„Výsadba je složená tak, aby po celý rok vždy některé rostliny kvetly,“ řekla kastelánka zámku Martina Rudolfová. Slavnostní otevření zámku je naplánované na červen, až většina zahrad rozkvete a budou dosazeny další rostliny. Nyní je zámek už otevřen v běžném režimu.

Nejnákladnější částí byly technologie související s vodou. Zahrady mají nyní dvě vlastní retenční nádrže, vodu z nich vodárna mísí s vodou z vrtu.

Zatím bez voliér

Během oprav se musela správa zámku vyrovnat se skokovým růstem cen materiálu i prací. „Zbytné věci, jako byly například kopie voliér nebo altánu v zahradě Kapucínka, byly proto odloženy na později,“ podotkla Rudolfová.

K původně naplánovaným pracím přibyla ještě rekonstrukce fasády východního křídla v předzámčí. Bylo nutné načasovat ji před dokončením zahradních úprav, aby na nově osetých plochách nebylo nutné stavět lešení a nebyly tak poničeny.

Kromě zahradních ploch prošlo obnovou sloupoví dřevěné kolonády, zahradnictví se skleníky a oranžerií i fíkovna s posuvnou střechou. Bylo nutné staticky zajistit ohradní zdi, vybudovat nové rozvody vody i elektřiny, rekonstrukcí prošla i sochařská výzdoba zahrady.

Opravují střechy

Práce na obnově zámku tím nekončí. V březnu začala obnova střechy na hlavním zámku. „Střechy jsou v havarijním stavu, protože k jejich pokrytí byla přibližně v roce 1903 použita břidlice už z jiného zámku. V některých částech navíc chyběly klempířské prvky a střechou tak zatékalo,“ doplnila kastelánka.

Práce na střechách vyjdou na 18 milionů korun a skončí v dubnu příštího roku. Návštěvníci ale omezení nepocítí, práce na zahradní části a průčelí zámku jsou naplánované až od září, tedy na konci sezony.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, přebudovanou na renesanční zámek, později následovaly barokní úpravy. Každoročně jej v dobách před pandemií navštívilo přes 30 tisíc lidí.

VIDEO: Oprava Křížové cesty v Rokycanech. 

Video
Video se připravuje ...

Oprava Křížové cesty v Rokycanech. Romana Vébrová

Fotogalerie
21 fotografií