Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petice i pochody: Česko pobouřil případ utýraného Marečka (†3). Lidé žádají spravedlnost

Autor: DH - 
1. března 2019
18:08

Ten příběh musel zasáhnout přímo do srdce každého rodiče. Za utýraného Marečka (†3) z Loun lidé truchlí po celé České republice. Na internetu a především na sociálních sítích kolují petice, které orodují za přísnější trest pro jeho matku (19) s partnerem (20) a také za obecné zvýšení trestní sazby za týrání dětí. Lidé dokonce sborově vyrazí do ulic, aby uctili chlapečkovu památku.

Tragická smrt tříletého Marečka logicky vyvolává největší emoce v jeho bydlišti, tedy v Lounech v Ústeckém kraji. Právě tam by matku Simonu T. a především jejího přítele nejradši „zlynčovali“.  Mladý pár a především pak přítel matky měl údajně chlapečka bít a týrat. Obyvatelé Loun se teď sdružují na sociálních sítích, kde může dnes každý vyjádřit svůj názor proti týrání v peticích.

Právě peticí k případu týraného Marečka je v této chvíli několik. Iniciátorky sběru podpisů chodí desítkami měst po celé České republice, sdružují se na facebookové stránce „Mareček † 16. 2. 2019“ a denně přidávají informace o tom, kde a kdy budou podpisy sbírat. Tato petice však není internetová, a proto jsou s jejím podepisováním větší starosti. „Petice za řádné vyšetření okolností smrti Marečka z Loun a za významné zvýšení trestů pro pachatele trestných činů spáchaných na dětech,“ se ale Českem šíří jako lavina. Ukončení sběru podpisů organizátorky plánují na 31. března. Pak ji odešlou Parlamentu ČR.

Kdo by nechtěl podepisovat list osobně, může se připojit i k elektronické sbírce podpisů, kterou organizuje stránka Petice24.cz a má název „Žádáme o nejvyšší možný nepodmíněný trest pro J. T. a S. T. za týrání dítěte s následkem smrti“. Petici k dnešnímu datu podepsalo už 17 500 uživatelů.

V pátek 1. března se také každý, kdo by chtěl uctít památku malého Marečka, může přijít podívat do kostela Svatého Mikuláše v Lounech, kde bude od půl šesté večer provedena smuteční mše. V Lounech, Českých Budějovicích, Ostravě a v Praze navíc proběhnou 30. března pochody za malého chlapce. Je ale možné, že se vzhledem ke sledovanosti případu a obrovské vlně solidarity přidají i další města. Ostatně, podepsat petici nebo vyjít do ulic může přece každý.

Tříletý Marek zemřel 16. února letošního roku, policie v té souvislosti okamžitě zadržela přítele jeho matky a obvinila ho z těžkého ublížení na zdraví a za týrání osoby žijící ve společném obydlí. Nyní je muž ve vazbě. Mezitím se už objevily i desítky svědectví od sousedů, známých i rodinných příslušníků. Všichni tušili, že není něco v pořádku, ale nikdo nic neudělal, dokud už nebylo pozdě.

 

hejpockej ( 1. března 2019 19:46 )

lidi uz tohle svinstvo prestavat bavit...tresty jsou smesne maly….socialka na houno… chce to zprisnit zakony a donutit papalase nahore aby udelali potrebny opatreni na lepsi ochranu deti...

elopapx ( 1. března 2019 19:14 )

No to je sice hezké ,ale chlapci to život nevrátí !!! Lépe by bylo včas informovat sociálku. Posléze je třeba , aby sociálka NIKDY tyranům zpět nedala a soud je zavřel až zčernaj !!! Jinak je to jen mlácené prázdné slámy...

antismejd ( 1. března 2019 18:38 )

petice,pochody....Česko pobouřil případ... tady se fakt někdo zbláznil..ale já to nejsu....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání