Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český finančník se superboháči naštval v USA farmáře: Skupuje jim ranče a chce jejich hlasy

Autor: mav - 
17. března 2024
05:00

Jan Šrámek shromáždil zástup bohatých investorů ze Silicon Valley se záměrem vybudovat v Kalifornii nové město, příjemné pro lidi i byznys. Roky tajnůstkářsky a nezvykle štědře vykupovali pozemky. Až nedávno jejich plán vyšel na veřejnost - a naštvali spoustu místních zemědělců. Budou však potřebovat jejich hlasy v referendu.

Český bankéř Šrámek (37) ze vsi Dřevohostice ve finančních kruzích udělal před lety velké „haló“, když ho redakce Financial News vyhlásila ve stovce vycházejících hvězd - coby nejmladšího investičního bankéře v historii, v pouhých 22 letech. To pracoval pro investiční moloch Goldman Sachs, dlouho tam ale nevydržel.

Rozhodl se řešit realitní krizi San Franciska a přilehlého regionu Silicon Valley, kde se koncentrují technologické firmy - souhrnně se jim říká Bay Area (doslova Oblast zátok, tedy Sanfranciského a Sanpabloského zálivu).

„Cílem projektu California Forever je zajistit, aby Bay Area zůstala centrem inovací a prosperity, kterým byla posledních 50 let. A toho chceme dosáhnout výstavbou nového města, prvního nového velkoměsta v Bay Area za posledních asi 50 let,“ vylíčil záměr Šrámek v debatě publikované na a16z. Město má pojmout 400 tisíc lidí - jako Brno.

Odkojen Hollywoodem

A proč zrovna Kalifornie? „Z kulturního hlediska jsem vyrostl na hollywoodské kultuře, filmech a seriálech. Devadesátá léta byla v Americe neuvěřitelně optimistická, pravděpodobně nejoptimističtější doba v Americe za dlouhou dobu. A já jsem to všechno tak nějak nasál. A myslím, že kultura, kterou člověk konzumuje zejména během dospívání, se mu nějak zaryje do mozku. A tak pro mě Amerika byla místem idealismu a příležitostí, Kalifornie byla hluboce optimistickým místem,“ popsal.

Jenže tento optimismus se podle něj vytratil, teď je stát sice nadále bohatý a prosperující, ale potýká se s řadou problémů - včetně bydlení. V oblasti prostě není dost domů a bytů. „Komunity se začaly rozpadat, vytvořili jsme turnaj, v němž spolu lidé bojují o bydlení,“ shrnul finančník.

Založil obskurní firmičku Flannery Associates, která začala vykupovat jednotlivé pozemky v okrese Solano - a zároveň lákat další a další investory, kteří s ním půjdou do toho. Na palubě má například peníze firmy Apple, totiž vdovu po Steveu Jobsovi Lauree, nebo spoluzakladatele sociální sítě LinkedIn Reida Hoffmana.

Zvolili oblast asi sto kilometrů severovýchodně od San Franciska, prý dost neúrodnou, jak tvrdí web projektu California Forever. I tak tam po generace působí spousta zemědělců, od kterých postupně vykupuje jejich parcely. Nabízel obvykle dost štědré podmínky - jednak vysoké sumy, ale také skutečnost, že půdu nepotřebuje hned. Majitele nechává hospodařit dalších třeba deset, dvacet let, ani nechce podíly z jejich tržeb, jak by bylo obvyklé v případě investora do zemědělství, shrnul podcast deníku New York Times.

Místní se tak začali divit, o co vlastně neznámé firmě registrované na druhém konci USA jde. Sídlí ve státě Delaware, jehož legislativa umožňuje společnostem s ručením omezeným tajit majitele. Firemní právník tazatelům odpovídal, že si prostě pár bohatých rodin chce diverzifikovat portfolio, zkrátka uložit si část peněz do zemědělské půdy.

Ne všichni tomu ovšem věřili, šířily se různé dohady. Třeba že takovou rozlohu kupuje Disney nebo někdo podobný, aby tam vybudoval další obří lunapark. Nebo že tam chtějí Číňané - pozemky jsou totiž vedle strategicky velmi významné základny letectva Spojených států.

To mělo výhrady, ale nedávno se prý dohodli, Šrámkův projekt poněkud upravil plány, aby si město udrželo od vojenského letiště pořádný odstup.

Za asi 900 milionů dolarů (skoro 21 miliard Kč) skoupili už nejméně 140 rančů, plochu 240 kilometrů čtverečních. Část rozlohy má být k dispozici příjemnému bydlení a žití tak, aby člověk za všemi důležitými službami mohl dojít pěšky. Další plochy zaberou větrné a solární elektrárny, zbytek má být příjemná zeleň.

Vadou na kráse však jsou případy majitelů pozemků, kteří prodat nechtěli - totiž nevybíravý přístup Flannery Associates. Firma se s některými soudí. „Způsob, jakým teď přistupujete ke komunitě, je nepřijatelný,“ vyčetla firmě jedna z nich na veřejném projednávání. „Ráda bych, abyste vysvětlili, jak se díváte na farmáře, jejichž půda je pro ně důležitější než vaše peníze. Proč jsme problémem.“

„A jak teď chtějí, aby jim lidé v okrese věřili?“ ptá se moderátor podcastu NYT. Ignorovat obyvatele jen tak nemůžou, i když už skoupili většinu půdy. Formality stran zakládání města budou předmětem místního referenda, konaného v listopadu souběžně s prezidentskými a dalšími volbami. Vedle finančních záležitostí tak Šrámek a spol. rozjeli v podstatě ještě předvolební kampaň.

Video  Petr Pavel vyznamenal Billa Clintona: Úsměvy, dojetí, vzpomínky na Havla i Albrightovou i přípitek  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi