Nově zrekonstruovaná »sousedka« vily Tugendhat bude mít co nabídnout – prohlídky vily s průvodcem i bez něj, propojení zahrad s okolními vilami, nový provoz kavárny, a především nejrůznější kulturní a vzdělávací akce.

Muzeum města Brna zahájí pravidelný provoz Arnoldovy vily uvedením stálé expozice Odkaz minulosti v plynutí času. Vilu a expozici budou moci zájemci navštívit buď individuálně, anebo s průvodcem v rámci prohlídky celého domu. Expozice je složená ze tří částí.

Od 16. května bude otevírací doba prodloužena od úterý do neděle. Během května bude také dokončena kompletní obnova zahrady a dojde k propojení se sousedními zahradami vily Tugendhat a Löw-Beer.

Ve vyhlídkovém prostoru uvnitř věže se návštěvník ocitá ve čtvrtém nadzemním podlaží. Tato část je věnována urbanistickému vývoji jižní části Černých Polí v okolí vily.  K vidění je model původní vilové kolonie z 60. let 19. století.

Josef Arnold a jeho dům  

Ve třetím podlaží se návštěvník seznámí s příběhem stavitele a architekta Josefa Arnolda, se stavebními úpravami poslední soukromé majitelky Cecilie Hože a exponáty, které mapují éru mateřské školy, známou ještě mnoha pamětníkům.

Židé v Brně

Ve druhém podlaží se návštěvníkům otevře poutavá cesta časem. S interaktivním videomappingem na Židovské bráně vstoupí divák do světa dějin židovské komunity v Brně od středověku až po současnost. Brána, rozdělující výstavní prostor na před a za hradbami, v sobě nese symboliku uzavřeného středověkého města, kde Židé čelili vyhánění a omezení vstupu do Brna.

Zvláštní pozornost výstava věnuje připomínce Cecilii a Corneliovi Hožeovým, jež byli posledními soukromými majiteli vily.

„Arnoldova vila by měla především plnit status místa, které bude naplněno společenským životem v rámci nabídky pestré škály kulturních i vzdělávacích aktivit jak pro dospělé, tak i pro děti, teenagery nebo seniory,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

VIDEO: Brněnská vila Tugendhat

Video
Odemknout video

Brněnská vila Tugendhat. Odkud vzala své jméno a jak to všechno bylo? Videohub