Neprodané porce jídla musely až dosud kavárny a restaurace na konci dne vyhazovat. Unikátní brněnská iniciativa Nesnězeno to teď mění. Nabízí přes sociální sítě zbylá meníčka až o polovinu levněji!

„Například včera jsme zachránili od vyhození přes čtyřicet obědů. Někdy je jich více, někdy méně,“ řekl Jakub Henni (22), který spolu a Michaelou Gregorovou (28) za projektem stojí.

Rozšíří se do dalších měst

Do systému se už v Brně přihlásilo 30 hospod, dalších 30 vstup zvažuje. V průběhu března, po dohotovení aplikace, se chystá rozšíření i do Prahy, Liberce, Zlína a dalších větších měst.

Novinka Brňany očarovala. Rychle získala na sedm tisíc uživatelů. „Většina jídel se zarezervuje do deseti minut od podání nabídky,“ svěřila se Gregorová, kterou systém napadl v Paříži poté, co ho tam vyzkoušela při pobytu u své sestry.

Zakladatelé Nesnězeno na sebe upozornili už vloni stánkem Dobrokáva. V Brně na Zelném trhu nabízeli zdarma výběrové kafe každému, kdo slíbil, že ten den udělá dobrý skutek.

Jak to funguje?

Hospoda vyvěsí odpoledne na facebookové stránce systému nabídku zbylých jídel s fotografiemi a cenami pokrmů. Ta je většinou o polovinu nižší než v poledne. Lidé, kteří mají zájem, si porci zarezervují. Hospoda objednávku potvrdí a strávník si pro ni přijde s krabičkou a odnese si jídlo domů. Porcičku si tak odnesou už klidně za 45 korun.

Výhodné pro všechny

Objednávání jídel má od března zjednodušit chystaná aplikace. „Člověk si v ní jídlo přímo koupí. V testovací fázi budeme jídla stále inzerovat přes facebookové příspěvky,“ plánuje Gregorová. Zapojené hospody v Brně si spolupráci s iniciativou pochvalují. Vrátí se jim totiž část nákladů a nemusejí ani samy likvidovat organický odpad.

VIDEO: V Brně najdete jen pár restaurací, kde si můžete koupit polední menu pod 100 korun. Většinou stojí výrazně víc.

Video
Video se připravuje ...

V Brně najdete jen pár restaurací, kde si můžete koupit polední menu pod 100 korun. Většinou stojí výrazně víc. Jolana Halalová