Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie si „došlápne“ na úředníky kvůli dotacím Agrofertu. Bradáčová je posílá na popud TOP 09

Autor: ČTK, tsv - 
10. ledna 2020
12:05

Prosincovým podnětem TOP 09 k prověření, zda při poskytování dotací skupině Agrofert není páchán trestný čin, se bude zabývat policie. Vrchní státní zastupitelství, kterému směroval, jej postoupilo Národní centrále proti organizovanému zločinu. ČTK o tom dnes informovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Opoziční strana v podání kritizovala oznámení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), že začne proplácet dotace schválené Agrofertu za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Trestní oznámení kvůli vyplácení dotací podali už dříve i opoziční Piráti.

„Jsem ráda, že se Vrchní státní zastupitelství v Praze mým podnětem zabývalo a že po jeho přezkoumání rozhodlo, že je vhodné jej postoupit policistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Opravdu si myslím, že by měl být prošetřen postup státních úředníků, zda poskytováním dotací Agrofertu nepáchají trestnou činnost ke škodě České republiky a českých občanů,“ uvedla Pekarová Adamová.

Evropská komise odeslala koncem listopadu do Česka audit, podle kterého Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Premiér podle komise Agrofert nadále ovládá, i když jej vložil do svěřenských fondů. Česko může přijít zřejmě o několik stovek milionů korun. Babiš střet zájmů popírá a nelíbí se mu, že komise vykládá české právo. Ministerský předseda také opakovaně tvrdí, že Česko žádné peníze do Bruselu vracet nebude.

Naopak podle Pekarové Adamové Česko reálně čelí hrozbě, že dotace vyplacené Agrofertu z evropských fondů nedostane a půjdou výhradně na vrub českého rozpočtu. „Každý český občan se tak bude skládat na dotace pro Agrofert. To je pro TOP 09 nepřijatelné,“ řekla předsedkyně TOP 09.

Rovněž pirátským podnětem se podle jeho tvůrců zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu. Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) společně se dvěma stranickými analytiky upozornil na možné podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku, ze zneužití pravomoci úřední osoby nebo ze spáchání dotačního podvodu.

karambol ( 11. ledna 2020 09:40 )

kdy už konečně došlápne,klekne policie,státní zastupitelství na opravdové kmotry jejich majetky,konta!! Jako Klau­s,lan­gr,Bém­,Janou­šek kolibřík,Vondra odkláněč mili­onu,­Topo­lánek­,Dalík­,kan­týnská Rittin­k,Tluc­hoř,Šn­aidr,­Fuksa,­Němco­vá,Ka­lousek­,hra­bě blekota,Pospišil a desítky dalších tunelářu ODS TOP KDU zele­ných,v­éčka­řu,O­DA,CSSD to jsou VIP kmotři nedotknutelný pani Bradáčová a Rathovi řešíte zdravotní madraci nezacházíte už přes čáru!!

karambol ( 10. ledna 2020 18:50 )

kdyš čtu ty články pitom­cu,ne­táhel­,blbu tak vím že děláme moc dobře že volíme nejlepšího premiera Babiše!! díky bohu

Ifigenie ( 10. ledna 2020 15:44 )

Ty dotace mají i jiné naše podniky, Agrofert má z toho jen malou část. Bylo to za ministra Jurčky. Já se ale zase z toho "vracení" zas tak moc neraduju, svědčí to jen o hnusné české udavačské povaze. Když nemám já, ať nemá ani soused! A tahle povaha zájmy Bruselu a jeho kasy dává nad zájmy naší země. A to je smutné, že se tak čeští Pirátští udavči snaží chránit a hájit Bruselskou pokladnu a pošokozovat udáváním tak české podniky. Fuj!!

Ifigenie ( 10. ledna 2020 15:38 )

Kam se člověk podívá, samý udavač a donašeč. Horší jak v 50. letech!
Demožumpa se zaměřila na Agrofert.
Agrofert je pátým největším zaměstnavatelem v ČR (v r. 2016 měl 25 tisíc zaměstnanců). Evidentním cílem celého tažení je tuto českou společnost zničit a vytvořit tak výhodu pro některou z nadnárodních společností. Jinými slovy řečeno, buď budeme mít český Agrofert, nebo skončí zemědělská půda, kterou obhospodařuje, v zahraničních rukou. Agrofert také hospodaří na 60% půdy po Sudeťácích. Hodilo by se, kdyby byl zlikvidován a půda se pak mohla vrátit porušením Benešových dekretů zase Sudeťkům. Řvouni v ulicích, békající ovce, bohužel nic nechápou, nechápou celé souvislosti a jsou manipulováni z pozadí a tyto jednorázové ovce pro jedno použití spíš připomínají komunisty z roku 1948. Ti také nectili výsledky posledních voleb a odvolávali se na davy v ulicích.

kralovna-vsech-mori ( 10. ledna 2020 14:21 )

Dotace pro Agrofert podepisoval sám velký šéf Kalousek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa