Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanec ODS přišel o řidičák. „Čekají mě testy, jestli nejsem cvok,“ diví se Adamec

Autor: Jakub Veinlich - 
14. ledna 2019
18:45

Poslanec a starosta Trutnova v jedné osobě Ivan Adamec (ODS) si pár měsíců nezařídí. Nevyplatila se mu těžká noha na plynu. Osudovou se mu stala soukromá jízda loni ve svátek všech zesnulých – tedy na Dušičky. Svým prohřeškem se politik „pochlubil“ na Facebooku. Blesk Zprávám řekl, že přestupku lituje. Není ale sám, kdo z politiků pověsil na čas klíčky od auta na hřebík. 

„Považuji za správné mluvit i o tom, co se mi nepovedlo. Ano, je pravdou, že jsem na podzim loňského roku spěchal více, než se slučovalo s povolenou rychlostí v daném místě,“ zmínil Ivan Adamec na Facebooku.

Tou dobou s ním seděla v autě také jeho manželka. V obci Chotěvice v okrese Trutnov, kde je povolená padesátka, jel rychlostí 92 km/h. „Bylo to na Dušičky, jel jsem s manželkou, byl jsem střízlivý – předjížděl jsem auta, kde se předjíždět dá, tam mě ale změřili,“ přiblížil své spěchání Blesk Zprávám starosta, který je zároveň také místopředsedou poslaneckého klubu ODS a místopředsedou Hospodářského výboru.

Za tak vysoké překročení rychlosti se řidiči připisuje pět trestných bodů a o výši pokuty rozhoduje správní řízení. Z toho Adamec „vyklouzl“ s nejnižšími možnými postihy: zaplatil pět tisíc korun a odevzdal na půl roku řidičák, jak se říká, do „čistírny“. „Neprotestoval jsem, nechtěl jsem žádné výhody jako poslanec,“ postavil se k celé situaci čelem.

„Moje blbost, lituju toho“

„Choval jsem se jako normální občan – nechtěl jsem žádné výhody, nic. Byla to má soukromá jízda. Moje blbost, lituju toho,“ sypal si Adamec popel na hlavu v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Podle zákona má řidič nárok požádat o vrácení „papírů“ v polovině trestu. V případě poslance ODS to tedy bude už za dva měsíce. Ještě před tím ale musí podstoupit psychotesty.

„Půjdu dělat psychologický průzkum, jestli nejsem cvok, ale nechápu, proč to v tomto případě je, když mi řidičák nesebrali na místě,“ podivoval se nad povinností, která ho nejspíš na jaře čeká.

Do té doby, než dostane řidičské oprávnění zpět, bude prý spoléhat při cestách do Poslanecké sněmovny například na své kolegy poslance. Žádný z nich ale není z ODS.

„Poslanci z Trutnovska mě rádi vezmou“

„Mám kolegy poslance tady z Trutnovska, kteří mě rádi vezmou, a mám také asistentku, protože mám příspěvek na dopravu, tak zaplatím, aby mě tam odvezla, anebo pojedu hromadnou dopravou. A taky mám děti v Praze, které mě také vozí,“ nedělá si těžkou hlavu Adamec.

Na dopravu za prací ve Sněmovně dostává příspěvek na dopravu. Takže si podle svých slov určitě nějak poradí. „Mám stejně příspěvek na dopravu, tak je jedno, jestli to použiju na své auto, nebo jestli to zaplatím někomu jinému,“ dodal starosta.

K práci ve městě podle svých slov využívá především své nohy a chodí pěšky. Když má cestu do Německa nebo například Hradce Králové, využívá Adamec svého trutnovského řidiče.

O řidičák přišel i „protekční fracek“ Novotný

Jako by se na členy ODS smůla s řidičáky lepila. Své by o tom mohl vyprávět také novinář a dnes starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Soudy ho popotahovaly za to, že v roce 2015 odešel od dodávky s fotkou Ládi Hrušky, která se rozjela, přejela nohu důchodkyni, která skončila se zlomeninou.

Loni v květnu ale „protekční fracek“ mohl jásat. Nejvyšší soud totiž všechny dosavadní rozsudky zrušil.  A tak, i když byl v podmínce a policisté ho načapali bez „papírů“, šel si hned nový řidičák opět vyzvednout.

Video  Starosta Novotný: Než se stane důstojným, natočil tuhle šílenou reklamu!  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Případem se přitom zabývalo přes pět soudů. Když ho policisté opakovaně chytili bez řidičáku, do zpěvu mu rozhodně nebylo. Jako starosta vyfasoval ale překvapivě jen veřejně prospěšné práce. 

A do třetice hříšník z ODS

Hned dvakrát přitom přišel o řidičský průkaz také bývalý poslanec občanských demokratů David Šeich. V roce 2006 nadýchal v Brně 2,4 promile alkoholu. Policisté byli ale chvíli bezradní. Poslanec totiž řidičák neměl, protože ho ztratil.

„V tuto chvíli mu nemůžeme zadržet řidičský průkaz, protože ho vlastně nemá. Kdyby ho měl na místě kontroly, tak bychom mu ho okamžitě zadrželi. V tuto chvíli mu řidičský nový průkaz vystavuje registr řidičů a ten mu ho vydat musí, protože majitel ho musí převzít. Pak by ho měl ve vlastním zájmu ihned odevzdat,“ řekl před třinácti lety Právu tehdejší vedoucí brněnské dopravní policie Štěpán Zachara. Opilého poslance prozradila jízda v protisměru v jednosměrce. Šeich se tehdy odmítl podrobit druhé orientační dechové zkoušce a tvrdil, že nepil.

Podruhé přišel Šeich o řidičák v roce 2013. Důvod? Příliš rychlá jízda po dálnici. Po D1 se řítil BMW X6 rychlostí 200 kilometrů v hodině. Právě Šeich v minulosti také navrhoval, aby se po dálnicích mohlo jezdit 160 kilometrů v hodině.

Ministr dopravy se zákazem řízení

Příliš příkladně se nechoval také někdejší ministr dopravy za Věci veřejné Vít Bárta. I on musel zamknout svá drahá auta a půl roku si nezajezdil. Doplatil na přestupek, kdy se svým luxusním vozem jezdil bez platné registrační značky, pouze s její nalepenou kopií. V práci ho proto vozil řidič a o víkendech jeho manželka – poslankyně a někdejší místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová.

elssa ( 14. ledna 2019 19:30 )

Konecne tomuhle praseti někdo utnul tipec je to nechutny vepř a kdo nemá známosti tak na úřadě v Trutnově nic nezmůže. Mě chodili na jeho rozkaz kontrolovat jestli nepodnikam v bytě. Podnikání mi zakázal a asi je podle něj lepší když lidi sedí na pracáku a takový hovada máme u koryt.

MAMKA2316 ( 14. ledna 2019 19:17 )

Co tak zavést dvě sazby za rozkrádání státního majetku nad milion třeba 10 a nad 5milionu 20 let tvrdého žaláře a propadnutí veškerého majetku jejich rodin co převyšuje jejich příjmy a výdaje !!!!! PROČ JSOU SKVĚLI !? BOHATÍ NEPLATÍ PROGRESIVNÍ DAŇ TAK SE TO VYBERE OD DUCHODCŮ !!! Vis nový systémem a vyššími pokutami, což se v těchto dnech děje. A jaké jsou tedy změny? Ministerstvo dopravy chce, aby byl systém přehlednější a jednodušší. Zavádí tedy pouze dvě bodové sazby – 4 a 6 bodů. Tedy “dvakrát a dost” či “třikrát a dost”, podle závažnosti prohřešku. K tomu přidává také vyšší sazby pokut pro vybrané přestupky. V praxi to znamená, že například alkohol za volantem stále nepůjde řešit blokově, ale místo pokuty v rozmezí 2500 – 20 000 Kč a 7 trestných bodů bude provinilci hrozit pokuta v rozmezí 7000 – 25 000 Kč a pouze 6 trestných bodů. Držení telefonu při řízení, což je jeden z nejčastějších přestupků, je v tuto chvíli hodnoceno v rámci blokové pokuty částkou do 1000 Kč. Nově to má být až 2000 Kč. Ve správním řízení je to v současné době hodnoceno částkou v rozmezí 1500-2000 Kč, ovšem nově to bude 4000-10 000 Kč. K tomu se změní i bodová sazba, a to z dvou na čtyři body. Změny proběhnou i v pokutování překročení rychlosti, a to vcelku radikální. Při překročení rychlosti mimo obec o 50 km/h a více a v obci o 40 km/h a více se můžete ve správním řízení dočkat pokuty ve výši až 25 000 Kč a navíc ještě 6 trestných bodů. Snížení bodového ohodnocení ze 7 na 6, ale zvýšení pokuty až PROČ JSOU SKVĚLI !? BOHATÍ NEPLATÍ PROGRESIVNÍ DAŇ TAK SE TO VYBERE OD DUCHODCŮ !!! Vis nový systémem a vyššími pokutami, což se v těchto dnech děje. A jaké jsou tedy změny? Ministerstvo dopravy chce, aby byl systém přehlednější a jednodušší. Zavádí tedy pouze dvě bodové sazby – 4 a 6 bodů. Tedy “dvakrát a dost” či “třikrát a dost”, podle závažnosti prohřešku. K tomu přidává také vyšší sazby pokut pro vybrané přestupky. V praxi to znamená, že například alkohol za volantem stále nepů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa