Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Šéfka Evropské komise na koberečku: Skandál kvůli české europoslankyni

Autor: Maxmilián Nový - 
11. dubna 2024
05:05

Krátce před evropskými volbami se v Bruselu rozpoutal skandál kolem Šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové (65). Tu komisaři obviňují z protežování svého stranického kolegy na úkor české europoslankyně Martiny Dlabajové (47, exANO).

Nestává se příliš často, aby se okolo českého politika rozpoutala v Bruselu taková bouře jako teď okolo Dlabajové. Ta se přihlásila do výběrového řízení na nového zmocněnce EU pro malé a střední podniky. Ačkoliv dostala nejvíce bodů, místo získal spolustraník von der Leyenové – německý lidovec Markus Pieper (60). A to přesto, že dostal od dvou odborných porot nejméně bodů ze všech kandidátů. I tak s ním šéfka Evropské komise podepsala smlouvu a nastoupit by měl už příští týden v pondělí.

Protežování kolegy?

Vítěze konkurzu oznámila von der Leyenová krátce před sjezdem své strany CDU. Mezi politiky se tak okamžitě začalo spekulovat, že jmenování Piepera do funkce s platem přes 500 tisíc korun měsíčně bylo jakousi pojistkou, aby ji strana podpořila do dalšího volebního období. Hned čtveřice evropských komisařů z Francie, Itálie, Španělska a Lucemburska proto podepsala dopis, ve kterém nepřímo obviňují von der Leyenovou z protežování stranického kolegy a vyzvali ji ke zrušení výběrového řízení.

Tlak na Komisi

„Je potřeba zvýšit tlak na Komisi. Von der Leyenová dosud naše výzvy po vysvětlení volby ignorovala,“ uvedl europoslanec za německé Zelené Daniel Freund (39) pro web Aktuálně.cz, který v Česku na kauzu upozornil. Sama Dlabajová věc komentovat příliš nechtěla. Podala však stížnost na netransparentní proceduru. „Pokud je pravda, že Komise podepsala s někým pracovní smlouvu ještě předtím, než vyřídí podané námitky, je to v přímém rozporu se základními hodnotami EU,“ řekla Dlabajová.

Dlabajovou chtějí Italové

Podpory z Česka se Dlabajová nedočká. A to ani od hnutí ANO. „O podporu si nám neřekla. A i kdyby si řekla, tak máme své lidi, kteří by se do funkce hodili víc,“ řekl Blesku europoslanec Ondřej Knotek (39, ANO), proč hnutí spor řešit nechce a nebude.

Na kandidátce do červnových eurovoleb však českou europoslankyni chtějí italští liberálové. Koalici nazvanou Spojené státy evropské má dokonce vést jako jednička ve volebním obvodě zahrnujícím Benátsko i regiony Emilia-Romagna a Trentino. Nabídku potvrdila i sama Dlabajová. „Velmi si toho vážím,“ řekla Hospodářským novinám. Pokud na návrh kývne, bude prvním politikem z Česka na kandidátce v jiné členské zemi EU. 

Ivan Šlepecký ( 20. dubna 2024 22:50 )

A koho chytráku???

Uživatel_5629124 ( 15. dubna 2024 17:32 )

Tak to je snad jasný, že jí nechce🙄 My jsme pro Uršuly Vaterland jenom levná pracovní síla a vlastně to tak vždycky bylo😢

krapotkin ( 13. dubna 2024 00:51 )

Tak budeme muset napsat novou pohádku - Jak Němci ovládli Evropu bez jediného výstřelu. Prostě drank nach ostern stále funguje už od dob Řádu německých rytířů.

krapotkin ( 13. dubna 2024 00:47 )

Já spíš píšu v Bruseli - skloňování podle vzoru pr*d*el.

ota prvni ( 11. dubna 2024 17:56 )

já myslel že v Bor-delu 😃 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa