Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

David (†40) zemřel cestou na svatbu: Radka zůstala sama se 4 dětmi

Autor: ital, rc - 
15. dubna 2019
12:24

Herečka ochotnického divadla Radka Rizničová zůstala sama se čtyřmi dětmi poté, co její manžel David zemřel při autonehodě. David měl na sebe psanou hypotéku, kterou potřebovali na opravu právě zakoupeného domu na vysněné Moravě. Chtěli tam začít "nový život". Hypotéka ale spadla do dědického řízení a Radka zůstala bez financí. Divadélko U Zvonu, kde Radka vystupovala, se proto rozhodlo, že pro rodinu uspořádá veřejnou sbírku!

David a Radka se svými čtyřmi dětmi Kubou, Honzíkem, Jáchymem a Nanynkou se v roce 2018 rozhodli, že opustí Kladno, kde měli byt, a přestěhují se do vesnice na Moravě. Synové Honza a Kuba zrovna vycházeli základní školu, a tak to byl ideální čas se přestěhovat.

Přestěhovali se do vesnice Tupesy vzdálené pouhých 9 kilometrů od Uherského Hradiště. Brzy po nastěhování do nového domku však zjistili, že stavení není plně dostavěné, nedalo se v něm řádně bydlet. Skýtalo jim nečekaná překvapení. "Začínáme se zabydlovat a zvelebovat dům. Objevují se mraky skrytých vad, vadná kanalizace, elektrorozvody, skrytá vlhkost, plíseň, shnilé střešní trámy, bortící se opěrná zeď,“ řekla Radka pro Blesk.cz. David se proto rozhodl, že si vezme hypotéku, aby se mohl pustit do oprav.

V září onoho roku však přišla krutá rána. Celá rodina se chystala na svatbu. „Byl to čtvrtek, čekalo nás prodloužené volno na sv. Václava, svatba mého bratrance na Chomutovsku. Nany s Jájou měli jít za družičku a mládence. Moc jsme se těšili,“ vzpomíná na osudný den Radka. Do cíle však už nedojeli. „Auto jsem řídila já,“ uvedla Radka.

„Byl před námi kamion, postupně jsem předjela všechna auta, až jsme byli na pozici. Nejprve jsem povyjela, něco tam jelo, vrátila jsem se, byla jsem vždy opatrná. Pak jsem měla pocit, že už proti nic nejede a začala předjíždět…víc už nevím. Je tam horizont a klame to, silnice vypadá jako rovinka…potvrdil to i znalecký posudek...“ dodala.

David na místě zemřel. Honzíka hospitalizovali se zlomenou pánevní kostí, čelistí a stehenní kostí, otřesem mozku a naraženými orgány v nemocnici. Chlapec byl téměř dva měsíce v nemocnici. Jáchym měl velkou tržnou ránu na hlavě a Nany vyvázla jako jediná bez zranění. Sama Radka skončila s pěti zlomenými žebry, naraženou plící a játry v nemocnici. Navíc se zraněným kolenem, s nímž ještě musí na operaci.

Po Davidově smrti spadla hypotéka do dědického řízení a Radce nezbyly žádné finanční prostředky, ani střecha nad hlavou. „Dva a půl měsíce jsme čekali na úmrtní list (ze zákona ho mají dát do měsíce), zmrazení hypotéky, hrozba pokutou za pozdní doplacení kupní ceny od bývalé majitelky domu (to není dodnes dořešeno), nové vady na domě, zaplatit pohřeb, daň z nabytí nemovitosti,“ vyjmenovává Radka vše, co musela zaplatit, jen co se vrátila domů z nemocnice.

Naštěstí jim pomohli sousedé. „Hodní lidé v obci nám nabídli pokoj s kuchyňským koutem a koupelnou, syna odstěhovali do suterénní malé zkušebny a zcela zdarma nás u sebe nechali celé tři měsíce bydlet,“ říká Radka. „Dlužím dost peněz…válčíme, jak se dá, je toho hodně. Prakticky bydlíme na stavbě,“ dodala.

Kladenské amatérské Divadélko U Zvonu, jehož členkou Radka bývala, nyní uspořádalo finanční sbírku, aby mohlo pomoci Radce, která se ze všech sil snaží dát vysněný domek do pořádku. Divadelní soubor žádá lidi z veřejnosti, aby pomohli a zaslali peníze na transparentní účet. Pro vystavení darovací smlouvy lze psát na email info@divadelkouzvonu.cz.