Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zničili život synovi i mně, pláče nešťastná máma Eva. Mladý muž je už 7 let v kómatu

Autor: shp - 
1. února 2019
18:49

Naprosté zoufalství a bezmoc. Přesně to pociťuje máma Juraje (33) ze slovenských Želiezovců, který je už sedm let v bdělém kómatu odkázaný na její pomoc. Nešťastná Eva Danišová (56) se zatím marně snaží dostat od nemocnice odškodné za zničený život syna i svůj. Usiluje o to, seč může, a už se obrátila na všechny možné nejvyšší státní instituce.

Nejhorší noční můra začala pro Evu a jejího syna v únoru 2001. „Jurko měl před státnicemi a do života měl velké plány. Pamatuji si na to, jako by to bylo dnes. Ve čtvrtek nastoupil do nemocnice, ze které ho měli v pondělí propustit,“ vzpomíná na začátek svého trápení zoufalá Eva pro web Pluska.sk. Lékaři v nemocnici tehdy matce řekli, že Juraje uvedli do umělého spánku z důvodu urychlení léčby poruchy vědomí a jednotlivých zápalů.

Až 15 minut bez přísunu kyslíku

Neoficiálně mi též řekli, že syn byl při ex- a intubaci 5 až 15 minut bez přísunu kyslíku, čímž nastalo odumření mozkových buněk a on téměř ihned upadl do těžkého komatózního stavu, ve kterém je dodnes,“ pokračuje smutně. Syna Evě přivezli domů po 10 dnech z nemocnice po intenzivní léčbě ve stavu bdělého komatu s odumřelým mozkem. Tehdy ještě ani netušila, jaký boj bude muset svádět o odškodné za zničený život svůj i svého syna.

Pochybení nemocnice potvrdil i slovenský Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, takže Eva podala na nemocnici v březnu 2013 žalobu o náhradu škody na zdraví, nákladů na léčbu a konání. Celkově požadovala v přepočtu přibližně 3,5 milionu korun. „Bohužel nemocnice dělala rozličné průtahy, takže se to natáhlo až do současnosti, kdy už má nového majitele a ten odmítá vyplatit odškodné za to, co se událo ještě za jeho předchůdce,“ zlobí se máma doživotně postiženého Juraje.

Nové vedení nemocnice dává od všeho ruce pryč

Potvrdila to i slova mluvčí nemocnice Lucie Kočkové. „Naše společnost Nemocnica Levice s.r.o. byla zažalovaná 11. dubna 2017 a povolení na poskytování zdravotní péče získala rozhodnutím VÚC Nitra 1. září. Uvedený případ se měl ale stát ještě v roce 2001. Neexistuje dokument, kterým by Nemocnica Levice s.r.o. převzala na sebe závazky jiného poskytovatele zdravotní péče mající právní základ v nesprávně poskytnuté zdravotní péči.“ Z tohoto prohlášení je jasné, že nemocnice dává od všeho ruce pryč.

Nešťastná máma ale rozhodně svůj boj nevzdává. Zatím však bohužel tahá za kratší konec. „Užuž to vypadalo, že se dohodneme mimosoudně, ale k tomu nedošlo a soud vloni v létě pozastavil jednání. Zřejmě i pro výšku mnou požadovaného odškodného, které po vypracování jistou společností podstatně narostlo,“ netají se Eva. „Je třeba povědět, že naše strana má na věc takový názor, že odškodné by mělo vysoce přesahovat sumu, kterou rodina v minulosti požadovala, tedy více než 3,5 milionu,“ řekl právník Miloš Kvasňovský. 

Odškodné přes 32 milionů

Při jednáních se zástupcem nemocnice jsme usilovali, aby celá věc skončila soudní dohodou. Představa odškodného chlapcovy mámy je v současnosti okolo 32 a čtvrt milionu korun, přičemž všechno je dopodrobna vyčíslené. S tím ale druhá strana nesouhlasí. Obě strany mají na věc diametrálně odlišné názory, proto k dohodě nedošlo,“ vysvětlil právník Miloš Kvasňovský. Soud jednání o mimosoudní dohodu přerušil a dal ještě oběma stranám možnost se domluvit.

Dlouholeté soudní tahanice však Jurajovu mámu už přestaly bavit a na podzim minulého ruku podala na Generální prokuraturu trestní oznámení. Za zanedbání péče a těžké ublížení na zdraví. „Zatím na neznámého pachatele, kterého budou muset orgány činné v trestním konání určit, a též zodpovědnou osobu, anebo osoby, na náhradu škody,“ uvedl právní zástupce rodiny Vladimír Lamačka. Zdá se tedy, že Eva zkouší vymoct odškodné pro syna, který je už sedm let v bdělém kómatu po chybě zdravotníků, i jinou cestou.

Eva musí vyjít s 3600 Kč

Zničili život nejen celé naší rodině, ale zejména našemu synovi, který měl hodně plánů. A za to musí někdo nést zodpovědnost a zaplatit. Jurkova léčba a boj o alespoň nějaký takový návrat do života totiž stojí velké peníze,“ dodala na závěr Eva. O pomoc se obrátila i na prezidenta, Úřad vlády, ministra spravedlnosti a ombudsmanku. Po odečtení všech nejnutnějších výdajů totiž musí vyžít v přepočtu se sumou 3600 korun.

 

 

halba ( 4. února 2019 12:38 )

Juraj ma kliku.Nemuze v tom klimatu porodit.

Gretka ( 2. února 2019 11:24 )

Taky tomu nerozumím nebo neumím počítat, 2001 byl v nemocnici a v komatu je sedm let, který rok že máme?

verka1 ( 1. února 2019 19:23 )

Paní ať se drží a musí vyhrát, ministr má taky nějakou moc. Léčit syna a ještě chodit po soudech, to chce hodně sil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání