Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lukáš zaměnil léky a dostal pokutu 7,5 milionu. Na obranu povolal Ústavní soud

Autor: ČTK - 
4. února 2019
15:05

Lukáš Bohanus, jenž dostal podmínku za úmyslnou záměnu léků ve farmaceutické firmě Zentiva, podal ústavní stížnost. Pražské soudy vyměřily bývalému zaměstnanci firmy dva roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky, podle verdiktu má také Zentivě zaplatit škodu 7,5 milionu korun. Ústavní soud stížnost obdržel v druhé polovině ledna.

Muž, který pracoval jako operátor lékové linky, podle obžaloby vložil v lednu 2016 originální blistr s lékem proti úzkosti Neurol do dvou krabiček od přípravku k léčbě vysokého tlaku Atram. Krabičky pak vložil do většího balení s prvním léčivem pro polský trh.

Případ byl odhalen v září 2016. Na záměnu se přišlo při kontrole zásilky v Polsku, zpočátku však nebyl zřejmý rozsah a charakter záměny, což si vyžádalo rozsáhlá opatření. Zentiva musela kvůli podezření, že některá balení obsahují jiné tablety, stáhnout některé léky od pacientů a ze zdravotnických zařízení.

Dovolání u Nejvyššího soudu neprošlo

Bohanusova obhajoba v minulosti tvrdila, že léky mohl vyměnit někdo jiný, například pracovník skladu. Podle soudů to ale nebylo možné. Případem se zabýval i Státní ústav pro kontrolu léčiv, který vyloučil, že by záměna mohla vzniknout kvůli technické chybě. Podle ústavu bylo kvůli záměně staženo přes 100 milionů balení léků, a šlo tak o největší podobný případ v Česku.

Loni na podzim odmítl Bohanusovo dovolání Nejvyšší soud. Muž vinu popíral.

PPP150W ( 5. února 2019 00:13 )

Třeba už tenkrát tušil, že z Polska sem nic dobrého nepříjde, tak jim to chtěl vrátit.

jasnovidec01 ( 4. února 2019 15:35 )

Ty léky mu dát sežrat a pak mu říct ,že sežral léky na eutanázii..sranda by ho přešla ko.ko.ta

Zobrazit celou diskusi