Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stíhačky pro Ukrajince? F-16 nevzlétnou dřív než v červenci, pilotům chybí výcvik

Autor: ČTK/The New York Times - 
11. března 2024
10:37

Do léta se podaří vycvičit pro používání bojových letounů F-16 jen menší počet ukrajinských pilotů. Píše to dnes deník The New York Times s odkazem na své zdroje. Stále se nepodařilo spustit hlavní výcvikové centrum v Rumunsku. Do léta by tak mělo být připraveno 12 pilotů, což je méně než úplná letka. Prvních šest letounů F-16 by měla Ukrajina dostat z Dánska na konci jara.

Výcvik ukrajinských pilotů na bojové letouny se měl soustředit na rumunské letecké základně Fetešti. Tam podle amerického listu jsou již připravené letouny a přítomní instruktoři, ukrajinští piloti však stále chybí. Do léta se tak podaří vycvičit zřejmě 12 ukrajinských pilotů, kteří jsou v kurzech v Dánsku, Británii a USA. Jejich výcvik podle listu zbrzdily nedostatky ve znalosti angličtiny a neznalost západní letecké techniky.

První stíhačky F-16 z Dánska

Nejistý je podle deníku The New York Times také harmonogram dodávek letadel. Od evropských států by Ukrajina měla dostat 45 letounů F-16. Prvních šest letounů by měla dostat z Dánska na konci jara a dalších 13 dánských F-16 by mělo být předáno v průběhu letošního a příštího roku.

U Nizozemska, Norska a Belgie, které rovněž přislíbily předat své bojové letouny, není jisté, kdy se tak stane. Nizozemsko například uvedlo prostřednictvím mluvčího ministerstva obrany Jurriaana Essera, že letouny dodá, až Ukrajina bude připravena je přijmout.

Vedle pilotů je zapotřebí vycvičit i pozemní posádku, která má na starosti údržbu a provoz letadel. V současnosti je v kurzech na 50 ukrajinských vojáků. Technologicky náročná letadla F-16 podle deníku The New York Times potřebují péči osmi až 14 pozemních techniků. Počítá se však s tím, že na Ukrajině budou působit civilní experti ze západních firem.

Na základně ve Fetešti se tak v současnosti cvičí piloti rumunského letectva, které rovněž přezbrojuje na letouny F-16. Rumunští piloti, podobně jako ti ukrajinští, tak přesedají z letounů sovětské výroby na západní stroje. Rumuni mají však podle listu The New York Times vůči Ukrajincům jednu velkou výhodu, kterou je znalost angličtiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začátku března řekl, že Ukrajina letos dostane stíhací letouny, které posílí ochranu jejího nebe před ruskými letouny a raketami. Podle odborníků však dodávka letounů F-16 nemůže sama o sobě změnit průběh války, která trvá třetím rokem.

Video  Jak vypadá vzlet stíhačky F-16 Fighting Falcon?  - MOTORIZADO
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa