Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Slovensko: Neobjevený Turiec láká na sjezdovky, termály i pivo

20. února 2024 | 06:00

Regionu Turiec, který se rozprostírá mezi Malou a Velkou Fatrou, někdy Slováci přezdívají "Turčianska záhradka". Je trochu bokem od hlavního turistického tahu a to je, kromě malebnosti, další důvod k jeho objevení. My jsme se sem vydali do dvou lyžařských areálů a taky úžasných termálních lázní.

Co ve článku najdete:
Lyžování na Martinských holích
Lyžování ve Valčianské dolině
Relax v termálních lázních Turčianské Teplice

Od hranic to máte do Turieca necelé dvě hodinky, z Ostravy  kolem dvou hodin, z Brna zhruba tři a z Prahy pět. Pokud jste příznivcem spíše komornějších lyžařských areálů, vypravte se na Martinské hole nebo do Valčianské doliny. Obě střediska mají příjemnou rodinnou atmosféru a určitě v nich nezabloudíte, zároveň jsou ale dost velká na to, aby si tu každý našel to svoje. Po lyžování určitě musíte udělat dvě věci: dát si na některé z horských chat skvělé místní pivo Martins, které vyrábějí v nedalekém Martině, a zregenerovat svoje svaly v termálních lázních v Turčianských Teplicích.

Martinské hole: Objevte lyžování na Malé Fatře

Martinky vás okouzlí nádhernými výhledy.
Autor: WinterParkMartinky

Ve Winter parku Martinky v Malé Fatře máte díky nadmořské výšce bezmála 1500 metrů velkou šanci na přírodní sníh. Vystoupáte sem po klikaté silničce a určitě nezapomeňte na svěhové řetězy, které tu jsou povinné. Středisko vás uchvání  výhledy na okolní hory i pohodovou atmosférou. Zalyžujete si tu na dvanácti modrých a červených sjezdovkách, nahoru vás vyveze šestimístná sedačková lanovka s bublinami nebo klasické vleky, ti zkušenější si zařádí ve snowboard & freestyle aréně. A taky je to místo, kde se dá provozovat snowkiting, neboli  jízda na lyžích s tažným drakem (podívejte se do fotogalerie).
Cena 1denního skipasu: dospěly 35 €, rodinný 2+2 98 €.

Kam určitě jít: Na jídlo se vypravte pod vrcholek areálu do svébytné horské boudy Javorina. Zasmějete se vtipným nápisům a sloganům, které tu jsou rozvěšené po zdi, obslouží vás majitel a velký srdcař Míra, který je zábavný i lehce svérázný. A jestli chcete být uprostřed zasněžených hor i po setmění a ráno vyrazit na sjezdovku jako první, na chatě se ubytujte.

Tip na jaro: Kromě výletů po hřebenech Malé Fatry můžete na Martinských holích absolvovat ferratu. Vyberete si mezi lehkou i náročnější cestou (obtížnost B a C). Ferratový set vám půjčí a můžete si objednat i instruktora. Dolů jdete buď po turistické stezce, anebo si po zdolání ferraty půjčíte terénní koloběžku a jedete na ní. Sjezd má při délce něco přes 7 kilometrů převýšení 730 metrů, takže to místy bude adrenalin.

Valčianská dolina: Pro rodiny i sportovní chameleony

Valčianská Dolina je zaměřená hlavně na rodiny s dětmi.
Autor:  Bc.Tomáš Marer

Už při vstupu do areálu Snowland ve Valčianské dolině v Malé Fatře vám hřiště s velkou pirátskou lodí napoví, že tu cílí na rodiny s dětmi. Nahoru vás vyveze čtyřsedačková lanovka a šest vleků, kromě školičky pro nejmenší a sedmi modrých i červených sjezdovek tu najdete i jednu černou. Rodiny určitě uvítají večerní lyžování, takže se mohou podle potřeby u dětí vystřídat a naplánovat si den tak, aby si zalyžovali úplně všichni.
Cena 1denního skipasu: dospělý 35 €, rodinný 2+2 99 € (obojí bez večerního lyžování)

Co dělat po lyžování: Středisko je položené poměrně nízko, ve výšce mezi 510 až 830 metry nad mořem, takže se bez umělého zasněžování neobejde. Pokud přijedete v době, kdy budou okolní hory bez sněhu a na teploměru spíš jarní hodnoty, můžete to pojmout jako výhodu. Kolem jsou totiž pěkné cyklotrasy, takže sportovní chameleoni si mohou dát ráno trénink na čerstvě upravené sjezdovce a po obědě si vyjet na kole prozkoumat Valčianskou, Slovianskou nebo Blatnickou dolinu. Cyklostezky jsou fajn i pro procházku s kočárkem.

Tip na jaro: Vždy zhruba v polovině dubna (podle počasí) otevírají ve Valčianské dolině dětský zábavný park Yetiland s trampolínami, různými nafukovacími atrakcemi, 400 metrů dlouhou tubingovou dráhou, klouzačkami, všemožnými vodními hrátkami a další zábavou (podívejte se do fotogalerie).

Turčianské Teplice: Královská koupel a úžasná lesní sauna

V Turčianských Teplicích musíte vyzkoušet královskou koupel. A taky se projděte ve staré aleji v lázeňském parku.
Autor: taj

V termálních lázních Turčianské Teplice, které máte z Valčianské doliny i Martinských holí nadosah, najdete to, co o dovolené potřebujete nejvíc - klid. Lidé sem jezdí se širokým spektrem nemocí i jen tak za relaxací. Kromě množství procedur a velkého saunového světa tu mají i aquapark s bazény s léčivou vodou a tobogány.

Mě nejvíc nadchla procedura, kterou jsem vyzkoušela v historické lázeňské budově Royal Bath. Během terapie jsem si nejdřív poležela ve velmi teplém (39 až 41 °C) minerálním bazénku a intenzivní prohřátí mě totálně "vyzenovalo". Následoval odpočinek na lehátku, při kterém se zabalení v prostěradle a dece zpotíte a příjemně se uvolníte. A do toho vydatně pijete vodu z místního léčivého pramene. 

V saunovém světě jsem si ze všeho nejvíc oblíbila lesní saunu s vůní jehličnanů. Různé aroma sauny jsem zažila vždycky jenom jako parní a s nižší teplotou. Tahle ale byla suchá finská, pořádně teplá a po lyžování to bylo přesně to pravé.

Náš tip: Po lyžařské dovolené se do Turčianských Teplic přesuňte alespoň na dva dny a zregenerujete svaly a klouby v termální vodě. Tříhvězdičkové i čtyřhvězdičkové ubytování nabízí např. hotel Velká Fatra. Ti nejnáročnější nebo lidé, kteří si chtějí třeba u nějakého jubilea dopřát něco hodně luxusního, se mohou ubytovat v pětihvězdičkovém art deco hotelu Royal Palace.

 

Autor: Eva Tajanovská, inf
Video se připravuje ...