Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dluh z knihovny narostl samoživitelce na 25 tisíc. Exekutoři zabavili i hračky, tvrdí Jana

Autor: Nikola Forejtová - 
11. března 2019
05:35

Samoživitelce, která si nepřála zveřejnit jméno, a pro potřeby článku jí tak budeme říkat Jana, se nedávno zhroutil svět. I to málo, co má, jí zabavili exekutoři. „Vím, že si za to můžu sama, ale synovi polepili i autíčko na hraní,“ postěžovala si pro Blesk Zprávy žena. Podle Exekutorské komory ale není něco takového možné, dětské hračky jsou totiž na seznamu nezabavitelných věcí hned vedle pračky, snubního prstenu nebo domácího mazlíčka. Nešťastná žena si dluhy „nasekala“ poté, co odešla z dětského domova. Jedním z nich je i dluh v knihovně, který ze 700 korun narostl na 25 tisíc. 

Jana bydlí v pronajatém a téměř prázdném bytě. „Je velký, 2kk, ale nic v něm není. Spím na nafukovací posteli. Jediný vybavený je dětský pokoj,“ svěřila se samoživitelka, která vychovává šestiletého syna. Žena se ocitla v dluhové pasti už v době, kdy odešla z dětského domova a rozhodla se v dobré vůli své kamarádce dělat ručitele.

Tím ale problémy s financemi neskončily. Nejvíc je Jana překvapená z dluhů z knihovny - částka 700 korun totiž od roku 2008 povyskočila na astronomických 25 tisíc. „Vím, že si za to můžu sama, ale nikdo mě o ničem neinformoval. Kdybych si nezašla pro výpis z dluhů, ani bych nevěděla, že nějaké další mám,“ říká nešťastná samoživitelka, kterou prý nejvíce pohoršilo jednání exekutorů, již přišli peníze vymáhat.

Přelepení nálepky?                                                   

„V dobré víře jsem volala na pohledávky, abych si nechala udělat splátkový kalendář. Někteří byli slušní, ale jeden chtěl, abych splácela měsíčně 2 000 korun, což jsem nemohla. Souhlasil s 500 korunami, ale už za týden mi volali, že stojí před bytem a že vypáčí dveře,“ vypráví Jana. Exekutoři údajně oblepili žlutými samolepkami vše, co šlo. Dokonce prý i synovo autíčko na hraní.

Jeden z exekutorů na ženu neustále mluvil a druhý chodil po bytě a rozlepoval štítky. „Neměla jsem možnost toho druhého hlídat. Když odcházeli, řekli mi, že jestli do konce měsíce nedám 20 tisíc, všechno mi odvezou a nedají mi prostor, abych se dostala do bytu,“ tvrdí nešťastná samoživitelka. Dodává také, že jí exekutor prý téměř každý den volá a řve na ni do telefonu.

Popisované jednání ovšem odporuje všem pravidlům, která by měl exekutor dodržovat. Například dětské hračky patří na seznam nezabavitelných věcí – nemají potřebnou tržní hodnotu a jejich prodej neodpovídá morálním zásadám.

Blesk Zprávy tak o věci informovaly Exekutorskou komoru, podle mluvčí Lenky Desatové došlo k manipulaci se samolepkou. „Podle svého čísla a kódu byla vykonavatelem soudního exekutora původně nalepena na pokojovou sestavu. Musela tedy být z původního místa odlepena a nalepena na ono autíčko. Zůstává otázkou, zda to bylo učiněno neúmyslně (např. nálepka odpadla, děti si hrály) nebo šlo o záměr - přelepení nálepky za účelem maření exekuce nebo umělého vyvolání kauzy,“ brání vykonavatele Desatová.

Smutný pohled na dětské autíčko se samolepkou exekutora Smutný pohled na dětské autíčko se samolepkou exekutora | Archiv samoživitelky

Co exekutor nesmí odnést?

Obrázek „zlého pána nebo paní“, jak odnáší pračku pomalu s ještě otáčejícím bubnem, už je od roku 2015 minulostí. V tomto roce se totiž zpřísnily podmínky pro všechny exekutory, kteří jsou u dlužníků nuceni zabavovat majetek. Žluté samolepky se od té doby nesmí přiblížit k řadě věcí, jednou z nich je i zmíněné autíčko na hraní.

Nově“ nesmí exekutor zabavovat běžné oděvní součásti a věci potřebné k životu, jako je pračka, lednice, kuchyňská linka, postel, sporák nebo vytápěcí těleso. Prodej pak nesmí být v rozporu s morálními pravidly – pod tímto si můžeme představit snubní prsten, dětské hračky, darované věci s věnováním, studijní a náboženské předměty a fotografie. Pravidlo je vyhrazeno i pro zdravotnické potřeby.

Exekutor vám nesmí sáhnout ani do hotovosti. Když přijde odvážet majetek, rozhodně nemůže člověku sebrat prasátko nebo tisícovku ze stolu.

 

 

Chloritan ( 29. srpna 2019 13:47 )

Bomba, útok, muslim, víra, výbuch, střelba, exploze, terorista, Alláh, hrozba, bitcoin, ráj

Chloritan ( 29. srpna 2019 13:38 )

Celé to je jeden velký podvod. Měli by do koruny vrátit co jim kdo kdy zaplatil! Nemá to nic společného s ústavou ani lidskými právy. Je to nehorázný zločin a pokud nebudeme tvrdě a nekompromisně odpovídat. Bude to jen horší. Viz tento odkaz. http­s://y­outu­.be/Pc­muao­lAWc0

petr12 ( 11. března 2019 10:54 )

kurna1 máš pravdu!!!kdo jsi pujčí má platit ale mafie s politiky se učastnila na neuvěřitelné špíně děti za které rodiče nezaplatily,ze stovk i třicet tisíc,pujčky na sto dvěstě% neskutečný hyenismus propojený s některými exekutory jak Vrána a další!!Jinak ten kdo si pujčí musí platit a příplatek za svojí blbost.Pokud pujčují lidem destkrát aniž by si zjistili že už někde má pujčku pujčovacím mafiim ***.

ivoadler ( 11. března 2019 10:53 )

Děti, ty z děcáku obzvlášť, by měly být lépe připravováni na život. Jsou jako telata. V zásadě je nelituji. Jsou blbí, tak je život musí naučit.

kurna1 ( 11. března 2019 10:21 )

Je potřeba se na to podívat rozumně a nedělat předčasná rozhodnutí a hlavně neurážet !!!! Kdyby neexistovali exekutoři, tak si každý vypůjčí a splácet nikdy nebude, tak si to asi představuješ soudruhu ?? Takže ustanovení dohlížecčů nad vykonáním splácení je potřeba a je nutné a kvůli tomu se nemusíš takto durdit

Zobrazit celou diskusi