Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V lékárnách chybí antidepresiva. Češi je berou stále víc a teď jsou v úzkých

Autor: Andrea Ulagová - 
21. prosince 2018
05:20

Pacienti trpící depresemi se mohou v těchto dnech dočkat v lékárnách nepříjemného překvapení. Některé medikamenty totiž nejsou k dostání. Existují sice náhrady, ty ale nemusí každému vyhovovat. V tuzemsku se přitom podle expertů v posledních letech zněkolikanásobila spotřeba antidepresiv a zdvojnásobil se počet lidí, kteří navštívili psychiatrickou ambulanci. Češi také stále více užívají anxiolytika, tedy léky na úzkost, která jsou narozdíl od antidepresiv návyková. 

V říjnu mělo v českých lékárnách výpadek přes 72 léků, v posledních týdnech chybí na pultech antidepresiva Mirtazapin a Olwexya. Podle České lékárnické komory (ČLnK) jsou oba medikamenty nahraditelné. I to ale může být pro pacienty, užívající tyto přípravky, problém.

„Z hlediska obsahu účinné látky a jejího uvolňování do organismu u generických léků to rozhodně není problém, na druhou stranu se u některých pacientů setkáváme s určitou fixací na daný přípravek, v takových případech může být záměnou například narušena důvěra pacienta v léčbu, je tedy potřeba postupovat obzvláště obezřetně,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ČLnK Michaela Bažantová. 

Potvrzuje to i přednosta Psychiatrické kliniky Jiří Raboch. „Jsme zvyklí na určité životní rituály, což může být i braní určitých léků, takže z hlediska psychického to, že není váš lék k dispozici, určitý problém může způsobit,“ uvedl. 

Nárůst deprese v české populaci

V České republice se podle průzkumů vyskytují závažné depresivní příznaky u sedmi procent populace. „Celkem devět procent přiznává občasné sebevražedné myšlenky, jedno procento o sebevraždě vážně uvažovalo,“ zmínil Raboch s tím, že se za posledních 20 let zdvojnásobil počet pacientů na psychiatrických ambulancích a spotřeba antidepresiv se zněkolikanásobilaV roce 2015 činila spotřeba 55 definovaných denních dávek na 1000 obyvatel.

„Musíme ale zdůraznit, že vycházíme z velmi nízkého stavu, kdy před 20 lety se většinou na psychické obtíže předepisovala anxiolytika a antidepresiva velmi málo,“ dodal lékař.

Psychofarmaka předepisují i praktici

Spotřeba psychofarmak se zřejmě také zvedla kvůli tomu, že je může předepsat i většina praktických lékařů, kteří díky výukovým programům ví, které léky jsou pro pacienta s depresemi nejvhodnější.

„Většina praktických lékařů je čím dál tím lépe vyškolena na terapii v oblasti psychoterapie, mají doporučení pro léčbu deprese a úzkostných poruch,“ říká Jiří Raboch, který je sám autorem těchto doporučení.

Na rozdíl od spotřeby antihypertensiv, látek snižujících hladinu cholesterolu, a antidiabetik je ale tato hodnota podle OECD stále pod průměrem 29 vyspělých zemí současného světa. Více než Češi užívají antidepresiva například lidé v severských zemích, v Austrálii, ve Velké Británii nebo v Dánsku a Rakousku.

Návykové léky jako problém

Podle Rabocha u nás ovšem stále více lidí užívá anxiolytika (18 procent) a hypnotika (16 procent) než antidepresiva (11 procent). Mezi těmito léky jsou ale zásadní rozdíly.

Anxiolytika, léky na úzkost, a hypnotika, tedy léky proti nespavosti, působí velmi rychle a intenzivně. „Nesmí se ale brát dlouhou dobu, protože problematika závislosti je vysoká. Antidepresiva jsou naopak léky vhodné na dlouhodobé užívání, ale efekt u nich nastupuje až po několika týdnech,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Jiří Raboch.

Actimel ( 21. prosince 2018 08:49 )

To je účel, naučit lidi na zobání s dobrou náladou a pak jim hezky utneme tipec...lidi mají chodit do přírody a vykašlat se na honbu za mamonem a stresovat se!!

petr11 ( 21. prosince 2018 06:44 )

...jak se všichni máme dobře a přitom jsme všichni na hlavu, že??

Zobrazit celou diskusi