Přepálený olej a fritézy plné špíny: Inspektoři řekli, kde raději nejezte
Špinavé fritézy, přepálený olej a rozkládající se tuky. To jsou podmínky přípravy jídla prakticky v každé čtvrté restauraci. Kontroloři z potravinářské inspekce se při nedávných návštěvách desítek podniků nestačili divit, v čem kuchaři fritují a smaží. A konstatovali, že něco takového je absolutně „nevhodné k lidské spotřebě“. Podívejte se na místa, kam byste raději na oběd nebo večeři vyrazit neměli.
Už v roce 2017 provedli inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) rozsáhlé kontroly toho, v čem restaurace a bistra smaží nebo fritují jídlo. Ukázalo se, že každý šestý podnik má s oleji problém a jídlo v nich připravené není pro zákazníky vhodné. Rozdali pokuty a čekali, že situace se zlepší.
Jenže kontroly provedené o rok později představovaly šok – situace je na mnoha místech dokonce horší a při inspekcích tentokrát nevyhověla hned každá čtvrtá restaurace. Celkem šlo o 77 provozoven, které s kvalitou oleje naprosto selhaly.
„Inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje, když na základě senzorického hodnocení, tedy vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků, a laboratorního stanovení tzv. polárních látek (TPM) a polymerních triacylglycerolů (PTG) vyhodnotili oleje jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, respektive k přípravě pokrmů,“ konstatoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
„Modrošedý kouř, palčivá chuť“
Ukázalo se také, že restaurace nedodržují základní hygienické požadavky na fritézy. Ty byly špinavé a nacházely se na nich ztuhlé mastné nečistoty. Sádlem byly ucpané také filtry digestoří. V oleji také plavaly spečené zbytky předchozích pokrmů. „Vůně a chuť byly po přepáleném tuku, hořké a palčivé. Byl patrný modrošedý kouř a přítomnost zuhelnatělých zbytků,“ hodnotil například inspektor situaci v restauraci v Brtnici.
„Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, bylo uloženo opatření k odstranění zjištěných nedostatků a bude s nimi zahájeno správní řízení o uložení sankce,“ řekl Kopřiva s tím, že přísné kontroly budou brzy pokračovat.
Inspekce na svém webu zároveň zveřejnila seznam podniků, kde mizerné fritovací oleje objevila.
okamžitě zavřít restaurace nikdy už nesmí dosta živnosták jenže za uplatu mu dají vždy vietnamci za uplatu i když neumí česky dostanou živnost,řidičák,stavební povolení,cokoliv uplatky berou všichni.A vietnamci když něco provedou řeknou neumím česky a jdou pryč který český podnikatel si to muže dovolit!!!Jak je možné že obchodní inspekce,celní,státní policie nezjistíkdo vydal živnosták někomu kdu neumí náš jazyk a kolik dostal uplátku že ho vydal kdy už konečně někdo začne řešit vydávaní živnostáku,řidičáku,stav povolení vietnamcum!!!