Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babišovi a Benešové spílaly tisíce lidí, dorazil i Sobotka. Ovčáček řeší „ucvrnkávání“

Aktualizováno -
30. dubna 2019
07:40
Autor: ČTK, kal, jn - 
29. dubna 2019
18:15

Dešti navzdory se v pondělí v Praze sešly tisíce lidí k protestu proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a plánované změně v čele ministerstva spravedlnosti. Staroměstské náměstí, kam přišli v pochodu z Hradčan, zaplnili zhruba ze tří čtvrtin. Podle organizátorů jich bylo asi 15 tisíc. Babišovi odpůrci ze spolku Milion chvilek se obávají toho, že Česko bude, co do útoků na nezávislost justice, následovat Polsko a Maďarsko. Pokud do vedení ministerstva spravedlnosti nastoupí Marie Benešová (za ANO), protest chtějí za týden zopakovat s účastí politiků. LN zachytily v davu lidí na Staroměstském náměstí v Praze také bývalého premiéra za ČSSD Bohuslava Sobotku. 

Kdo i za deště vyrazil v pondělí demonstrovat proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a nastupující ministryni Marii Benešové (za ANO), nebyl škodný. Uskupení Milion chvilek pro demokracii sehnalo pro účastníky pražské akce na Hradčanském a Staroměstském náměstí 600 deštníků s českou vlajkou, jak se pochlubili na facebooku.

„Právě jsme sehnali 600 těchto parádních deštníků s českou vlajkou. K dostání dnes od 17:30 na Hradčanském náměstí!“ radovali se organizátoři protestů na facebooku. A podle fotografií z české metropole je jasné, že se minimálně některým z demonstrujících takový deštník hodil.

Spolek demonstraci svolal právě na protest proti dosazení Benešové do čela české justice. Premiér poradkyni prezidenta Miloše Zemana a exministryni spravedlnosti navrhl jmenovat namísto dosavadního ministra Jana Kněžínka (za ANO).

„Nechceme, aby premiér Babiš dostal justici pod kontrolu účelovou výměnou ministra spravedlnosti den poté, co policie navrhla Babišovu obžalobu,“ uvedli organizátoři na webu spolku s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Spolu s dalšími novými členy kabinetu má být Benešová jmenována v úterý.

Babiš i Benešová odmítají, že by se chystaly personální změny na státním zastupitelství. Premiér odmítá i jakoukoli kritiku stran Čapího hnízda. Opakovaně řekl, že v případu neudělal nic nezákonného, a má kauzu za vykonstruovanou.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se k celé akci vyjádřil kriticky, navezl se i do některých novinářů, kteří o ní informovali. „Je srandovní pozorovat četné novináře, jak si po všech těch svých politických prohrách už nehrají na nezávislé a doslova veřejně ucvrnkávají z jedné absolutně bezvýznamné demonstrace jakéhosi podivného spolku,“ napsal na twitteru.

 „Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem“

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář protestujícím na Staroměstském náměstí řekl, že není možné přijímat nepřijatelné. „Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem,“ uvedl. Protest podle něj požaduje nezávislého ministra spravedlnosti a tím Benešová není. Cílem také je, aby do rozhodnutí soudu o Babišovi nenastaly změny na Nejvyšším a vrchních státních zastupitelstvích. Pokud Benešová na ministerstvo nastoupí, za týden se podle Mináře uskuteční další protest opět na Staroměstském náměstí.

Demonstranti drželi vlajky ČR a Evropské unie, na transparentech měli nápisy Demisi! a Rezignace! nebo vyobrazení Babiše s Kněžínkovou hlavou a textem Spravedlnost jsem já. Babišovu fotografii na dalším transparentu doprovázel nápis Benešová Marie, mé zločiny zakryje. Některé nápisy byly namířené i proti Zemanovi. Při pochodu z Hradčan účastníci skandovali Nezávislost justice!, Benešovou nechceme!, Babiše do koše!, Demisi!, Chceme právní stát! nebo Máme toho dost!

Lidé opakovaně skandovali Hanba! a Nejsme slepí! nebo pískali. O politických změnách v polské a maďarské justici promluvil ředitel české pobočky Amnesty International Mark Martin. Zhruba hodinovou demonstraci na Staroměstském náměstí zakončil zpěv státní hymny.

Na Staromáku mělo být až 15 tisíc lidí

Podle odhadu policistů, kteří pochod doprovázeli, z Hradčanského náměstí vyšlo zhruba 700 lidí. V pochodu, který prošel i přes Karlův most, účastníků přibylo na zhruba 4000, na Staroměstském náměstí se jich shromáždilo asi 15 tisíc řekl Minář. Policisté kvůli pochodu museli přechodně zastavit dopravu přes Malostranské náměstí, na Smetanově nábřeží a Národní třídě.

Demonstrace za nezávislost české justice byla pondělí svolána také v desítkách dalších měst. V Liberci se podle odhadu ČTK sešla zhruba stovka lidí, dvě stovky v Olomouci, Ostravě a Českých Budějovicích, víc než 500 v Hradci Králové. V Brně se podle odhadu zpravodaje ČTK shromáždilo nejméně 3500 lidí.

Až 4000 lidí protestovaly v Brně

V Brně vyšlo do ulic bezmála 4000 lidí. Průvod vyšel ze Zelného trhu, po průchodu náměstím Svobody zaplnil Českou ulici a pak se dav zastavil u řečniště u jezdecké sochy Jošta na Moravském náměstí.

V davu vlály žlutočervené moravské i státní vlajky, řada lidí nesla kartony s nápisem JU-STI-CE. „Už toho bylo dost,! skandoval dav, lidí přitom zvonili klíči. „Jsme svědky snahy o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra. To dělala i dříve, například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem,“ prohlásil Ondřej Zeman ze spolku Společně Brno, který demonstraci v Brně zorganizoval.

Iniciativa loni uspořádala několik protestů. Ve větším počtu se naposled její příznivci sešli na Staroměstském náměstí 23. listopadu, aby podpořili pokus opozice o vyslovení nedůvěry. Vláda tehdy hlasování přežila.

Marii Benešovou jmenuje prezident Miloš Zeman novou ministryní spravedlnosti v úterý 30. dubna. Spolu s ní vstoupí do vlády Karel Havlíček jako ministr průmyslu a obchodu i nový vicepremiér a Vladimír Kremlík jako šéf resortu dopravy (všichni za ANO).

Escaperoom ( 14. května 2019 09:28 )

:ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!
Politický odpad ODS TOP KDU kvičí jako když krysy vykopáva Babiš ze zlatých koryt,at žije Babiš­,Zeman­,Bene­šová,­Mynář­,Ovčá­ček!!

Escaperoom ( 14. května 2019 09:25 )

:ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!

carin5 ( 6. května 2019 20:07 )

to vypadá na hodně neurvalího ,,HULVÁTA,,TO ŽE NĚKDO VYHRAJE VOLBY JE
U PITOMCŮ TVÉHO RAŽENÍ JEŠTĚ MUSÍ VYHRÁT NA HLOUPOST,,,ŽE,,

luder ( 2. května 2019 08:15 )

Z čl. PL!

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Skreky-neziskovkarskych-bojuvek-Martin-Koller-pise-o-zoufale-snaze-udrzet-si-kresla-v-Bruselu-579803

marmat ( 30. dubna 2019 23:40 )

Media je dávají pro jistotu z dálky....každej totiž ví, že jsou zralí
na meditace/terapie....  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa