Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V Česku se žije lépe, předstihli jsme i Američany. Průzkum chválí lékařskou péči

Autor: ČTK, for - 
18. září 2019
07:37

Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 26. místě. Proti loňskému roku si polepšila o dvě místa, přeskočila i USA. Prvenství udrželo Norsko, na druhé místo se dostalo Dánsko a bronz obhájilo Švýcarsko. Nejhůře dopadly africké státy Čad, Středoafrická republika a Jižní Súdán. Sdělili to zástupci společnosti Deloitte, která index každoročně sestavuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative.

Ačkoliv se ČR v pořadí posunula vzhůru, bodově si ale mírně pohoršila. V mezinárodním Indexu společenského rozvoje, který hodnotí země v desítkách různých kategorií, získala 84,36 bodu ze sta možných. Loni to bylo 84,66 bodu. ČR si polepšila zejména v ekonomických ukazatelích.

Česko si dlouhodobě drží dobré postavení v základních lidských potřebách. Ukazatel výživy a základní lékařské péče se zlepšil o jedno místo, naopak se lehce zhoršil ukazatel přístřeší. Zlepšení je patrné u základních lidských práv a osobních svobod.

Výrazně se ČR posunula v ukazateli přístupu k vyššímu vzdělání. Naopak se zhoršila v kvalitě životního prostředí a v přístupu k informacím.

Lidská práva? Zbylá V4 zaostává

V žebříčku se ČR nyní řadí za Koreu a před Estonsko, které předehnalo USA. „I ty nejbohatší země mají slabiny, které musí řešit. Celosvětově bychom měli být znepokojeni, že klesají ukazatele osobních práv. A to i v kolébce demokracie, jakou je USA,“ uvedl prezident Deloitte Josef Kotrba.

„Porovnáme-li státy visegradské čtyřky právě v oblasti osobních práv, tak je Česko daleko před Slovenskem, Polskem a Maďarskem,“ dodal.

Od roku 2014 se kvalita života na světě průměrně zlepšila o 2,31 bodu na 64,47 bodu. A oproti loňsku si svět polepšil o 1,01 bodu. Z globálního hlediska je největší zlepšení v oblastech přístřeší, úrovně pitné vody a hygieny, přístupu k informacím a přístupu k vyššímu vzdělání.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

iFender Leuchter ( 19. září 2019 07:11 )

Platim najem,vydelavam slusne(Auto +zahradka),kazdy rok si odskocim na dovolenou zatim zdravi slouzi.Moji pozici vymenou za byt multimilionarem?? Diky ,neee!!!! CR s vladou ANO+CSSD a podporou komunistu dela velke pokroky.Zacina se to konecne hybat.

Taurus70 ( 18. září 2019 21:32 )

To vypadá na zavedení sankci😂🤪🤪😂

bre-burda ( 18. září 2019 10:18 )

Já osobně se mám skvěle! Třeba takové české pivo a české holky, ty jsou na světě vůbec nejlepší!

lunatic ( 18. září 2019 09:43 )

Smrt

panda82 ( 18. září 2019 09:12 )

Kde jste to četl, co tak Švýcarsko, když se zbavíme těch 60tisíc zbytečných úředníků, a zapojí se do pracovního procesu ,nebudou se muset dělat sbírky, no tak možná

Zobrazit celou diskusi