Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na přepáleném oleji smaží čtvrtina restaurací, odhalily kontroly. Chyb bylo víc

Autor: ČTK, nkov - 
15. ledna 2019
23:15

Celá čtvrtina ze 77 restaurací a rychlých občerstvení zkontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) používala přepálený fritovací olej nevhodný ke konzumaci. Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě.

Kontroloři na 77 místech zkontrolovali 98 vzorků fritovacích olejů. „U celkem 26 procent kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití přepáleného oleje, když na základě hodnocení vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků a laboratorního stanovení takzvaných polárních látek a polymerních triacylglycerolů vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k přípravě pokrmů“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Důvodem pro kontrolu byly špatné výsledky kontrol v předcházejících letech. Inspektoři sledovali i dodržování správných postupů při fritování a hygienických požadavků na fritézy. „V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami. Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva.

Podrobnou tabulku kontrolovaných restaurací a rychlých občerstvení i s výsledky kontroly, lze najít na webu Potravinynapranyri.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 17. ledna 2019 00:05 )

Restaurace nakupuji konzervy v Aldi, ohrivaji vse vmikrovlnce a prodavaji to za 10x vic,nez by mely.Je normalni, ze restaurace pouziaji stejny olej cely tyden.Asijske restaurace vari ze psi konzerv, kradou psi i kocky, maso nakladaji a draze prodavaji, to je zname.V Berline v 90 letech se za mesic ztratilo 10 000 pejsku a kde myslite, ze skoncili.Pri nahodne kontrole,kde se hledali ilegalni zamestnanci se naslo par popelnic v cinskych restauracich,kde byly psi hlavy a podle obojku a znamek se zjstilo, ze to byli ztracena zvirata.A u vas v CR to bude stejne.A navic hygiena temto narodum nic nerika.Arabske restaurace maji navic bakterie a parazity v mase, diky halal.A vy to kupujete a divite se, ze jste marod.

Zobrazit celou diskusi