Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Jakeš a pepřový sprej, „Maruška“ Benešová i ironie Sobotkova protestu

Autor: Petr Holec - 
2. května 2019
05:40

Na prvního máje se máme líbat pod rozkvetlou třešní. Místo toho u nás už tradičně právě v první květnový den exploduje spíš nenávist, jíž letos umocnily ještě dvě věci: zaprvé těsně před prvním májem jmenoval prezident Miloš Zeman tři nové ministry za ANO, a to včetně ministryně spravedlnosti Marie Benešové, z níž opozice hned udělala zametačku kauzy Čapí hnízdo. A zadruhé letos na prvního máje vypukla kampaň k volbám do Evropského parlamentu, což taky nikdy neslibuje orgie lásky.

Začněme „řízenými“ demonstracemi proti premiérovi Andreji Babišovi a Benešové. Ty jako obvykle poslední dobou organizovala platforma Miliony chvilek pro demokracii a kromě tisíců lidí včetně téměř dětí v předních řadách se jich zúčastnili i bývalý premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, senátor ČSSD Jiří Dienstbier nebo neúspěšný prezidentský kandidát a senátor Jiří Drahoš. „Občanskému“ duchu protestů tím moc nepomohli.

Navíc zvlášť od Sobotky s Dienstbierem je demonstrování proti Benešové trochu ironie, je to totiž „jejich“ žena. Spolu s Dienstbierem se Benešová stala v roce 2011 „novou“ tváří a místopředsedkyní ČSSD po pádu Jiřího Paroubka. A když byl ještě předtím místopředsedou ČSSD Sobotka, bývala Benešová pro změnu stínovou ministryní ČSSD. Svým způsobem tak nyní právě Babiš korunuje to, co předtím začala ČSSD, když z její bývalé stínové ministryně dělá svou vlastní skutečnou ministryni, kterou Miloš Zeman familiárně nazývá „Maruškou“.

Policie nedávno navrhla Babiše obžalovat v kauze Čapího hnízda, žádný ministr spravedlnosti ale není tak mocný, aby kauzu premiéra sprovodil ze světa. Opozice tvrdí, že se bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti v Rusnokově „úřednické“ vládě nyní stala ministryní, aby vláda odvolala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, nemá pro to ale žádné důkazy. Ve staronové funkci zatím Benešová dokázala „jen“ to, že na její jméno dostali aktivisté z Milionu chvilek do ulic tisíce lidí.

Letošní první máj, kdy jako každý rok demonstrovali všichni od extremistů až po sestry domácí péče, jimž zdravotní pojišťovny neproplácejí dost peněz, měl přesto jednu premiéru: svůj tradiční prvomájový „bizár“ nenávisti komunisti poprvé oslavili jako polovládní strana. A že znovu ukázali, že je nezměnilo ani vládní angažmá. Na jejich pražské akci museli zatýkat policisté, když komunisté osladili první máj mladému demonstrantovi proti KSČM pepřovým sprejem a kopanci.

Aspoň že už to nebylo vodní dělo a obušek jako za někdejší totalitní vlády Miloše Jakeše, téměř stoleté hlavní hvězdy komunistického mítinku, který zdobily transparenty odpůrců komunismu se slogany „Stejný svině“ nebo „Rudý zrůdy“. Ten se tu vřele líbal s nestorkou KSČM Martou Semelovou, svou spřízněnkyní. Oba stále mentálně žijí v jiné době.

ODS, ČSSD i další politické strany nám letos první máj zpříjemnily i tím, že ho místo polibků radši využily ke startu kampaně k volbám do Evropského parlamentu. Nejvíc lásky už tradičně vyslal šéf SPD Tomio Okamura, jehož už druhá výroční zpráva ministerstva vnitra po sobě označila za novou tvář extremismu. Ve svém skromném poselství z kanceláře Okamura řekl, že žijeme podobně bídně jako v 19. století a taky ve lži o EU. Načež všem popřál celý den „májové lásky“. Ještě že se to obešlo bez pepřového spreje.

petr12 ( 13. května 2019 08:16 )

evropa!! protože to nebyl žádný převrat odešli zločinci a díky špinavému převratu špinavého Havla přišli ještě větší zločin­ci,tu­nelá­ři,kmot­ři,a ekonomiku s nimi ovládli i ti komunistický zločinci!

europa ( 2. května 2019 07:09 )

Ti, co se neustále zalykají nenávistí ke komunistům, by se radši měli
věnovat tomu, co se děje dnes. Proč "nebojují" proti těm strašným
svinstvům, které se tady dějí od té hadrácké "revoluce"?

fotrpjotr ( 2. května 2019 06:47 )

Jak se někdo může tento spolekjmenovat "Milion chvilek pro demokracii",když
protestují proti demokracii a rozdělují společnost. 

Zobrazit celou diskusi