Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Právnička aktivistek si má odsedět 38 let. K trestu jí přidali 148 ran holí

Autor: Darina Jíchová - 
13. března 2019
15:30

Íránská prominentní právnička za lidská práva Nasrín Sutúdehová (55), která zastupovala ženy obviněné z porušování povinného zahalování, dostala od soudu přísný trest. Podle manžela si má odsedět 38 let, íránským úřadům to ale nestačilo a přidaly jí k tomu ještě 148 ran ratanovou holí. Jejím provinění bylo to, že před soudem hájila aktivistky, napsal deník Daily Mail.

Sutúdehová před íránskými soudy reprezentovala většinu žen, které se připojily k protestnímu hnutí a sundávaly si na veřejnosti své šátky, které jsou v Íránu povinnou součástí ženského oděvu od revoluce v roce 1979. Ženy následně své činy sdílely na sociálních sítích, následně je většinou zadržela mravní policie. Zastupovala i další opoziční aktivisty, právě po jednom ze svých případů byla zatčena i sama právnička.

V rámci Bílých střed protestují ženy proti povinnému zahalování. Mnoho z nich kvůli tomu bylo zatčeno. Jejich případy většinou řešila právě Sutúdehová. V rámci Bílých střed protestují ženy proti povinnému zahalování. Mnoho z nich kvůli tomu bylo zatčeno. Jejich případy většinou řešila právě Sutúdehová. | reprofoto/twitter

Trest za obhajobu nezahalených Íránek

Její manžel Reza Chandan oznámil, že byla oficiálně obviněna z několika zločinů, mimo jiné ze špionáže, šíření protistátní propagandy a urážky íránského nejvyššího duchovního vůdce Sajjida Alího Chameneího. 

Za obhajobu Íránek, které si na protest proti striktnímu zahalování sundávaly šátky, soud Sutúdehovou potrestal 148 ranami holí. Ve vězení skončila už v roce 2010, tehdy byla odsouzena na šest let za šíření propagandy, po třech letech byla propuštěna. Ve skutečnosti byla ale zatčena, protože zastupovala demonstranty zadržené během protestu proti tehdejšímu prezidentovi Mahmúdovi Ahmadínežádovi.

Oficiálně se mluví jen o 12 letech

Podle oficiálních záznamů byla Sutúdehová v nepřítomnosti odsouzena na pět let vězení za ohrožování národní bezpečnosti, na dalších pět let za špionáž a na dva roky za urážku Chameneího. Chandan na svém facebooku ale vypsal celé znění jejího trestu. „Desetiletí ve vězení,“ uvedl. Podle mnohých je to neuvěřitelně tvrdý rozsudek, a to i na Írán, který je znám svým přísným postojem vůči disidentům.

Zprávy o odsouzení Sutúdehové přišly jen pár dní poté, co se role hlavního soudce nejvyššího soudu ujal Ebrahim Raisí, žák a následovník Chameneího. Jeho jmenování řada politologů vnímá jako oslabení moci prezidenta Hasana Rúháního.

OSN vyšetřuje porušování lidských práv v Íránu

Humanitární a lidsko-právní organizace vystoupily proti odsouzení mezinárodně uznávané právničky a tvrdým trestům, které íránské soudy udělují demonstrantům. Organizace připomněly případ Šaparak Šadžarizadehové, která loni v červenci dostala 20 let ve vězení za sundání šátku. Na jejím případu spolupracovala právě Sutúdehová.

Írán je často kritizován za porušování lidských práv, minulý týden však vláda umožnila Kate Gilmorové z Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva vstup do země, Gilmorová má v Íránu provést důkladné šetření. Již v minulosti se podílela na vysoce sledovaných případech. V roce 2012 za svou práci v oblasti lidských práv dokonce obdržela Sacharovovu cenu od Evropského parlamentu.

salto ( 14. března 2019 08:10 )

S tím se nedá než souhlasit.

iFender ( 13. března 2019 16:52 )

Tento barbarsky teror potrva jeste nekolik desitek let.Sva prava a svobodu si musi obcane sami vybojovat a ne aby sezapadni svet do vseho "montoval".Uzavrel bych hranice a nechal bych je at se nejdrive pomlati mezi sebou.Zadne technologie nic by nedostali.Ropy a zemniho plynu je na svete dostatek.Uplne bych je vyradil z ze svetoveho obchodu a bylo by konecne po srande!

boxer ( 13. března 2019 16:26 )

Středověk neskončil ,středověk trvá !.........pro Evropana ,nepochopitelné středověké zákony,které měli být dávno zrušeny !!

fido2 ( 13. března 2019 16:14 )

Amíkům to nevadí, jim vadí čína...chtěli by otrockou práci zdarma.

Zobrazit celou diskusi