Zkažené dětství, tak shrnul Michal U. to, co se odehrávalo léta v rodině. Psychicky nemocný otec deptal mladíka prakticky od nejútlejšího věku. Tvrdil mu, že je k ničemu, že se špatně učí. „Když jsem něco udělal, tak mě seřval, dohnal mě vždy k slzám,“ svěřil soudu vytáhlý mladík.

Bránil se pánvičkou

Muž trpící psychickou nemocí dlouhodobě vyhrožoval manželce a svému potomkovi, že je zabije. Osudného loňského 11. září dopoledne popadl nůž a chtěl Michala bodnout. Mladík se ráně vyhnul a udeřil otce do hlavy pánvičkou, až se rozlomila.

„Když upadl do křesla, dál vyhrožoval,“ popsal šílenou scénu. Jako v transu pak Michal uchopil jiný nůž a otce, který jej od mládí ponižoval, osmi ranami ubodal.

Oběť útoku neměla šanci přežít, nůž zasáhl plíce i srdce. Znalci konstatovali, že šlo o smrtelná zranění, napadeného by nezachránila ani okamžitá specializovaná péče.

Závislost na lécích

Otec, někdejší podnikový právník, byl zcela závislý na psychofarmakách, kterými se často předávkoval. Opakovaně skončil v psychiatrické léčebně. „Bála jsem se ho a syn se kvůli němu trápil. Chvíli byl klid a pak zase dostal vztek,“ popsala rodinné „soužití“ matka Miroslava U. (49).

Vše vygradovalo poté, co matka se synem navštívili psychiatra s žádostí, aby denní dávky léků otci snížil. „Když se o naší návštěvě otec dozvěděl, šíleně zuřil,“ řekl Michal U. Po vraždě chtěl skočit z mostu, nakonec se vrátil domů a počkal na matku, která přivolala policii.

Proces, ve kterém budou hrát stěžejní roli posudky znalců z oboru psychologie a psychiatrie, bude pokračovat v dubnu. Mladému muži hrozí až 18 let v base.

VIDEO: Pokus o vraždu pornokrále Františka D. Obžalována je jeho manželka Eva G. a její milenec Josef K.