Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Petříčkův úřad se obul do Rusů: Nelíbí se mu masové zatýkání demonstrantů

Autor: ČTK, tva - 
4. srpna 2019
15:00

České ministerstvo zahraničí vedené Tomášem Petříčkem (ČSSD) je znepokojeno hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě. Na svém twitterovém účtu vyzvalo ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva. Při sobotní demonstraci proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva zadržela policie v centru ruské metropole několik set lidí. Zásah proti demonstrantům kritizují i někteří čeští politici.

„Jsme znepokojeni opětovným masovým zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě,“ uvedlo v neděli české ministerstvo zahraničí. Ruské úřady vyzvalo k respektování základních lidských práv a svobod. V souvislosti s nadcházejícími volbami do místních zastupitelstev apeloval Černínský palác na Rusko, aby ctilo závazky vyplývající z členství země v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Už o minulém víkendu reagovala česká diplomacie na zadržení stovek lidí pokojně protestujících v Moskvě. Upozornila, že svoboda shromažďování je garantována mezinárodněprávními závazky, a proto lidem má být umožněno projevit svůj názor i tímto způsobem.

Pospíšil: Papaláši ukázali strach ze ztráty moci

Sobotní zásah proti demonstrantům v Moskvě kritizovali také někteří čeští politici. Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila policie brutálně pozatýkala lidi za to, že chtějí svobodné a nezmanipulované volby. „Ruští papaláši ukázali, jak vypadá strach ze ztráty moci,“ uvedl předseda TOP 09 na twitteru.

Podle Pospíšilova stranického kolegy a předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska vládci Kremlu od rozpadu Sovětského svazu nic nezapomněli a ničemu novému se nenaučili. „Je mi stydno za každého českého politika, který jim podlézá a jejich zločiny zlehčuje a přehlíží,“ uvedl Kalousek na sociální síti.

Ruská garnitura opět ukázala, jak se bojí svobodných voleb, je v souvislosti se sobotním zásahem v Moskvě přesvědčený místopředseda KDU-ČSL a šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek. „Obušky proti lidu, zastrašování a vězení. I u nás se ale najdou ústavní činitelé, kteří tento režim podporují,“ napsal Bartošek.

Opoziční aktivistka byla zatčena už v taxíku

Lidé v centru Moskvy v sobotu demonstrovali proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Do protestu se lidé zapojili navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování. Ještě před začátkem akce byla zatčena prominentní opoziční aktivistka Ljubov Sobolová v taxíku, když se snažila dorazit na demonstraci, a byla odvezena v policejním autě, uvedla agentura Reuters.

Ruské úřady uvedly, že zadržely 600 lidí a že demonstrace se zúčastnilo 1500 lidí. Záběry z protestů nicméně podle Reuters naznačují vyšší účast. Podle serveru OVD-Info, který se specializuje na policejní zákroky, zadržela policie 828 účastníků demonstrace. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

hejhej ( 5. srpna 2019 14:03 )

A Rusové se z Petříčkového úřadu pos....

marmat ( 4. srpna 2019 22:42 )

Dnešní novin­ky.cz­,...­....­.ANI SE NECHCE VĚŘIT!!!!!Civilním letadlem zbraně z Ruska do Srbska....proti všem nařízením a jasně stanoveným sankcím EU.....je TOHLE normální v r.2019???😱

lebedak2 ( 4. srpna 2019 22:19 )

Jo ruský černoch,co tě pozdraví Alláhu Akbar.A ještě jim (jako všude na západě) budme stavět mešity a živit ty parazity,co se množí jako křečci,i s rodinami.

marmat ( 4. srpna 2019 21:51 )

Naprosto neuvěřitelný guláš servíruje maximálně rodině...ale šetrně 🙄

Jan Hordina ( 4. srpna 2019 21:40 )

A co Američani, USA, Anglie, za tyhle demokraty není. Soudruhovy kalouskovy stydno, za ty se nestydí kouřit jim vocssy, a a Čechy. Cechacky co lezli do KSČ, 1968?? Na. Studie. University 1950--1990?? Hlavně že to bylo zadarmo. Že, nevym. Kolik. Sracu. By. Mohlo. Studovat. Nebejt těch 42 let. Nesvobody. Když. 75% těchto. Demokratů. Bylo. Určitě. Z. Luzy.,, žebroty, , a. Slovanský. Vemena. Jako Češi. Sy nikdy nebudou rovni. S. Němci. Arijci, Češi sou a zůstanou. Podradni druhoradi, slovanský smejdi. Pro. Němce, , a jak je vidno. Samý to vehementně. Dokazují že?? Jako. Hrušínský Jan, a ten spolek priblblej Ch herců, ,, co tak. Rádi kouří. Trampa, a USA jenkys, ,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa