K útoku došlo po hádce. Co se na pokoji odehrálo, zůstává otázkou. „Případ je v šetření policie, takže se k tomu nemůžeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí vinohradské nemocnice Jana Roubalová. Šílenec mířil oběma na hlavu. Muž (†65), který byl na konci onkologické léčby, druhý den po útoku zemřel. Druhý je ve stabilizovaném stavu, střelce Obvodní soud pro Prahu 10 poslal v neděli do vazby. Putoval do pankrácké věznice, kde má zajištěnu nemocniční péči.

Mimořádné volno sestřičky za dramatickou noční nedostaly. „Šlo o běžné volno po službě,“ uvedla Roubalová. Doplnila, že teprve v úterý budou hovořit o události s vedením nemocnice. Oddělení hematologie bylo již v pondělí po víkendovém vyšetřování přístupné. Střežila ho však ochranka. Přístup měli jen noví pacienti, jejich příbuzní a personál.

Útok se zbraní v nemocnici? Čtyřikrát ročně!

Terčem útoku od pacientů nebo jejich doprovodu se během své pracovní kariéry stalo 90 % zdravotníků. S výhrůžkami a nadávkami se za jediný rok setkalo 78 % lékařů a sestřiček, fyzické násilí zaznamenalo 23 % dotazovaných! To jsou data studie z Aesculap Akademie. Děsivá je i další skutečnost, výhrůžka zbraní není výjimečná. „V rámci České republiky to je tak maximálně čtyřikrát do roka,“ odhaduje její autor Jaroslav Pekara a dodává, že útoky na zdravotníky je třeba řešit: „I proto se při tréninku zdravotníků záměrně věnujeme simulacím napadení agresorem.“

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová o uvalení vazby:

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová. Tonda Tran

Fotogalerie
19 fotografií