Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První slova nevěsty ISIS po porodu: „Lidé by se mnou měli soucítit, byla jsem žena v domácnosti“

Autor: peb, ČTK - 
17. února 2019
19:00

Nevěsta Islámského státu Shamima Begumová (19) porodila o víkendu v syrském uprchlickém táboře třetí dítě a poprvé promluvila s televizním štábem. V rozhovoru s reportérem Sky news tvrdí, že čtyři roky v Sýrii strávila jako „žena v domácnosti“ a nikdy se nedopustila žádného zločinu. Lidé by s ní prý měli soucítit a umožnit jí návrat do rodné Anglie. 

„Nemají žádný důkaz, že bych udělala něco špatného,“ nechala se slyšet Begumová. O popravách a sekání hlav, které islamisté na území Sýrie a Iráku provozovali, věděla, ale nijak závadné jí to prý nepřišlo. „Bylo to OK. Z pohledu islámu je to dovoleno,“ řekla.

„Lidé by se mnou měli soucítit, kvůli všemu, čím jsem prošla. Byla jsem doma a starala se o děti. Nikdy jsem nedělala žádnou propagandu, ani nikomu neříkala, aby přišel do Sýrie,“ řekla Begumová v rozhovoru, který poskytla Sky News zahalená v tradičním islámském oděvu. Doprovod jí dělala další, nejmenovaná žena v nikábu. 

Náctiletá matka tak „nevidí žádný důvod“, proč by ji britské úřady nemohly pustit do země, a prosí svou rodinu, aby se nepřestala snažit dostat ji z uprchlického tábora na severu Sýrie, kde dítě porodila.

„Když jsem odjížděla, nevěděla jsem, do čeho jdu. Kvůli mně a mému dítěti by mě měli pustit zpátky. Nemůžu v tomhle táboře zůstat napořád,“ řekla Begumová.

Prozradila také, že se radikalizovala v 15 letech díváním se na islamistická videa. Krátce poté odjela s dvěma dalšími děvčaty do Sýrie, kde si po třech týdnech vzala nizozemského bojovníka ISIS Yago Riedijka. Porodila mu dvě děti, obě zemřely v důsledku podvýživy a nemocí. Jedna z dalších dvou dívek se už domů nevrátí, zemřela rok po útěku při bombardování. Třetí je údajně naživu.

Vrátí se do Evropy?

Britský ministr vnitra Sajid Javid oznámil, že se nebude zdráhat zabránit návratu Britům, kteří se připojili k Islámskému státu.

Bezpečnostní složky před návratem Begumové do země varují. Může podle nich  být potenciální hrozbou. Odborník na problematiku terorismu se k jejímu začlenění zpět do západní společnosti staví také skepticky, zvláště protože ji zjevně nechávají chladnou veškerá zvěrstva, která islamisté prováděli. 

„První useknutou hlavu jsem viděla v koši, nijak mě to nezarazilo. Byl to voják zajatý při bitvě, nepřítel islámu,“ prohlásila Begumová při svém prvním veřejném vystoupení.

Rodina si nyní dělá starosti o její psychický stav i o zdraví novorozeného chlapečka. Agentura AP podotýká, že její právní situace je nejasná. Pokud se vrátí do Británie, může jí hrozit stíhání kvůli podpoře Islámského státu.

Frantisek88 ( 21. února 2019 05:44 )

Jako kdyby situace vypadala jinak tak jeste ted hlasi vyvrazdovani atd. jenze holt se veci promenili a tak kam vitr tam plast.Jen at si tam zustane zloclovek jeden odpornej.

cotoje ( 18. února 2019 20:28 )

Od pohledu je vidět že ta štět..ka s podlahovou hadrou na džce není Britka, odjela se kur.wit do IS tak ať tam zústane. Opravdu nevím kdo by litoval čubku

kritick ( 18. února 2019 20:06 )

Že na ni nikdo nic nemá? Houno! A co skutečnost, že se velice nekvalitně starala o své dvě děti, které umřely hlady? Že by chodila trestat jiné ženy, které se jí nezdály dost zahalené a neměla čas na vlastní děti? Je to zrůda, ne člověk! Ta by si zasloužila dvojnásobný trest smrti za zavinění smrti svých dvou dětí z nedbalosti, či úmyslně!!! Jakýpak soucit s necitou? Co to je za drzost!!!

broucinek ( 18. února 2019 19:32 )

A proč by jí měl někdo litovat? Teď je ISIS poražený a neměl by jí kdo živit. Z jejího pohrdavého myělení je znát, že má poci, že by jsme ji měli živit a dělat na ní aby se měla dobře, protože je to naše povinnost tzv. bezvěrců, kteří jsou pro ní méněcenní. Dalo by se říct, že ve vorazěná jak nádražní vrabčák.

iFender ( 18. února 2019 09:01 )

Nezapomente ,ze pro brity a zapadoevropany jsme byli vzdy POVL.Britove maji radi Pakistance ,Indy etc.Stredo-vychodo evropa jim vadi viz Polaci,Sloavaci,Cesi.Je otazkou kdo jim tam bude delat ty prace ,kterych se oni doslova stiti.Az odejde 800 000 tisic Polaku atd.Nemci vedli 2 svetove valky a nyni pripravuji dalsi.Pripravuji chaos,anarchii a obcanskou valku v samotne Evrope.Nemecko nebylo nikdy schopno delat normalni rozumnou,demokratickou politiku.Jdou z EXTREMU do EXTREMU!

Zobrazit celou diskusi