Při půjčování peněz jsou v zásadě tři cesty, kam se vydat. První vede do banky, druhá k nebankovní společnosti a třetím způsobem, jak si rychle obstarat peníze, je se obrátit k rodině či známým.

Přestože půjčka „v rodině“ na první pohled vypadá jako ta nejvýhodnější, je rovněž nejošemetnější. Nulový či velmi nízký úrok je totiž vyvážen potenciálně trvalým rozvrácením vztahů mezi nejbližšími. „Taková půjčka může v rodině vyvolat mnoho potíží, které mohou skončit vážným narušením rodinných vztahů. Podobně, jako třeba v případě dědictví,“ vysvětluje pro INFO.CZ Pavel Zúbek z Komunikace Komerční banky.

Mnohem jednodušší než obvolávat bratrance a sestřenice se žádostí o peníze je obrátit se přímo na specializovanou finanční společnost. Základní pravidlo v takovém případě zní, že většinou je výhodnější půjčka od banky. Nebankovní společnosti totiž mají výrazně volnější kritéria ohledně bonity klienta, proto půjčují i těm lidem, které banky odmítají. Vyšší míra rizika je ale v takovém případě vyvážena vyšším úrokem, takže spotřebitel ve většině případů zaplatí víc, než pokud by si půjčil peníze v bance.

JAK VYBÍRAT, KDE SI PŮJČIT? JAK NENALETĚT LICHVÁŘŮM? RADY A TIPY ČTĚTE ZDE >>>