malé, zanedbatelné, prohřešky, ale trestejme
tyto velké zlodějny bez skrupulí...že se tu objevilo v této souvislosti
jméno Volopich a manželka Verešová, která na to konto "založila"/??!!..
dětskou nadaci je jen dobře, že se na tento mnohaletý loupežný trend více
upozorní...

prasatkopepicek ( 6. května 2019 18:47 )

Buresi nasad rudou cepici Silne dite a zachran ceske deti. Kdo jiny nez
slovensky StBak to dokaze. Celou dobu na to cumis a nevadi ti to. Blizi se
volby, nazen si body, ty kun(d)i ksichte.
MafiANO, bude nam lip!

gallio ( 6. května 2019 18:40 )

nemam slov,ale nic dobreho od zlodeju a korupcniku nelze ocekavat. 

Eva4321 ( 6. května 2019 18:31 )

Hlavně je pravda, že rodiče dluh zaplatí hned v počátku a dítěti to
řádně vysvětlí a to je prevence do budoucna. Desetileté dítě se bojí
trestu a neví, že Vyhozením dopisu dluh nekončí, ale roste a může nastat
i exekuce. Např procenta se učí až v 7. třídě. Souhlasím, aby
odpovědnost nesly rodiče a jako rodič se toho nebojím. Znám totiž
své děti.

agfor ( 6. května 2019 18:21 )

Dluhy, jakékoliv, se v tomto rasistickém státě odpouštějí pouze
připálené menšině, která parazituje na přemrštěných dávkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa