Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mynář nebude „bojovat“ o prověrku, stáhl žalobu. A navezl se do soudců

Aktualizováno -
25. ledna 2019
16:10
Autor: Jakub Veinlich - 
25. ledna 2019
10:18

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratilav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad, který mu neudělil bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Soudci podle něj nejsou nezávislí, řekl na tiskové konferenci mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Mynář zůstává ve funkci a prezident mu důvěřuje. Podle Ovčáčka je pro výkon jeho funkce plně dostačující současná prověrka na stupeň vyhrazené. Tu má od zaměstnavatele, nikoliv od NBÚ. O žalobě rozhodoval Městský soud v Praze.

Zásadní důvody, které k tomu Mynáře vedly, jsou podle Ovčáčka mimo jiné to, že soudci tohoto soudu Štěpán Pokorný a Jan Kratochvíl byli v minulosti napojeni na lidi, kteří aktivně vystupují proti kancléři. Pokorný byl asistentem ústavního soudce Jana Šimíčka, který promluvil o schůzkách s Mynářem a soudce Kratochvíl působil v minulosti jako asistent poslance za KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, který v minulosti měl Mynáře kvůli chybějící prověrce také kritizovat.

Mynář v odůvodnění stažení žaloby současně zpochybnil nezávislost Nejvyššího správního soudu (NSS) kvůli nedávným výrokům jeho někdejšího šéfa Josefa Baxy v kauze možného ovlivňování soudců Hradem.

„Za této situace má vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář pochybnosti, že by v jeho věci mohlo být řádně rozhodnuto,“ argumentoval Ovčáček.

„I v případě, že by však došlo k pozitivnímu výroku a rozhodnutí NBÚ bylo zrušeno, v atmosféře, která byla vyvolána, by nepochybně docházelo k dalším a dalším spekulacím, zdali toto rozhodnutí ve prospěch pana kancléře bylo učiněno na základě nestranné a nezávislé úvahy soudu,“ přidal další důvod hradní mluvčí.

Ovčáček patrně na tiskové konferenci četl za Mynáře z lejstra, které mu připravil kancléřův advokát. Ten vydal pár minut po skončení tiskové konference na Hradě stejný text i se třetím bodem odůvodnění. 

„Třetím důvodem je skutečnost, že v případě negativního rozhodnutí je jediným opravným prostředkem kasační stížnost, o které může rozhodovat pouze Nejvyšší správní soud. Vzhledem k veřejným vyjádřením jeho bývalého předsedy (Josefa Baxy – pozn. redakce) nemůže Ing. Vratislav Mynář očekávat, že by rozhodování Nejvyššího správního soudu nebylo zatíženo jeho stanoviskem a proto by fakticky nemohl využít tohoto jediného opravného prostředku,“ píše advokát.

Ovčáček připomněl, že nařízení jednání soudu trvá už tři roky. Prověrku Mynáře měl přitom Městský soud řešit už v pondělí 28. ledna od devíti hodin.

Mynář má podle Ovčáčka pochybnosti o spravedlivém procesu. Na dotaz redaktora Blesk Zpráv, mluvčí reagoval, že Kanceláře prezidenta republiky a hradní kancléř pochybují o nezávislosti soudů.

„V současné atmosféře jsou vážné pochybnosti o spravedlivém procesu v tomto případě. Jsme v situaci, kdy jsou tu vyvolávány pochybnosti velmi význačné, a za této situace není možné v této věci pokračovat,“ dodal Ovčáček. 

Baxa nedávno v médiích prohlásil, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách. Zeman mu prý při soukromých hovorech také naznačoval, že by se mohl stát předsedou Ústavního soudu. Prezident se proti tomu ale ohradil a uvedl, že Baxa se mu mstí za to, že jmenoval novým předsedou NSS Michala Mazance. 

Mynář se pak v Zemanově zastoupení setkal s ústavním soudcem Šimíčkem, se kterým podle jeho vyjádření na jednání sněmovního podvýboru pro justici „konzultoval“ výhrady ke služebnímu zákonu, o jehož zrušení Ústavní soud rozhodoval. O tomtéž prý ale mluvil s více ústavními soudci.

Bývalý ministr spravedlnosti a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil mluví o zbabělosti Mynáře, který musel tušit, že s žalobou nemůže uspět. 

„Stažení žaloby kvůli neudělení bezpečnostní prověrky není nic jiného než zbabělost. Hradní páni od počátku věděli, že se žalobou nemůžou uspět, tak než aby si uřízli ostudu, raději zpochybnili nezávislost justice. Celá věc potvrzuje, že Mynář nemá ve funkci kancléře co dělat,“ komentoval rozhodnutí kancléře Pospíšil.

Gazdík: Arogance moci

Kritiici Pražského hradu mluví o aroganci moc a zbabělosti hradního kancléře, který bojuje o prověrku už několik let. 

Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka jde o aroganci moci a důkaz, že Mynář je slovy prezidenta typický ‚lepšočlověk‘. „Vratislav Mynář o prověrku sám požádal a během mnoha let se nedomohl toho, aby ji získal. Můžeme jen spekulovat, proč. Teď stačí podle hradního mluvčího ‚důvěra‘ pana prezidenta. Prezidentovy předchozí výroky, že ještě počká na verdikt soudu, odvál čas. Takže jsme opět svědky toho, že slovo hlavy státu prostě neplatí,“ kritizoval Mynáře a chování hlavy státu Gazdík.

„Člověk v takové pozici, jako je pan kancléř, by měl mít prověrku minimálně na tajné, případně přísně tajné. Protože informace, ke kterým se dostává, jsou velmi citlivé. Zpochybňování nezávislosti soudů z pozice kancléře prezidenta zavdává otázku, zda by prezident neměl kancléře vyměnit,“ reagoval na stažení žaloby předseda klubu lidovců Jan Bartošek.

pavel11 ( 26. ledna 2019 11:39 )

Mlynář pěkně vyjebkal se soudní slepičárnou, udělal z nich nespolehlié,podjaté kdákajicí slepice a je po prověrce.Zeman Ovčáček,Mlynář opravdu elita chytrých politiku na které svoloč křiváku,tunelářu,kmotru,opozice,české televize,novinářu,politologu nemá jen kvičí,lžou,pomlouvají taky co jiného trotlum zbývá!

PPP150W ( 26. ledna 2019 00:40 )

Ja myslím, že nemá žádnou, ale jist si neksem.

prasatkopepicek ( 25. ledna 2019 21:33 )

Zastupujici cinsky protektor Pan PiTchus a jeho Bratrstvo kocici pracky nam jeste ukazi jak bylo mysleno jejich heslo Tahle zeme je nase. A dute kedlubnu dal tleskaji a radostne poskakuji...

lambrika ( 25. ledna 2019 20:03 )

O čem sní Zeman ! Sním, že nová Hedvábná stezka povede přes Česko, řekl Zeman čínské agentuře

tosto ( 25. ledna 2019 19:47 )

Tak Ovčáček dělá mluvčího i Mynářovi , který je bez prověrky. Možná bude dělat mluvčího i oligarchovi a poradci prezidenta Nejedlému. Mynář už dobojoval , tak nastoupí Ovčáček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa