Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Dovolená je u Klause „barbarský přežitek“. Sám umí být taky „barbar“

Autor: Petr Holec - 
19. dubna 2019
05:02

Exprezident Václav Klaus křtil už čtvrtou knihu zápisků ze svých cest a jako obvykle při tom mluvil o spoustě jiných svých oblíbených věcí. I tentokrát proto zopakoval svou populární hlášku, že dovolenou považuje za „barbarský přežitek z minulých století, který se omylem zachoval do dnešní doby“. To slavně pronesl už před deseti lety, takže i mimo politiku zůstává názorově konzistentní, jak o sobě politici rádi říkají v televizi.

V souvislosti s další knihou svých rychlých postřehů psaných „v letadle, v autě nebo před večeří“ to Klaus nejspíš připomněl proto, aby ho někdo náhodou nepodezříval, že i jeho časté cesty jsou nějaká „barbarská“ dovolená. Protože, jak vědí přinejmenším jeho věrní čtenáři, postřehy z nich přece jen bývají o něco řidší než jiné Klausovy profesorské úvahy. Třeba ty o tom, že vepřový řízek je pravicový, zatímco ten kuřecí levicový“.

Ano, cesty bývalého prezidenta, z nichž píše své zápisky, skutečně nejsou žádnou dovolenou. Z výletu do Ruska si například poznamenal: „Valdajské fórum bylo zajímavé, hory krásné, lidé milí, jen to moře mi chybělo.“ Klaus o sobě odjakživa říká, že nesnáší zahálku a že ho proto nikdy neuvidíte válet se jen tak na gauči. A kdyby náhodou, tak při tom bude držet nějakou hodně chytrou knihu. Snad i proto vládním ministrům v roce 2007 doporučil, aby si nebrali dovolenou, a radši se věnovali práci.

Ironie je, že i Klaus samozřejmě miluje dovolenou, „barbarský přežitek“. Je proto stejný barbar jako my. Před časem si například veřejně chválil týden (celý týden!) strávený v Krkonoších a přidal k tomu i zajímavý „zápiskový“ postřeh o tom, že jim s manželkou vyšlo počasí.

Ostatně právě své lyžovací dovolené v Krkonoších Klaus rád zmiňoval v rané době, než dovolenou oficiálně vyhlásil za barbarství. Jak ale politicky stoupal, začal stoupat výš i na svých dovolených. „Byl bych rád, kdyby se mi zase podařil takový týden v rakouských horách, řekl Klaus ještě coby prezident v TV Prima.

I z toho je patrné, že je „normální“. Dovolené prostě miluje stejně jako my: málokdo totiž jezdí na hory déle než na týden. Jen tolik lidí ale nejspíš nejezdí do pětihvězdičkového hotelu jako Klaus, jenž si oblíbil hotel Stanglwirt poblíž rakouského Kitzbühelu, kam jezdil i Ivan Lendl, Arnold Schwarzenegger nebo Helmut Kohl. Řekněme, že sem exprezident jezdí hlavně proto, aby nasál exkluzivní materiál na své zápisky z cest. V krkonošské horské chatě totiž nepotkáte ani Andreu Verešovou.

I lékaři říkají, že dovolenou potřebujeme, abychom si vyčistili hlavu a „dobili“ duševní a tělesné baterie. Klaus kdysi řekl, že s rodinou jako ostatní lidi nikdy nejezdil na dovolenou k moři, některé jeho „postřehy“ nejen z cest ale ukazují, že by mu delší dovolená přišla vhod.

Na druhou stranu těžko vlastně říct. Jeho následníka v premiérské i prezidentské funkci Miloše Zemana proslavily nejen ikonické fotky z dovolené v nafukovacím člunu, v němž chyběla i moudrá kniha, a kdysi si rád veřejně užíval i desetiletou „dovolenou“ na Vysočině. Jeho „postřehy“ ale všichni dobře znají.

strng ( 20. dubna 2019 19:33 )

Zloděj per,osvoboditel tunelářů a parazitu,lhář arogantni odporný tvor.Co ten může vymyslet jedině naprostou hovadinu.Dokazuje jen jak hluboce opovrhuje těmi kteří ho volili v 90 letech a později i na hrad.Je to lidský šmejd

Nitenka ( 20. dubna 2019 18:35 )

Vašku sam si barbar

monhtik ( 20. dubna 2019 15:53 )

Vůbec se nedivím, pan Klaus nikdy pořádně nepracoval, vždycky se flákal v nějaké funkci a volno měl kdy chtěl, takže mu dovolená nic neříká. Měl by zkusit pořádně dělat pár měsíců bez nároku na volno kdy on chce a hned by mluvil úplně jinak.

anka ( 19. dubna 2019 15:01 )

akorat kam Havel priletel, tak vsude delal velkou propagandu Cesku a vsechna media se o neho zajimalam cim vic Havel cestoval, tim lepe pro Cesko......Klaus kam prisel, tak delal ostudu a vyvolaval negativismus se svymi nazory....

1917 ( 19. dubna 2019 13:30 )

Tohoto privatizačního zločince a ničitele Českého národa bych poslal nejraději na věčnou dovolenou do kamenolomu ala dřívější galeje.Nic jiného mu nepatří!

Zobrazit celou diskusi