Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válková chce navštívit Zemana, dodatečně odmítne nominaci. Za články s „katem“ si stojí

Aktualizováno -
10. ledna 2020
23:09
Autor: ČTK, tsv - 
10. ledna 2020
13:56

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) se kvůli své nominaci na ombudsmanku sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Hodlá dodatečně odmítnout nominaci na ombudsmanku. Uvedla to v pátek večer v České televizi. Nevyloučila ale, že přesto ombudsmankou bude, protože podle ní může prezident její návrh odmítnout.

Příští týden se Válková setká se Zemanem, který ji na ombudsmanku navrhl Sněmovně. „Odmítnu tu nominaci dodatečně. Doufám, že se nebude zlobit. Doufám, že mi vyhoví,“ řekla dnes Válková v České televizi. Na otázku, zda tedy nebude ombudsmankou, ale odpověděla, že to nemůže vědět. „Já řeknu, že to odmítnu, a samozřejmě že on (prezident) může zase odmítnout to moje odmítnutí,“ uvedla.

Válková chce prezidentovi ukázat i své články z doby před rokem 1989, aby sám posoudil, zda jsou odborné, nebo politické.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v pátek novinářům řekla, že Válková by měla skončit jako zmocněnkyně a neusilovat o post ombudsmanky. Pokud tak neučiní, měla by záležitost podle Adamové probrat Poslanecká sněmovna.

Server Info.cz ve čtvrtek zveřejnil články, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu. U jednoho z článků je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou. Válková ve čtvrtek uvedla, že se proti textu bude bránit soudní cestou. Tvrzení, že se podílela na šikaně disidentů, označila za absolutní a urážlivou lež.

Ferancovi spolupráce s „šílencem“ nevadí

Zaorálek uvedl, že způsob, jakým Válková na kauzu reaguje, bývalou ministryni diskvalifikuje pro výkon jakýchkoliv politických funkcí. V hlasování ji tak nepodpoří. „Nelze přijmout argumentaci, že nevěděla, kdo je Urválek, či k čemu se používá ochranný dohled,“ napsal na twitteru. „Diskvalifikovala se sama, nejen spoluprací s katem Urválkem, ale i pro její současnou argumentaci k této kauze. Je to neomluvitelné,“ poznamenal sociálnědemokratický poslanec Votava.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Feranec sdělil, že Válkovou při volbě veřejné ochránkyně práv ve Sněmovně podpoří, protože zná její schopnosti a výsledky práce. „Čtyřicet let starý a odborný článek na tom nic nezmění. Ani to, že pracovala na stejném pracovišti jako šílenec Urválek. Kolegy na pracovišti si nevybíráme ani dnes, natož ve století minulém, socialistickém,“ uvedl.

Adamová řekla, že Válková zvolila obranu „jako z příručky hnutí ANO“. „Je to kampaň, nevěděla jsem, neměla jsem tušení,“ popsala tuto strategii šéfka TOP 09. Podle Adamové nemůže být osoba, která se podílela na šikanování disidentů, vládní zmocněnkyní pro lidská práva a aspirovat na veřejnou ochránkyni práv. „Je to dost zásadní věc, aby odstoupila z volby i současné pozice,“ dodala.

Šabatová končí v únoru

Na ombudsmanku navrhl Sněmovně v prosinci Válkovou prezident Miloš Zeman. Podle Adamové by měla Válková sama vyvodit závěry ze zveřejněných informací. „Pokud tak neučiní, minimálně to má začít projednávat Sněmovna na příští schůzi,“ uvedla. První řádná schůze Sněmovny v roce 2020 by měla začít 21. ledna. Válkovou ve čtvrtek kritizovali také například předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát. Horní komora Parlamentu nominovala vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

karambol ( 11. ledna 2020 20:06 )

bože ochranuj nás před pošukem arabistkou pekarovou nestačí Šrojdrová,Kalousek.

karambol ( 11. ledna 2020 09:28 )

bostonskývítr!! jsem hrdý na nejlepšího premiera Babiše,Zemana já vím socko kdo je chytrý­,pra­covi­tý,poc­tivý,­umí,­něco dokázal,je pro spodinu,odpad společnosti rudý,­zloděj­,blbý,­atd! a co ty a vy ostatní socky jste na urovni anonyma a to stačí a hovoří jaká sorta hnoje jste.At žije Babiš Zeman!!

e.lesanova ( 10. ledna 2020 19:55 )

A čím KONKRÉTNĚ se "provinila" ?? Že si holka po škole nenechala "prověřit" spolupracovníky a nadřízené?? Takové blbosti snad nemůžete věřit ani vy A co udělal "nějaký" Urválek / věkový rozdíl 41 let / ještě před jejím narozením, to asi změnit nemohla, ne???

e.lesanova ( 10. ledna 2020 19:49 )

Opozice zas vypotila "kauzu"... Paní Válková po skončení školy v 28 letech nastoupila na Ústav kriminalistiky, kde v tu dobu pracoval "jakýsi" Urválek, v té době 69 letý pán...Válková se pracovala v oblasti kriminality, drog...a pro doplnění "vzdělání"členů opozice : Válková nar.1951, poprava Horákové 1950...tudíž paní Válková ještě nebyla na světě....Nevadí ??

hombre amigo ( 10. ledna 2020 19:14 )

anonym01----Už jen ten zaplý CapsLock vypovída něco o tobě..Nejchytřejší člověk pod sluncem.Člověk se vyjádři k článku jen jednou na pár řádcich.Ty máš potřebu se vyblit hned na pěti diskuzich.A ten nic říkající příspěvek ???Blbec se blbcem už rodí.To neobkecáš...To nemá nic s demenci podobného.Ta je nemoc která se objevuje ve stáři.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa