Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ve vězení zavedou placené informátory: Donašeče vyberou z řad vězňů

Budou vězni dostávat za informace zaplaceno? (ilustrační foto)
Budou vězni dostávat za informace zaplaceno? (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: chal - 
11. února 2019
16:24

Vězeňská služba ČR by po vzoru policistů mohla mít své informátory, kteří by měli pomoci s odhalováním nelegální činnosti za mřížemi. Placení konfidenti by tak mohli vydatně přispět například k odhalování skupin, které do vězení pronášejí zakázané předměty a drogy.

Vězeňská služba České republiky požádá ministerstvo spravedlnosti o možnost využívat služeb informátorů. Vede k tomu především dlouhodobý problém s rozkrýváním organizovaných skupin, které do vězení pašují drogy nebo třeba telefony. Do této činnosti se někdy zapojují i dozorci, odhalení takové skupiny je tak pak takřka nemožné. Návrh podle všeho u řady poslanců najde podporu, píše deník Právo.

Podle generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala by informátoři fungovali na stejném principu jako u policie. Dozorci by se jimi stát nemohli, rekrutovali by se pouze z řad vězňů a byli by finančně odměňováni.

Členka sněmovního podvýboru Jana Černochová (ODS) pro vězeňství se změně nebrání. Vězeňská služba je podle ní totiž bezpečnostní složka stejně jako policie, mělo by jí tedy být umožněno využívat stejné nástroje.

To si myslí i jiný člen podvýboru Tomáš Vymazal (Piráti). „To prostředí je brutálně stresující, tak by to neměla být jenom další forma šikany ze strany Vězeňské služby. Ale pokud by to mělo znamenat, že za určitých podmínek by svědectví vězňů byla brána vážně, tak mi to přijde dobré,“ vysvětlil Vymazal Právu.

monsegur ( 11. února 2019 17:27 )

On si ještě někdo naivně myslí, že tam už dávno nejsou??????

pupak_1 ( 11. února 2019 16:54 )

To bude najednou vlna "sebevražd" bonzáků.

mirkli ( 11. února 2019 16:53 )

Zveřejnit to může jen .ůl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání