„Pro nás to není konec, ale jen krok dopředu. Čekají nás další důležité kroky a těžká práce,“ řekl generální ředitel RiseSun Sü Ťie. Firmu nyní čeká získávání stavebních povolení a dokončení všech detailů. Dál chce spolupracovat s Jihomoravským krajem a Pasohlávkami.

Společnost už uhradila peníze za pozemek a složila 100 milionů korun jako bankovní záruku na to, že v místě postaví domluvený lázeňský komplex. „Společnost se zavázala podle kupní smlouvy, že do sedmi let zprovozní lázeňské centrum. Do tří let má mít územní rozhodnutí, do pět let stavební povolení a do sedmi let kolaudační rozhodnutí,“ uvedl předseda představenstva Thermalu Pasohlávky Martin Itterheim.

Pokud lázně stát nebudou, bankovní záruka Číňanů propadne a Thermal Pasohlávky bude mít nárok vzít si pozemky zpět.

Kraj postaví léčebnu

Thermal Pasohlávky podle něj z lokality neodchází. Zůstane mu tam pozemek pro léčebný ústav. „Zároveň máme v majetku veškeré sítě a komunikace, takže budeme intenzivně spolupracovat,“ dodal Itterheim.

Kraj tu zároveň postaví menší léčebný ústav se 160 lůžky, který nebude součástí čínské investice. Letos chce získat stavební povolení. „Příští rok by se mohlo kopnout do země,“ dodal.

Jednání s Číňany ohledně lázní začala už v minulém volebním období za vedení ČSSD a KDU-ČSL. Nové vedení kraje v čele s hnutím ANO pak zvažovalo dvě varianty, a to vznik společného podniku a pak následná stavba, nebo prodej pozemků investorovi. Nakonec dostala přednost druhá možnost.

VIDEO: Číňané se mohou inspirovat třeba lázněmi v Budapešti.