Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Budou za kyberteror a násilí vůči ženám větší postihy? Sněmovna řekla ano

Autor: ČTK - 
20. března 2018
21:03

Pachatele kyberterorismu nebo zahraniční teroristické bojovníky možná brzy čekají tvrdší postihy. Počítá s tím rozsáhlá novela trestního zákoníku, kterou poslancům předložila vláda. Zmizet by naopak mohl trestný čin podílnictví, který by se začlenil pod legalizaci výnosů z trestné činnosti. Novela by měla reflektovat i násilí na ženách tak, aby Česko mohlo ratifikovat takzvanou Istanbulskou úmluvu. Sněmovna vládní návrh v prvním čtení schválila, na stůl ho tak dostane k posouzení ústavně-právní výbor. 

Polemiku mezi ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a předsedou výboru Markem Bendou (ODS) vzbudil v diskusi o novele zákoníku nově navrhovaný trestný čin maření spravedlnosti. Míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů v trestním řízení, případně na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi.

„Advokát není schopen přezkoumat důkazy, které mu klient poskytl,“ řekl Benda. Pelikán oponoval, že každá činnost musí mít nějakou mez, jednání by muselo být vědomé a úmyslné. Ministr v této souvislosti zmínil fotomontáže nebo videomontáže.

Benda považuje Istanbulskou úmluvu za vítězství zdivočelého genderu

Předloha novely trestního zákoníku by také přizpůsobila tuzemské trestní právo tak, aby Česko mohlo ratifikovat takzvanou Istanbulskou úmluvu o prevenci a boji proti násilí na ženách. 

„Pokládám ji za zásadní omyl, za vítězství zdivočelého genderu,“ prohlásil Benda o smlouvě, k jejímuž přijetí nedávno vyzval Česko a další unijní státy Evropský parlament.

Nově by mělo být možné postihnout kyberteroristy

Novela také rozšiřuje chápání teroristického trestného činu o jednání spočívající v kybernetických útocích s teroristickým úmyslem, které je dosud postihováno jako neoprávněný přístup k počítačovému systému.

Zvlášť také rozšiřuje postih takzvaných zahraničních bojovníků, tedy lidí, kteří cestují „do jiného státu nebo do České republiky za účelem spáchání teroristického trestného činu, trestného činu účasti na teroristické skupině, nebo vyhrožování teroristickým trestným činem“.

Novela se věnuje i dalším oblastem. Upravuje například možnost nařídit předběžné uchování dat uložených v počítačovém systému nebo na nosiči informací pro účely trestního řízení. U trestného činu úplatkářství zavede návrh nově i trestnost nepřímého slíbení nebo požadování úplatku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa