Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Komunisti znovu „zaklekli“ na vládu...a znovu ji podrželi

Autor: Petr Holec - 
16. února 2019
05:30

Byl kolem toho vloni velký humbuk, když se komunisti poprvé od listopadu 1989 zase přihlásili o vládní angažmá – byť nepřímé. Nikdo moc nevěděl, co za to chtějí. Vystoupení Česka z EU a NATO? Znárodnění? Vládu jedné strany? Teď už začíná být jasněji, jak naposled ukázaly i jejich výhružky s výměnou ministrů dopravy a zahraničí. Komunisti vlastně nechtějí nic, jen se ještě pár let udržet při životě.

A třeba pro státní rozpočet jsou dokonce menší hrozbou než vládní ČSSD. Její ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nedávno přinesla na vládu nové sociální dávky za nějakých 30 miliard korun, zatímco KSČM teď „klekla“ na premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše s tím, že jejich cena za vládu je taky 30 miliard korun. Jen jinak: komunisti Babišovi řekli, že ve státním rozpočtu na rok 2020 nechtějí vidět větší díru než 30 miliard, jinak ho nepodpoří.

Zkuste číst mezi řádky, jak bylo běžné za komunismu, a zjistíte, že tím vlastně Babiše podpořili proti ČSSD. Ta se totiž poslední dobou vrátila k přesvědčení, že se peníze tisknou v Lidovém domě, a začala být nebezpečně kreativní s výdaji na sociální dávky. Je to vlastně ironie: KSČM vždy stávala nalevo od ČSSD – nebo aspoň v rozhazování státních peněz. Teď stojí napravo od ní a má blíž k ANO, i když není ve vládě. Časy se mění.

To se ostatně ukázalo i nyní, když si KSČM po čase zase zkusila naoko dupnout kvůli své údajné nespokojenosti s ministry zahraničí a dopravy. Tomu prvnímu, Tomáši Petříčkovi z ČSSD, vytýká, že v podstatě drží náš obvyklý kurz zahraniční politiky – hlavně ohledně stále agresivnějšího Ruska; na Danu Ťokovi z ANO komunistům zase vadí, že stále častěji stojí nejen D1, jež i za komunismu bývala dálnicí. Pravda, nejsou v tom sami, vadí to i řidičům.

I tady ale drží slabší kartu ČSSD. Proti Petříčkovi vytáhl i prezident Miloš Zeman, zatímco Ťoka podržel. A vstřícnější k němu byli po pátečním jednání partajního vedení i komunisti: jejich šéf Vojtěch Filip jen oznámil, že se příští týden sejde s Babišem kvůli Huawei, Petříčkovi a D1. Z mocenského čtyřúhelníku prezident, ANO, ČSSD a KSČM tak i z téhle situace znovu vychází jako nejslabší ČSSD.

Komunisti ovšem v míře impotence stojí hned za ní. Před časem jim vláda vlepila facku, když i navzdory jejich výhrůžkám schválila zahraniční vojenské mise. Teď si komunisti pro změnu vlepili facku sami, když spustili agónii s ministry, a nakonec vládu stejně drží dál. Vlastně je to dobrá zpráva pro Česko. KSČM sice nepřímo drží vládu, zatím ale za to dostala jen zdanění církevních restitucí, které stejně chtěly ANO i ČSSD. Komunisté možná vypadají silnější, nikdy ale nebyli slabší než právě dnes. Ostatně i jejich šéf Filip před časem přiznal, že vymírají.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

exekutor ( 16. února 2019 12:25 )

Ifigenie 100% souhlas!

exekutor ( 16. února 2019 12:15 )

Bravo Komunisti Bravo pane,,Babiš Bravo pane Zemane

kurna1 ( 16. února 2019 11:53 )

ifigenie, přestaňte chlastat Ten chlast mám už poškozuje silně mozek

Ifigenie ( 16. února 2019 10:45 )

I když jsem komunisty nikdy nevolila, tak musím říci, že se oproti jíným, rádoby demokratickým stranám, chovají naprosto státotvorně, rozumně a mají zájem aby v naší zemi byla atmosféra bez napětí, neustálého štvaní proti vládě a aby se pracovalo pro lidi. Jsou demokratickou stranou a je zbytečné je stále osočovat. Jejich volební preference se určitě zvednou. Zato demožumpa dělá jen rozbroje a brání práci. A navíc ještě tu máme i Piráty, kteří zase vesele udávají ž v Bruselu. A vládní socani? No ti by zase nadělali dluhů, kdyby jim to Babiš dovolil. Jen slibují a rozdávají a nemají na to peníze. Příště musí Babiš dostat více hlasů, aby nebylo už třeba socanů, kteří vydírají ANO tím, že vládu položí, když nebude po jejich. Proto je dobře, že komunisté ANO podrží.

marmat ( 16. února 2019 10:25 )

Ať kroutí hlavou nad svými preferencemi....sedět tam už nebudou...a po příštích volbách můžou kroutit cigára na Náplavce

Zobrazit celou diskusi