Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pro lék na recept do dvou dnů do každé lékárny? Nový plán čelí nelibosti

Autor: ČTK, Mii - 
2. ledna 2019
16:35

Připravovaná novela zákona o léčivech má zajistit dostupnost léku na předpis do dvou pracovních dní v jakékoliv lékárně. Platit by mohla od roku 2020. Vyplývá to z návrhu legislativní normy. Proti systému se opakovaně stavěla Česká lékárnická komora (ČLnK). Vadí jí mimo jiné to, že na zaslání připomínek k novele zákona měla prakticky jen vánoční svátky, informovala na webu.

„Má-li pacient na receptu předepsaný hrazený léčivý přípravek, měl by mít možnost si ho vyzvednout v kterékoliv lékárně, kterou si zvolí. Ale zároveň si navrhovaná úprava klade za cíl v maximální možné míře respektovat jak fungující mechanismy a smluvní vztahy mezi všemi zainteresovanými subjekty v dodavatelsko-odběratelském řetězci, tak rovněž respektovat obecné tržní a ekonomické zákonitosti,“ uvádí dokument.

Držitelé registrace o rozhodnutí léčivého přípravku – čili farmaceutické firmy – zřídí a budou provozovat automatizovaný informační systém pro objednávání přípravků, které v běžné distribuci nemá lékárna dostupné. Takzvaný emergentní systém bude fungovat nepřetržitě, odkazy na informační systémy jednotlivých firem zveřejní na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Od roku 2017 mají povinnost zajistit pro lékárny nedostupné léky distributoři léčiv. Podle ministerstva i dalších kritiků je ale systém, který se do zákona dostal jako poslanecký návrh ČSSD, nevymahatelný a nejasný. Nově mají mít povinnost léky dodat přímo výrobci. Výjimkou je jen situace, kdy firma lék aktuálně nevyrábí.

„V případě nevydání léku pacientovi bude mít lékárna možnost takto dodaný léčivý přípravek do dvou týdnů vrátit distributorovi, který jej dodal. Distributor bude mít povinnost léčivý přípravek převzít,“ píše se v dokumentu. Návrh počítá s tím, že distributor bude mít část zásob vyhrazených pro emergentní systém a dodat do lékáren je bude moci jen se souhlasem výrobce.

Lékárnická komora má výhrady

Podobný systém funguje na Slovensku, kde si pro tyto výjimečné dodávky firmy uzavírají smlouvy se svými distributory, kteří je pro ně do lékáren dodají. Pro stát budou náklady na jeho zavedení podle ministerstva minimální, farmaceutické firmy na Slovensku přišlo jeho zavedení na zhruba 80 tisíc korun, dalších 10 až 15 tisíc korun měsíčně platí za jeho provoz. Dodávka jednoho balení přijde asi na 25 korun.

Ministerstvo očekává, že v případě převzetí slovenského modelu by mohla být zejména částka na zavedení výrazně nižší. Firem, které v Česku dodávají léky na recept, je asi 270.

Prezident ČLnK Lubomír Chudoba už dříve řekl, že by místo zavedení emergentního systému stačilo, aby výrobce mohl v případě hrozícího nedostatku léku zakázat okamžitě jeho reexport. Nyní musí tento krok schvalovat ministerstvo zdravotnictví, vyhodnocení trvá podle Chudoby jeden až dva týdny.

Lékárnám by podle prezidenta ČLnK také pomohlo, aby při objednávání léků bylo možné volit distributora, tedy aby vybrané léky neměly jednoho výhradního distributora pro všechny české lékárny. V Česku je kolem 2500 lékáren, komora si v minulosti stěžovala, že některým dodávají distributoři léky přednostně.

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty.  - SÚKL
Video se připravuje ...

dvorece ( 2. ledna 2019 18:00 )

Beru životně důležitý lék, který pojištovna nehradí i když je na recept. Bez receptu ho nelze koupit. Tento lék už roky všelijak sháním už několik let. Alternativa u nás není. Máme obětavé magistry u nás, kteří mi ho nakonec vždy seženou, ale jejich práce to určitě není, suplovat stát. Myslela jsem, že nový ministr udělá pořádek, ale je to stejný bordel jako dříve, léky se prodávají do ciziny a naši pacienti ostrouhají. Nic v tomhle státě nefunguje jak má..

Zobrazit celou diskusi