Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zastaví se miliony marných exekucí? Tohle se chystá na dlužníky a věřitele

Autor: Nikola Forejtová - 
12. února 2019
19:40

Snadnější zastavení vymáhání, levnější upomínky, jednodušší srážky ze mzdy i místní příslušnost exekutorů – to vše by si přála zavést Exekutorská komora. Zároveň ale s povděkem kvituje, že Legislativní rada vlády minulý týden přerušila projednávání novely exekučního řádu z dílny ministerstva spravedlnosti. „Důvodem zpětného zaparkování novely byl návrh, že by jeden exekutor řešil jednoho dlužníka sám. To je pro všechny špatně,“ řekl Blesk Zprávám šéf exekutorů Vladimír Plášil, který volá hlavně po stabilitě. Řád už totiž podle něj prošel 300 novelami.

Podle novely připravené za bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) by dlužníci, kteří čelí více exekucím, měli do budoucna jen jednoho exekutora. Slučování by mělo podle ministerských představ snížit administrativu i náklady.

Exekuční komora zamýšlené povinné spojování exekucí kritizuje jakožto největší slabinu novely. Podle Plášila by představovalo obrovskou zátěž pro dlužníky, věřitele, soudy i exekutory. „Dlužník, který bydlí v Opavě, by mohl mít to ‚štěstí‘, že by jeho první exekuční řízení zahajoval exekutor v Chebu. Dlužník by musel být na věčné časy smířen s tím, že tento exekutor povede všechna jeho exekuční řízení namísto toho, aby je vedl někdo z okolí jeho bydliště,“ podotkl.

Souhlasí s ním i někteří odborníci. „V navrhované podobě by všechny nově nařízené exekuce šly automaticky k tomu exekutorovi, který už vedl tu první. Jelikož ale dominují velké exekutorské úřady, ty menší by zanikly,“ řekl Blesk Zprávám Tomáš Pospíšil z agentury Exekutor má smůlu, která pomáhá povinným s případným bezprávím.

V exekuci se ocitají nejčastěji ti, kdo už nějakou mají

Pospíšil pak uvádí, že 90 procent nových exekucí je vydáno na ty lidi, kteří už exekucí mají. Kdyby tak novela prošla, část exekutorů by byla zavalená prací. Zatímco další exekutoři by byli bez práce.

Předpokládané dopady novely vnímá stejně i soudní exekutorka Jitka Wolfová. Podle ní si lidé zbytečně myslí, že jdou velké exekutorské firmy proti těm malým, důležité jsou prý především standardy. „Pokud máte firmu v garáži, nevypovídá to moc o kvalitě,“ komentovala.

Jako logičtější náhradu za sjednocení pokut vnímají zástupci EK ustanovení místní příslušnosti. V praxi by to znamenalo, že by si věřitel nevybíral exekutora, jako je tomu doteď, ale místního by mu přidělil soud. „Člověk z Opavy by tak nemusel jezdit do Chebu, ale Krajský soud v Ostravě by mu přidělil místního exekutora. Snížili by se tak i náklady,“ upřesnil Plášil.

Vize komory: levnější upomínky a jednotný systém

Po smetení původního návrhu řádu se nyní ministerstvo obrátilo přímo na vykonavatele. „Velice si vážíme kontaktů s ministerstvem a rádi jim poskytneme naše odborníky. Nový řád by mohl být hotový v rámci jednoho roku,“ řekl Pospíšil Blesk Zprávám. Dodal, že podle něj jsme v Česku na dobré cestě k tomu, aby mělo řízení normální průběh jako ve Francii nebo v Německu.

Pod spojením „normální průběh“ si pak zastupitelé EK představují systém, kde si budou moci dlužníci ověřit svůj stav na jednom místě. „Chceme rozšířit datovou schránku a vytvořit jednotnou desku, kde by si mohli lidé sami zjistit, zdali proti nim není vedeno řízení,“ oznámil Plášil na konferenci o nově připravované novele exekutorského řádu.

Výrazným plusem pro chronické dlužníky a neodběratele písemných upomínek může být i návrh o zlevnění zásilek. „70 procent zásilek se nedostane do rukou dlužníka. Pokud není zastižen, hodí se mu to schránky, pokud je to možné. Pokud není, vyvěsí se to na úřední desce,“ vysvětlil koloběh dopisu viceprezident Jan Mlynarčík. Dodává, že další poslání může stát i 500 až 1000 korun.

Zrušení marných exekucí

Novela, na které nyní bude Exekutorská komora s ministerstvem spolupracovat, má také obsahovat jednoduší srážení ze mzdy, kdy se zruší přednostní pohledávky, kromě alimentů.

Velkou změnou by bylo i zrušení zbytečných stíhání. V Česku jsou totiž miliony marných exekucí, které nikdo nesplácí a stále bobtnají. Jejich zrušení by tak mohlo ulevit nejen samotným dlužníkům, ale také samotným exekutorům, kterým akorát přibývá administrativa. 

Zobrazit celou diskusi