Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vondráčkova utajená pařba ve Sněmovně: Němcová chce jeho hlavu, Babiš aspoň omluvu

Aktualizováno -
7. března 2019
18:45
Autor: Jakub Veinlich, bel, simao - 
7. března 2019
16:15

Tohle česká Poslanecká sněmovna ještě nezažila. Stávající šéf poslanců Radek Vondráček (ANO) křepčil přímo na předsednickém stole i s kytarou. Užíval si tak večírek. Bývalá šéfka dolní komory parlamentu Miroslava Němcová (ODS) ho vyzývá k rezignaci. Připojují se i další politici, dokonce i premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého by se měl za své vystoupení omluvit. Vondráček se ve čtvrtek v podvečer nakonec opravdu omluvil těm, kterých se jeho jednání dotklo. Výzvám k rezignaci ale nevyhoví.

Dolní komora parlamentu už pamatuje kdeco. Poslanci se tu uráží a častují výrazy jako vožrala, opilec, zloděj nebo tunelář… Že by ale někdo vyskočil s kytarou na předsednický pult a pod státním znakem hrál načerno pozvanému obecenstvu, to tu ještě nebylo.

Autentické fotografie současného předsedy Sněmovny Radka Vondráčka zveřejnili redaktoři Seznam zpráv. Mělo to být po bujarém večírku ve sněmovní restauraci – Vondráček je svou kytarou mezi poslanci pověstný. Tehdy se měla skupina hostů přesunout do hlavního jednacího sálu a jako pódium posloužil právě předsednický pult. Vondráček se neobtěžoval ani zout. Sám si ze svého vystoupení velkou hlavu nejdřív nedělal.

„Děkuji redaktorům za hezkou vzpomínku, i když jejich příběh o večírku ve sněmovní restauraci je smyšlený,“ zpochybnil Vondráček informace, že by se do hlavního sálu i s hosty přesunul ze sněmovní hospody. 

Tři písničky a pryč

„S kolegou jsme kdysi, to jsem ještě nebyl předseda, využili toho, že jednací sál byl před volbami během totální rekonstrukce mimo běžný provoz, koberce vytrhané, lavice před lakováním,“ omlouval své vystoupení přímo na stole Vondráček.

„Dali jsme tři písničky. Ani Sněmovna z nás zkrátka tu Moravu nedostane,“ zlehčoval nejdřív své křepčení Vondráček. Spolu s ním na předsednický pult vyskočil také další poslanec z hnutí ANO a lékař Miloslav Janulík.

Babiš: Klukovina, měl by se omluvit

„Asi to byla nějaká klukovina, údajně to bylo v čase, když vlastně ten sál, ta místnost byla v rámci rekonstrukce, takže ani to nebylo v tom stavu, v jakém to má být. Takže samozřejmě to není jako vhodné. Já jsem s ním o tom mluvil a předpokládám, že se za to omluví. Byla to klukovina, samozřejmě to nevypadá dobře. Asi toho teď lituje, si myslím,“ reagoval na Vondráčkův skandál šéf ANO Andrej Babiš při setkání s novináři ve Washingtonu.

Řada poslanců, především těch z řad opozice, však nyní volá po Vondráčkově rezignaci na post předsedy Poslanecké sněmovny. O nevhodném chování jednoho z nejvýše postavených ústavních činitelů chtějí jednat také na plénu Sněmovny.

Na výzvy opozice Babiš odpověděl slovy: „Opozice nemá co dělat, tak vždycky něco žádá. Já myslím, že se to normálně dá pochopit. Já myslím, že by se měl omluvit, vysvětlit to a určitě to není něco zásadního, co by ovlivnilo osud našich občanů nebo jejich každodenní život.“

Vondráčkova omluva Němcové

V rozhovoru pro Blesk Zprávy Vondráček upřesnil, že v jednacím sále Sněmovny hrál v roce 2017 těsně před volbami a poslechnout si ho přišli mimo jiných ti, kteří už příliš nepočítali, že poslanecký mandát obhájí, nebo byli na nevolitelných místech. „Bylo to spontánní, to možná nebyl nejlepší nápad, to uznávám, už se to opakovat nebude,“ přiznal v rozhovoru pro Blesk Zprávy Vondráček.

„Je to zcela neomluvitelná zpupnost a jedinou možnou reakcí je rezignace R. Vondráčka na jeho funkci,“ reagovala bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

S výzvou k rezignaci Vondráčka se po Němcové připojila také TOP 09. „Poslance, kteří svým chováním zneuctili naši nejvyšší zákonodárnou ústavní instituci, vyzýváme k rezignaci na svůj mandát,“ reagoval předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Sněmovna by se podle něj i Němcové měla „zábavou“ svých kolegů mimořádně zabývat. Podle Vondráčka by ale poslanci měli jednat o důstojnějších bodech.

„Fotografie a následná reakce předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka ilustrují aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna a pořádání mejdanů v jednacím sále je ostudné a neomluvitelné,“ dodala Němcová.

Rozhořčení Němcové šéf poslanců chápe

Vondráček neví, proč se fotografie objevily na veřejnosti právě teď. Mluví o předvolebním boji. „Nemohu za to, že někteří, nebudu říkat kteří, mají před evropskými volbami a chtějí se zviditelnit za každou cenu,“ reagoval.

Rozhořčení bývalé předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové ale Vondráček prý chápe, byl připravený omluvit se jí, nakonec se omluvil všem. „Ona prostě taková je, ona to tak cítí, není to u ní žádná kampaň a jsem připraven se omluvit,“ dodal Vondráček.

Za pravdu Němcové ale dává také politolog Lukáš Jelínek, který má blízko k ČSSD. Blesk Zprávám řekl, že Vondráček měl podobou akci přiznat ještě před volbou předsedy Sněmovny a nečekat, až fotografie „vylezou na veřejnost“.

„Myslím si, že je to poměrně dost na hraně. Za normálních okolností myslím, že by to mělo vést k rezignaci předsedy Sněmovny. Ale víme, že žijeme u nás v docela vyhrocených poměrech, takže chápu, že se tomu bude hnutí ANO bránit,“ komentoval situaci.

Svolávat mimořádnou schůzi nebo mimořádné jednání poslanců kvůli tomuto prohřešku ale přijde Jelínkovi absurdní. „Poslanci se mají věnovat zákonodárné činnosti, politickým problémům, ne bulvárním zprávám. Myslím si, že tohle je spíš téma pro organizační nebo mandátový a imunitní výbor,“ dodal.

Někomu to možná přijde úsměvné. Mně symbolické pro vládu ANO. Arogance moci. ‚My můžeme všechno. A ještě se za to nestydíme.‘ Umíte si tohle představit v jakékoliv civilizované zemi?“ uvedl na twitteru první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek na sociální síti poznamenal: „Takto se chovali bolševici po dobytí Zimního paláce.“

Vystoupení šéfa Sněmovny Vondráčka a poslance Janulíka budí mezi politiky ale také jízlivé pobavení. To připojila například bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová z ČSSD, která zároveň připomněla i zpívajícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha„Nová doba!! Ministr zdravotnictví zpívá a hraje na klavír na plesech a předseda PS na stole na kytaru,“ napsala na svůj twitterový účet.

A pozadu nezůstal ani bývalý premiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek. Ten zavzpomínal na dobu, kdy okřikl kvůli zpěvu svého bývalého poslance.

Bývalý místopředseda Sněmovny Petr Gazdík se zas pochlubil, že Radka Vondráčka už trumfl. Šéf poslanců totiž Seznam zprávám řekl, že má sen, aby se do sálu dostali lidé v krojích a zazpívali si lidové písně. Krojované účastníky jako ukázku Jízdy králů v Praze už přivedl šéf hnutí ANO. „Je pravdou, že jsme nedupali po stolech,“ dodal Gazdík.

11karel11 ( 27. října 2020 21:34 )

Turbína je blb korunovaný.

turbina ( 7. března 2019 23:01 )

karlíčku: Malý tichý komunisto, zjisti si kolik lumpáren , leváren a podrazů udělal Bureš a potom mudruj, uslintaný chu.joplete.

turbina ( 7. března 2019 22:55 )

qvilda696: Ty budeš chytrý ořech, možná si už při sráááni sundáváš i kalhoty.

hradnisamohonka ( 7. března 2019 22:43 )

Němcová je slušná,rozumná a inteligentní dáma, s tím nic vy debilní seniorkoblihové howada nemůžete udělat, jen chcát a sráááát do tepláku a chrochtat jako prasata. Dáte si koblihu Burešprdi ?

blamal ( 7. března 2019 22:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa