Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kalousek vytáhl bolševiky kvůli funkci pro Válkovou. A chartista Kroupa rezignoval

Autor: ČTK, simao - 
7. května 2019
06:01

Jmenování poslankyně ANO a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové vládní zmocněnkyní pro lidská práva vyvolalo kritiku některých expertů na sociální problematiku. Pochybnosti mají i někteří romští odborníci. Chartista Daniel Kroupa rezignoval na členství ve vládní radě pro lidská práva, Válková na to reagovala slovy, že ji jeho rozhodnutí mrzí, ale vidí za ním „osobní problém“. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se pak pustil i do ČSSD, která funkci pro Válkovou podpořila. 

„Stará bolševická zásada je opět s úspěchem aplikována: ‚Lidská práva? Když to nemůžeme porazit, musíme to personálně obsadit.‘ ČSSD znovu a znovu hraje roli poslušného a poníženého kolaboranta,“ napsal v reakci na jmenování Válkové Miroslav Kalousek (TOP 09).

Vysokoškolský učitel a filozof Daniel Kroupa svůj odchod z vládní rady pro lidská práva ohlásil hned poté, co se před deseti dny zpráva o navržení Válkové do funkce objevila. Signatář Charty 77 uvedl, že zmocněncem bývaly osobnosti, které v minulosti vystupovaly proti komunistickému režimu či se lidským právům věnovaly. Válkovou označil za normalizační komunistku, z níž se nyní stala „obhájkyně neobhajitelného“.

Bývalá šéfka resortu spravedlnosti Helena Válková patří k zastáncům premiéra Andreje Babiše (ANO), který je stíhaný v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo. Válková v pondělí uvedla, že ji Kroupova rezignace mrzí. „Je to jeho svobodné rozhodnutí,“ upozornila exministryně. Podle ní s ní má Kroupa „očividně nějaký osobní problém“. Dodala, že se lidským právům věnuje dlouhodobě a podílela se na zákonech, třeba na ochranu obětí trestných činů.

Pochybnosti i u Romů

Pochybnosti vzbuzuje jmenování i u některých členů rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Důvodem je to, že nehlasovala pro vydání poslance SPD Miloslava Roznera k trestnímu stíhání kvůli jeho výrokům o bývalém romském táboře v Letech u Písku. „Vrhá to pochybnost na to, jak bude agendu (Romů) obhajovat,“ řekla členka rady Edita Stejskalové serveru Romea.cz. Podle ní by bylo vhodnější, kdyby zmocněnec neměl vazbu na politickou stranu.

Podle Institutu pro sociální inkluzi má Babiš jistotu, že ho „jemu oddaná“ Válková nebude za cokoliv kritizovat. „Z mého pohledu paní Válková rozhodně není osobou, která by se profilovala v oblasti lidských práv a která by měla autoritu,“ uvedl šéf institutu a někdejší ředitel vládní agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Míní, že Babišova vláda odsunula lidskoprávní agendu na „druhou kolej“.

Půjde do střetu s vládou?

Podle Veroniky Šprincové z organizace Fórum 50 % na podporu rovného zastoupení žen v politice a rozhodovacích pozicích přistupuje Válková k tématu rovnosti žen a mužů přinejmenším otevřeně. „Je to ale to minimum. Pevně doufám, že bude v jejích silách aspoň udržet to, co se podařilo za ty roky vybudovat. Aby se zachoval systém, který tu je a aby téma zůstalo v gesci vlády,“ řekla ČTK Šprincová.

Podle ní třeba zachování dotací na programy na podporu rovných šancí pro ženy bude „lakmusový papírek“ toho, zda je nová zmocněnkyně ochotna jít do střetu s vládou. Jmenování nové zmocněnkyně zůstalo bez reakce z Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP). Její předseda Václav Krása ČTK pouze řekl, že s Válkovou zatím nikdy nejednal. Míní, že se ale nejspíš otázky některých menšin nebudou dostávat tak do popředí.

luder ( 8. května 2019 01:07 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nemecko-dluzi-Ceske-republice-reparace-ve-vysi-15-tisic-miliard-korun-z-druhe-svetove-valky-Okamura-chce-vec-hnat-az-do-Bruselu-Babis-mlci-580534?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk

ausak ( 7. května 2019 17:03 )

Zase tu vytejkáš smrdutá marmatko, nes.er.

ausak ( 7. května 2019 17:01 )

Onuješ? Co to je?

ausak ( 7. května 2019 16:51 )

Zeman, AGENT Česka, musí být opět rád.

ausak ( 7. května 2019 16:48 )

Válková je silně nehezká, řeklo by se narovinu že je hnusná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa