„Projektovali jsme, připravovali odhady a máme platné stanovisko od památkového odboru města Plzně. Nebyla proti tomu žádná odvolání, ale nedávno přišla na kraj žádost o přezkum od Národního památkového ústavu (NPÚ),“ řekl náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO).

Podle něj sice přezkumné řízení nemá odkladný účinek, ale žádost státních památkářů se řeší. Kvůli tomu, že Plzeňský kraj by byl jako investor rekonstrukce a majitel lázní podjatý při vyřizování žádosti NPÚ, postoupil ji na ministerstvo kultury, které ji předalo k řešení Ústeckému kraji. „Ten rozhodne, zda je původní stanovisko památkářů z Plzně v pořádku,“ uvedl.

Projekt pokračuje

Vlastní přestavba lázní na multikulturní centrum za 1,7 až dvě miliardy Kč má začít příští rok. Kraj podle náměstka Záhoře dál finalizuje projekt, pozastavil ale přípravu výběrového řízení na dodavatele stavby.

„Evidentně se to může celé prodloužit, takže bychom chtěli odstoupit od záměru sjednat bankovní úvěr, protože čas jde trochu proti nám. Nevíme totiž, kdy bude vše vykomunikováno a také kvůli tomu, že teď by byla cena úvěru horší, než můžeme sehnat v budoucnosti,“ řekl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO).

Podle něj směřují připomínky památkářů na vnější podobu lázní, například oken, a na mírný posun pater kvůli sálům na cvičení a tanec. „Nám to v tuto chvíli nevadí, máme platné stavební povolení. Jde jen o to, zda převáží právní nebo architektonický názor,“ řekl.

Opozice je proti rekonstukci

Opozice s přestavbou lázní nesouhlasí. Prosazovala stavbu nové galerie v centru Plzně U Zvonu, která měla stavební povolení, pozemek a příslib menší státní dotace. Současné vedení kraje novostavbu odmítlo a koupilo památkově chráněné lázně z roku 1932.

Podle Stroleného vyřeší galerie v lázních problémy Zápodočeské alerie, která dnes nemá kde uchovávat a vystavovat exponáty. „Řešíme tím i chybějící sál pro příspěvkové a zájmové organizace a spolky,“ řekl. Kraj na ni chce získat také evropské peníze.

VIDEO: Zámek Týnec u Klatov 25 let opravoval Jan Pelánek Lazarowitz s manželkou. Nyní ho otevírají veřejnosti.

Video
Video se připravuje ...

Zámek Týnec u Klatov 25 let opravoval Jan Pelánek Lazarowitz s manželkou. Nyní ho otevírají veřejnosti. zamektynec.cz

Fotogalerie
6 fotografií