Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Pojď ven!“ Poslanec SPD se chtěl během jednání rvát. Jste hnůj, žasl Dolínek

Autor: ČTK, FiM, všm - 
1. února 2019
13:01

Vulgarity, výhrůžky a bouchání do lavic. Tak vypadalo jednání poslanců o návrhu na zrušení soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Lubomír Volný z Okamurovy SPD se tvrdě opřel v souvislosti s migrací do Evropské unie. Domnívá se také, že za pokus o terorismus seniora Jaromíra Baldy mohou takzvaní „vítači“ migrantů, nikoliv SPD. Pak dokonce volal na sociálního demokrata Jana Birkeho, že si to půjdou „vyřídit za dveře“.

Volný prohlásil, že Evropská unie je kafkovský svět, který buduje „supertotalitu“. „Evropská unie je zkáza Evropanů a zkáza Evropy,“ tvrdil.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ohledně varování poslanců SPD před hrozbou kriminality a terorismu ze strany imigrantů uvedl, že SPD straší lidi, a připomněl, že zatím jediným odsouzeným za terorismus v Česku byl senior Jaromír Balda, právě sympatizant hnutí SPD Tomia Okamury. Seniora, jehož cílem bylo posílit strach z muslimských uprchlíků, poslal soud nepravomocně do vězení na čtyři roky za způsobení nehod dvou osobních vlaků.

Jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu. Vyděsili jste ho reálnou možností, že tady bude spáchán teroristický útok,“ reagoval na to Volný, přičemž část poslanců začala bouchat do lavic. „Je to naprostý nesmysl, jenom straší lidi. První člověk odsouzený za terorismus byl Čech a konzultoval ten čin s kolegy z vaší strany,“ rozčílil se ministr vnitra.

Jan Birke (ČSSD) na Volného pokřikoval, aby „toho už nechal“. Volný na to reagoval slovy, aby „šel ven“. Následně se Volný (SPD) a Birke (ČSSD) před poslanci přeli o užívání výrazů z hospody čtvrté nebo nižší cenové skupiny. „Agresivní situaci jste vyvolal vy svým primitivismem,“ volal Volný.

Roztržka nadzvedla i další poslance. „Lidé jako vy se snaží legalizovat to nejodpornější v lidech, co v sobě mají - vraždění, zabíjení a snahu zastrašovat kohokoliv mohou kolem sebe! Je to hnus! Hnůj! A stydím se za vás,“ uvedl například Petr Dolínek ze sociální demokracie. Ve snaze o uklidnění situace si následně vzali poslanci TOP 09 půlhodinovou přestávku na jednání klubu. 

Dění ve Sněmovně pak poslanci komentovali na sociálních sítích. „Ve Sněmovně asi některým jeblo - z SPD už agresivně vřískají jak fašouni v Reichstagu,“ napsal na svém Twitteru Jiří Dolejš (KSČM).

Lidovec a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka uvedl, že se nestačí divit, co vše je možné na půdě parlamentu slyšet.

K bezprecedentnímu incidentu se na svém twitterovém účtu vyjádřila také bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Za vším hledej migranty

Nevraživou atmosféru mezi poslanci SPD na jedná straně, pro které je migrace dlouhodobě jedno z hlavníh témat, a v zásadě všemi ostatními na straně druhé, plnou drsných slov a útoků, spustilo páteční projednávání vládní cizinecké novely, která by mimo jiné dala vládě právo stanovit kvóty pro ekonomické migranty a zavedla by povinné integrační kurzy pro zahraniční pracovníky.

Sporný pozměňovací návrh o zrušení soudního přezkumu rozhodnutí o vyhoštění podpořil už dřív bezpečnostní výbor navzdory upozornění ministerstva vnitra, že je protiústavní.

„Bezpečnostní složky musí mít možnost vyhostit cizince, kteří zde nemají co dělat,“ hájil úpravu předseda výboru Radek Koten (SPD). Jan Bartošek (KDU-ČSL) ale poukázal na to, že zákon v minulosti obsahoval stejné ustanovení, Ústavní soud je zrušil. „Zatěžujete Ústavní soud svými nesmysly,“ řekl. Podle Jaroslava Bžocha (ANO) je návratová politika prioritou, nelze ale ohýbat ústavu.

Diskuze zvolených zástupců lidu v pátek nakonec nebyla vůbec dokončena, ve vyhrocené atmosféře si vzal pauzu i poslanecký klub Občanské demokratické strany a jednání poslanců tak bylo pro tento týden ukončeno, aniž by bylo cokoli schváleno. Sněmovna se tak opět nedostala ani k debatě o změnách v EET.

Video se připravuje ...
Další videa